İsmail Kaya açıklamasının devamında ; ‘’Çok önemli bir örnek vermek isterim. Kivi üretiminde Orhangazi’de son zamanlarda büyük bir artış olmasına rağmen çıkış noktası ne yazık ki Yalova görünmektedir. Çünkü Orhangazi’de üretilen kivi, elma, şeftali, patlıcan yüksek tonajda hasatları olmasına rağmen muhafazaları için Yalova başta olmak üzere çevre ilçelerde ki soğuk hava depolarında muhafaza edilip çıkışları da ne yazık ki oradan yapılmaktadır.
Orhangazi bir zamanlar sebze için ürün elde etmede ana merkez ve ürettiğinden para kazanılan bir merkezdi. Çünkü ürünü muhafaza edecek soğuk hava depoları, buzhaneler mevcuttu.
1950’de Hüsnü Tozkoparan’ın açtığı hava depoları, buzhanelere sahip çıkamadınız.
Orhangazi’mizde;
Toplam Tarım Alanı 140 bin 990 Dekar
Toplam Ekilen meyve alanı 103.097 Dekar
Toplam Ekilen sebze alanı 11.696 Dekar
Toplam Ekilen tarla bitkileri alanı 9.808 Dekar tarım varlığı mevcutken beceriksizlikleriyle var olanı koruyamayanlar aralık ayında buğday ekerek onu da yüzüne-gözüne bulaştırdılar.
Ve her çeşitten sebze-meyve yetiştirilmesine rağmen ne yazık ki çiftimiz ve müstahsilimiz ürünlerini ne muhafaza edeceği bir soğuk hava deposuna sahip ne de tam anlamı ile işlevini yerine getirecek bir sebze-meyve haline sahiptir’’ dedi.