Bakkallar, her geçen gün sayıları artan büyük marketlere karşı ayakta kalmaya çalışıyor. En son Orhangazi’de zincir marketlerin raflardan gıda maddelerini kaldırmaları da yerel esnafın ve Bakkal Amcanın ne denli önemli olduğunu gösterdi.
Orhangazi Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Turgay Durmuş, Orhangazi’de 2002 yılında toplamda 420 yerel bakkal ve market bulunurken 2021 itibari ile bu sayının Bakkal, tekel, büfe, market dahil 256 adet olduğunu belirtti. Başkan Durmuş; “Ülkemizin tek faizsiz kredi veren kurumu bakkal amca kaldı. Çünkü ‘kara kaplı’ defter sadece orda geçiyor.” dedi. Eski işlerin kalmamasından yakınan Başkan Turgay Durmuş, her şeye rağmen ayakta durduklarını söyledi.
Para olmayınca BAKKAL AMCA’ YA
Hemen evinizin yanı başındaki marketlerden sıkıştığımızda borç para dahi verdiklerini belirten bakkallar ve küçük esnaflar, para olduğunda da tercih edilmeliyiz ki bu hizmetimiz ve ilişkilerimiz devam etsin, dediler. Vatandaşın bana yazılı borcu varken, poşet poşet büyük marketlerden peşin para ile alış veriş yapan müşterilerimizi görünce ister istemez bizde kendimizi kullanılmış hissediyoruz, diyerek, sıkıntılarının hat safhada olduğunu dile getirdiler. Konuyla ilgili bilgi veren Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Turgay Durmuş, ekonomik kriz ile yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Her zaman yüz yüze olduğumuz ve yeri geldiğinde evimizi, çocuğumuzu dahi emanet ettiğimiz, sıkıştığımızda borç para dahi istediğimiz mahallelerimizin bakkal amcaları artık hizmetlerini vermek için zar zor ayakta duruyorlar, bunlarında hesap edilerek, bu bakkalların ayakta durması için en azından o mahalle sakinlerinin duyarlı olmalarının gerektiğini söyleyerek, bizim toplumumuz, bizim insanımız her türlü sorunu ve krizi yenmesini bilmiştir, ümit ediyorum ki bu krizden de çıkmasını bilecektir, dedi.
BAKKAL VATANDAŞIN CAN SİMİDİ
Esnafın vatandaşa açtığı veresiye defterinin aslında can simidi olduğunu belirten Orhangazi Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Turgay Durmuş, “Geliri yetmeyen vatandaşın kredi kartı dolunca mahallesindeki esnafı hatırlar. Dükkânına gelerek ekmek almış, süt almış komşusunu esnaf parası yok diye geri çevirmez, çeviremez. Ekonomik kriz dönemlerindeki sosyal patlamayı engelleyen en önemli etken esnaf ve sanatkârımızdır. Bugün 2 milyon esnafın ortalama 5 bin lira alacağı olduğundan yola çıkarsak 10 milyar liralık bir büyüklüğü tolere ettiğimiz görülecektir. Ama boşalan rafları mal istediğinde, faturaların, sigorta primlerinin ödeme zamanı geldiğinde yapmış olduğu sosyal yardımın, faydanın -adını nasıl koyarsanız koyun- devlet desteği ile doldurulması gerektiğini ifade ediyoruz. Avrupa Birliği’nde yapıldığı gibi ‘Perakende Piyasası’nın kuralları konulsun, ekonomik kararlar alınırken ‘Önce Küçüğü Düşün’ anlayışı hakim kılınsın. Gerçekten ekonominin kılcal damarları sağlıklı çalıştığında görülecektir ki kalkınma da sağlıklı bir yapıya kavuşacaktır” dedi.
“Şeker Yokluğu Sorununu Bakkallar Çözer”
Orhangazi Muhtelif Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Turgay Durmuş, şekerin bakkallar aracılığıyla dağıtılmasını talep ederek, “Gündem konularından birisi olan piyasada şeker yok problemini mahallenin bakkalı çözer. Bunun içiin de zaman kaybedilmeden şeker raflarının boş olmasına çözüm olarak bakkallarımız devreye sokulmalı. Fabrikalardan direkt vatandaşa arz için bakkallarımız aracı olmak için hazır. Zam söylentileri, kuraklık gibi birçok sebep sunularak üç beyazdan biri ve evlerimizin olmazsa olmazı şekerin vatandaşa yok denilerek satışının olmaması durumu kabul edilemez. Üretimde bir sorun olmamasına rağmen rafların boş kalması, stokçuluk yapmanın kimseye bir faydası olmayacaktır. Bakkallarımız aracılığıyla bu durum hızlı bir şekilde çözülebilir” dedi.