Karayolları Genel Müdürlüğü, Bursa’da sulak alan koruma planında yer alan Türkiye’nin 5. büyük gölü olan İznik Gölü’nün kıyısına, çevre ve insan sağlığını tehdit eden Asfalt Plenti makinesi kurdu. Kurulan asfalt tesisi aynı zamanda İznik Devlet Hastanesi’ne de 30 metre mesafede. DOĞADER’den Murat Demir, tesisin kanserojen madde içerdiğini, bu alana kurulmasının yasalara ve yönetmeliğe aykırı olduğunu söyledi.
Karayolları hem Marmara hem de Türkiye için önemli sulak alanlardan biri olan İznik Gölü kıyısına Asfalt şantiyesi kurdu.
GÖLE SIFIR, HASTANEYE 25 METRE
Karayolları Genel Müdürlüğü, Orhangazi-İznik çevre yolu projesi için sulak alan koruma yönetmeliğini ve insan sağlığını görmezden gelerek, Türkiye’nin 5. büyük gölü olan İznik Gölü’nün kıyısına Asfalt Plenti makinesi kurdu. Karayolları 147. Şube Şefliği’ne ait alanda kurulan asfalt şantiyesi İznik Devlet Hastanesi’ne de 30 metre mesafede. Çevreciler yaşananlara tepkili.
“İZNİK GÖLÜ VE ÇEVRESİ KORUMA ALTINDA”
Türkiye’nin 5. büyük gölü olan İznik Gölü’nün kıyısına Asfalt Plenti makinesi kurulmasına tepki gösteren DOĞADER yönetim kurulu üyesi Murat Demir, şöyle konuştu;
“İznik Gölü Marmara bölgesinin en büyük göllerinden biri. Hem Marmara hem de ülkemiz için en önemli sulak alanlardan. İçinde bulunduğumuz iklim krizi nedeniyle de, başta İstanbul ve Bursa için en önemli içme suyu varlığımız. İznik gölüne kurulan Asfalt Plenti tesisi yasalara ve yönetmeliğe aykırıdır. Çünkü İznik gölü yönetim planı; sulak alanlar yönetim planı gereği İznik gölü ve çevresi koruma altındadır.
“BU TESİSE NASIL İZİN VERİLDİ?”
Koruma altındaki hassas bölgede, kirletici asfat tesisinin yapılması yönetmeliklere uygun değildir. Sorumuz şu; Bursa bu tesisi yapanlar, Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden izin aldı mı? İzin almamışlarsa bu tesis nasıl çalıştırılmakta. Bilindiği gibi bu tesis kanserojen madde içerir. Ayrıca burada çalışacak iş makinelerinden kaynaklı ciddi bir kirlilik göle gidecektir. Bu tesisisn göle sıfır bir şekilde yapılması yasalara ve yönetmeliğe aykırıdır.”
Tesisin kurulduğu yer ve kuruluşuyla ilgili İznik Belediyesi yetkilillerinin de bilgisinin olmadığı, bu yüzden de kurumun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne resmi yazı ile başvuru yaptığı öğrenildi.
SULAK ALAN KORUMA BÖLGELERİNDE YAPILMASI YASAK OLAN FAALİYETLER
İçme-Kullanma suyu havzalarının korunmasına dair yönetmelikte, sulak alan koruma bölgelerinde yapılması yasak olan ve izne tabi olan faaliyetler şöyle sıralanıyor
-Petrol, petrol ürünleri, doğalgaz, petrokimyasal veya kimyasal ürünlerin dolum ve/veya depolama tesisleri.
-Asfalt üretim tesisleri.
İZNİK GÖLÜ SULAK ALAN YÖNETİM PLANI
Uygulama Hedefi 5. 2025 Yılına Kadar İznik-Çakırca-Boyalıca Hattı Boyunca Kıyılarda Bulunan Sazlık Alanların Korunması.
-Sulak Alan Koruma Bölgeleri hakkında yerel halkı bilgilendirmek.
-Sazlık ve bataklık alanlarda mera ıslahı yapılmaması için Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü nezdinde girişimde bulunmak.
-Sazlık ve bataklık alan içinde kalan kamu arazilerinin satışının yapılmaması için tapuya şerh düşmek.