Bursa’da yerel seçimler ile göreve getirilen yaklaşık bin Muhtar bulunuyor. Bu Muhtarların 31’i ise Orhangazi’de görev yapıyor. Yaptıkları kamu görevine karşılık olarak Devlet tarafından Muhtarlar, asgari ücret tutarında maaş alırken, vatandaşlar arasında Muhtarlara ihtiyaç varmı? sorusu zaman zaman gündem oluyor.
Bu sorunun cevabını almak ve Muhtarların görevlerinin neler olduğunu öğrenmek için Orhangazi Muhtarlar derneğini ziyaret eden ekibimiz, ilçede görev yapan Muhtarlara görev tanımlarını sordu.
‘Vatandaş ile Kamu kurumları arasında köprü görevi yapıyoruz’
Orhangazi Arapzade Mahalle Muhtarı Caner Yalçın, Muhtarların kamu kurumları ile vatandaş arasında bir köprü olduğunu ifade ederek şunları söyledi ;
Muhtarlar her zaman bir köprü vazifesidir, bu köprü ne kadar sağlam olursa vatandaşla kurumlar arasında ki bağ o kadar güçlü olur, Muhtarlık devlet imkanlarının vatandaşa ulaştırılma yeridir. Diğer yandan tebligat kanunu gereği PTT tarafından getirilen tebligatlar dağıtıma çıkıyor ve vatandaş evinde bulunmadığı zaman bize getiriliyor bizde bu tebligatları vatandaşa ulaştırıyoruz, diğer taraftan adli olaylarda kolluk kuvvetlerimiz ile adreslere gidilmesi gereken konularda onlara yardımcı oluruz ve beraber çalışırız, kısacası devletin imkanlarını vatandaşa sunan en son ve en önemli kurumdur’ dedi.
‘Muhtarlar ihtiyaç sahiplerini gözetir’
Muhtarlar toplumun temel taşıdır diyen Arapzade Mahalle Muhtarı Hasan Sakin görev tanımını şu sözlerle açıkladı;
Muhtarlar ilk olarak Mahallesinde yaşayan ihtiyaç sahiplerini gözetir, maddi ve manevi yönden her türlü ihtiyaçlarında vatandaşlarının yanındadır, Muhtarlar aynı zamanda toplumun temel taşlarından biridir, Muhtarsız bir Mahalle hiçbir şey ifade etmez, boşanmalardan kaynaklı olaylarda arabuluculuk yapar, Belediyeden çözmek istediği bir sorunu vatandaş bize getirir bizde bunu ilgili kurumlara iletiriz ve çözüme kavuşana kadar takip ederiz’ dedi.