Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
thumbnail-Cargill-Ramazan-Bayram-2024-160x600

Göl-Der’den İznik Gölü Açıklaması ”Fabrikalar Gölden Su Alımını Durdurmalı”

GÖL-DER, İznik Gölü’nde yaşanan

GÖL-DER, İznik Gölü’nde yaşanan su çekilmeleri hakkında bir araştırma yaparak, çözüm önerilerini paylaştı.

İznik Gölünde, son yıllarda gözle görülür bir şekilde su çekilmesi yaşanıyor. GÖL- DER yaşanan bu çekilmeler hakkında araştırma yaptı. Yapılan araştırma hakkında bilgi veren GÖL- DER Başkanı Semih Öz, “Adımıza ilham kaynağı olan İznik Gölünde, 2019 – 2020 Yıllarında gözle görülür bir şekilde çekilme yaşanmaktadır. Konu ile ilgili olarak araştırma yapmış olup çekilme ile alakalı gördüğümüz birkaç neden ortaya çıkmıştır. Bölgemizin aldığı yağış 2015 yılından itibaren incelendiğinde; 2017 ve 2018 yıllarında yağışlar normal seviyelerde seyretmiş olup, diğer 3 yılda yağış ortalamasının altındadır. Ayrıca 2019 yılına baktığımızda ise yağış miktarı diğer yılların ortalamasına göre yüzde 14.6, 2018 yılı yağışını temel aldığımızda ise yüzde 27.5 daha az yağış aldığı görülmektedir. Gölümüzün beslenmesini sağlayan en büyük kaynaklar yer altı suları ve yağışlardır. Son birkaç yıla baktığımızda İznik’te Derbent, Aydınlar, Orhangazi’de Çakırlı ve Yenişehir’in birkaç mahallesinde irili ufaklı olmak üzere sulama göletleri yapılmıştır. Söz konusu mahallelerimizde ve köylerimizde yapılan bu göletlerin çiftçimize sağladığı katkı büyüktür, önemlidir ama gölümüzün beslenmesini de engellediği aşikârdır. Tarımsal sulama haricinde sanayi alanında da gölümüzün suyu kullanılmaktadır. Orhangazi’de bulunan Cargill Fabrikası ve Gemlik Serbest bölgede faaliyet gösteren fabrikaların bazılarının da gölümüzün suyunu çektiğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.

“FABRİKALAR GÖLDEN SU ALIMINI DURDURMALI”

Bu sorunlara yönelik acil önlem alınması gerektiğini vurgulayan Semih Öz,”Öncelikle Gölümüzden su çekmekte olan veya bölgemizin yer altı su kaynaklarını kullanarak gölün beslenmesine engel olan milyar dolar cirolara sahip bu fabrikalar, acilen gölden su almayı durdurmalıdır. Mağduriyet yaşamamaları ve üretime devam edebilmeleri için deniz suyunu arıtabilecek bir sistem ile deniz suyunu kullanmaya geçmeleri daha isabetli olacaktır. Böylelikle bizde fabrikaların bölgemize ve doğamıza ne kadar önem verdiğini görmüş oluruz. Çiftçilerimizin daha bilinçli bir şekilde tarım yapmaya başlaması için Ziraat Odalarımız ve kooperatiflerimiz aracılığı ile eğitimler ya da destekler verilmelidir. Bu kapsamda ilk yapılması gereken sulama sistemleri hakkında bilgilendirmeler yapılmalı, atalarımızdan kalma salma sulamadan vazgeçilmesi gerektiği anlatılarak damla sulama sistemleri gibi su kaynaklarının daha verimli kullanılmasını sağlayan sistemlerin kullanılması teşvik edilmelidir”

Yukarıda belirttiğimiz tespitler ve çözümler bizim önerimizdir. Bu konuda daha profesyonel çalışma yapabilecek olan ya da daha kesin çözümler sunacak olan herkesin desteğini bekliyoruz. Bizler, dedelerimizin suyunu içtiği İznik Gölüne, mikroplu mu yoksa temiz mi diye çekinerek giren bir nesiliz. Bizden sonraki nesillerinde çekinerek de olsa gireceği, yüzeceği ve kenarına pikniğe gideceği kirli de olsa, bir Göl’ümüz olsun istiyoruz. İznik Gölü, ülkemiz için ve bölgemiz için, bölge ekonomisi için, tarih için çok önemlidir. İznik Gölü’nde yüzen, kenarında çay için, piknik yapan, balık tutan herkesi Göl’ümüze sahip çıkmaya davet ediyoruz, lütfen hep birlikte sahip çıkalım.şeklinde konuştu.