Değerli okurlar gelin bu hafta, içinde bulunduğumuz kemer sıkma politikasından biraz bahsedelim.
Hükümetlerin kemer sıkma önlemlerindeki hedef yüksek vergiler ve harcamalarda kısıtlamaya gidilmeyi içeriyor. Amaç, ülkenin bütçe açığını kapatmak ve her yıl gelirinden fazla yaptığı harcamaları azaltmak. Ayrıca, kaynak yaratmak, enflasyon oranını düşürmek, ithalatı azaltıp ihracatı artırarak dış açıkları kapatmak ve dış borçları ödeyebilmek gibi amaçlarla ekonomideki toplam talebi kısmak için uygulanan daraltıcı iktisat politikasıdır. Kemer sıkma politikaları çerçevesinde devletin sosyal harcamalarının toplam harcamalar içindeki oranının azaltılması, ek vergilerin uygulanması ve benzeri önlemler vardır. Bu politikaların bir amacı da bütçenin “faiz dışı fazla” vermesidir. Peki dostlar biz daha önce de bu politikayı uyguladık ve denedik başarabildik mi? Maalesef hayır! Çünkü eksik yaptığımız şeyler vardı. Yani tasarruf etmedik çünkü tasarrufu da her birey ve her birim uygulamalıydı. Ama olmadı. Özellikle devlet yöneticilerinin tasarrufta öncü ve örnek olmasını beklerdik.
Artık itibardan tasarruf etme vakti. Seçilmiş, atanmış, başkan, bakan, belediye başkanı, iktidar, muhalif fark etmeksizin bütün yöneticiler son tahlilde bu halka hizmet için var olmalılar.
Bir diğer yandan eğer devlet çocukların kumbaralarındaki bozuk paraları, hacı amcaların kefen paralarını, umre paralarını, eli öpülesi teyzelerin elindeki son büyükbaşı yardım olarak kabul edecek durumdaysa, bu işte bir gariplik var derim. Bu durumdan şu sonucu çıkarabiliriz ülkemizde milyonlarca göçmene bakacak maddi durumumuz yok demektir. Bu konu uzun bir tahlil istiyor ancak son söz olarak bu konunun devletçe ivedilikle çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtmeliyim. Ülkece yeterli zenginlik seviyesine henüz yaklaşamamışken, kaldırabileceğinden fazla yükü sırtına alan Türkiye, kendi gelişimini bilerek veya bilmeyerek engellemiş oldu Daha da kötüsü kendi vatandaşına yardım etmek için yardım toplar hale geldi. Türkiye’nin böyle günler için şimdiye kadar milyarlarca lira tasarrufu olmalıydı. Bu saatten sonra herkes çözüm için üzerine düşen görevi üstlenmeli ve ilk önce siyasiler lüks yaşantılarından feragat etmeli, israfı da önlemeliler bu da bizlere örnek olmuş olur.
Kalın sağlıcakla…