Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Orhangazi Çalışma Grubu Saha Çalışmasını Tamamladı

Erol Hatırlı,Ergün Efendioğlu ve

Erol Hatırlı,Ergün Efendioğlu ve Rüştü Bozkurt’un 7 Nisan 2021’de başlattıkları “saha gözlemleri çalışması” 23 Mart 2022 günü tamamlandı. Çalışma Grubu adına açıklama yapan Rüştü Bozkurt, “ Bir yıl boyunca 45 tam gün çalışma yapıldı. Her gün alınan notlar elektronik ortama  aktarılarak grup üyeleriyle paylaşıldı.Çalışmanın ilk yarısında 25 köy tarandı, katılımcıların gözlemleri not edildi.

Yılın ikinci yarısında Orhangazi merkezinde ulaşılabilen bütün resmi kuruluşlar ve sivil toplum

örgütlerinin yöneticilerinden değerlendirmeleri alındı. İnsanlarımız Orhangazi’nin dünü ve bugününe ilişkin gözlemlerini paylaştı. Gelecekle ilgili umut ve beklentilerini sergiledi. Daha iyi bir gelecek inşa etmek için projeleri olanlar onları cömertçe paylaştı. Şimdi çalışmamızın üçüncü aşaması olan

notların yazılı hale getirilerek bir kitaba dönüştürülmesi noktasındayız” dedi.

Ele alınacak konular

 Rüştü Bozkurt çalışmanın üçüncü aşamasıyla ilgili de bilgi verdi: “ Sıralaması ve sunuşu dahayazma aşamasında belirlenecek ama ön değerlendirmemize göre, göçler ve ilçede değişen geçim örgütlenmesi, yaşam biçimi ve yaşam tarzı değişmeleri irdelenecek. Zeytin, turşu ve çilek gibitarımsal ürünlerin durumu ele alınacak. Kıyı Yasası, Ova Yasası, İmar Yasası, Büyükşehir Yasası, Zeytin Yasası , Maden Yasası ve Orman Yasa gibi kamu düzenlemelerin yarattığı olanak ve kısıtlar sorgulanacak. İnsanların İznik Gölü ile ilgili beklentileri, göl sularının kullanım biçimleri ve göle erişim sorunları da tartışmaya açılacak.

Orhangazi’nin eğitim, sağlık, kültür sorunları konusunda kentteyaşayanların beklentilerinin neler olduğu konusundaki gözlemler yer alacak. İslah OSB, İhtisas OSB’sı ve Küçük Sanayi Siteleri’nin sorunları ve gelişme olanakları da çalışmada ele alınan konular arasında yerini alacak. Orhangazi’nin turizm potansiyelleri, tarımsal üretimi dönüştürme olanakları daçalışmanın ilgi alanında yer alacak… Bu bir “ sorunları saptama” çalışması…Etkili çözümler üretebilmenin imkan ve kısıtlarını belirlemeye yönelik bir girişim. Başlangıçta da söyledik, böyle çalışmalar “mucize” yaratamaz. Eğer Orhangazi’nin imkanlarını ve kısıtlarını objektif olarak değerlendirebilirsek, üretilecek çözümler, geliştirilecek projelerin ayakları yere daha sağlam basabilir…Yazma aşamasında da fikri olan herkesin katkı yapmaya çağırıyoruz. Bu çalışma Orhangazi’de yaşayanlar ortak eseri olmalıdır.