Boykot, şiddet içermeyen bir protesto ifadesi olarak bir ürün, kişi, kuruluş, şirket veya ülkeden gönüllü olarak uzak durma eylemidir. Genellikle ahlaki, sosyal, politik veya çevresel sebeplerden dolayı olur. Boykotun amacı, hedeftekine ekonomik bir zarar vermek veya ahlaki bir öfke yaratmaktır; genellikle sakıncalı bulunan bir davranışı değiştirmeye zorlamak için kullanılır.
Kelime, İrlandalı milliyetçi lider Charles Stewart Parnell ve İrlanda Toprak Birliği’nin 1880’de yaptığı bir öneri üzerine bu taktiğin başarıyla uygulandığı Yüzbaşı Charles Boycott’tan gelmektedir.
yeni kelime her yerde kullanılmaya başlandı. New York Tribune muhabiri James Redpath, boykot hakkında ilk kez uluslararası basında yazan kişi oldu. İrlandalı yazar George Moore şöyle demektedir: “Bir kuyruklu yıldız gibi ‘boykot’ fiili ortaya çıktı.”
Kasım 1880’de The Times gazetesi örgütlü toplumsal dışlamayı tanımlamak için bu kelimeyi kullanmıştır: “New Pallas halkı, onları ‘boykot’ etmeye karar verdi ve onlara yiyecek veya içecek sağlamayı reddetti.” Daily News gazetesi de 13 Aralık 1880’de şöyle yazmıştır: “Zaten en cesur yürekliler bile her taraftan ‘Boykot’ edilme korkusuna yenik düşüyor.”
Türkçe’de boykot kelimesi ilk olarak 1908 yılında Avusturya-Macaristan ve Bulgaristan mallarına karşı gerçekleştirilen Osmanlı Fes Boykotu esnasında yaygınlık kazanmıştır.
karşı yürüttüğü dünya çapında Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar (BDS) kampanyası.
Desmond Tutu tarafından “gezegeni kurtarmak için apartheid tarzı bir boykot” olarak tanımlanan küresel fosil yakıttan çıkış hareketi, tarihteki en büyük boykot türü kampanya olarak kabul edilmektedir.
ÖNEMLİ BAZI BOYKOTLAR
Terim 1880’lere dek ortaya atılmamış olsa da, uygulamada İngiliz kölelik karşıtlarının özgür ürün hareketine öncülük ettiği 1790’lara kadar uzanmaktadır. Diğer örnekler şunlardır:
1891’deki İran Tütün Boykotu
Ayrımcılığı protesto etmek için sivil haklar hareketi boykotları (örneğin, Montgomery ve Tallahassee Otobüs Boykotları)
Birleşik Tarım İşçileri Sendikası üzüm ve marul boykotları
Amerikan Devrimi sırasında Boston Çay Partisi gibi İngiliz mallarına Amerikan boykotu
1902’de Çin Dışlama Yasası’nın uzatılmasını protesto etmek için 1905’te Çin’in Amerikan ürünlerini boykot etmesi.
Mahatma Gandhi tarafından düzenlenen İngiliz mallarına Hint boykotu
1920’lerde Amerika Birleşik Devletleri’nde Henry Ford’a karşı düzenlenen başarılı Yahudi boykotu
4 Mayıs Hareketi’nden sonra Çin’deki Japon ürünlerinin boykotu
1930’larda Nazi Almanyası’nda Yahudi işletmelerine yönelik Yahudi karşıtı boykot
1933’te Litvanya, ABD, İngiltere, Polonya ve Filistin Mandası’ndaki Alman mallarına Nazi karşıtı boykot
Arap Birliğinin İsrail’i ve İsrail ile ticaret yapan şirketleri boykotu
Filistin sivil toplumunun İsrail Devletine karşı yürüttüğü dünya çapında Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar (BDS) kampanyası.
Desmond Tutu tarafından “gezegeni kurtarmak için apartheid tarzı bir boykot” olarak tanımlanan küresel fosil yakıttan çıkış hareket etme tarihteki en büyük boykot türü kampanya olarak kabul edilmektedir.
İspanyol milliyetçiliğinin Katalan ürünlerine karşı bir asrı aşkın süredir uyguladığı tekrarlanan boykotlar. Yıllar boyunca, Katalanların bazen ayrılıkçı bir isyan olarak çarpıtılan siyasi ve ekonomik talepleri ve özerklikle ilgili dönüm noktaları, genellikle Katalonya’ya yönelik ticari boykot çağrılarıyla karşılanmıştır.
Mayıs 2006’da, Göçmensiz Gün olarak da adlandırılan Büyük Amerikan Boykotu gerçekleşmiştir. ABD’de yaşayan çoğunlukla Latin Amerikalı göçmenler, göçmen işçi ve toplulukların ABD ekonomisi ve toplumu üzerindeki kritik rolünü vurgulamak ve o dönem tartışılan göçmen karşıtı yasaları protesto etmek için bir gün boyunca işe ve okula gitmeyerek, alışveriş yapmayarak göçmen nüfusunun yokluğunun etkisini göstermeyi hedeflemişlerdir.
BOYKOTLAR BAŞARILI OLDU MU?
Şahsen Türkiye’de son boykot kararı alındığı gün Bursa Adliyesi’nde duruşmam vardı. Bizzat sahada idim. Çoğu ufak esnaf dükkan dahi açmadı. Türk milletinin Boykot tavrını gözlemledim. Yazımı hazırlar iken ufak çaplı araştırmalar da yaptım. Muhalefetin Boykotunu kırmak için tam kadro sahaya çıkan Bakanlar bu algıyı kıramadığını görmekteyiz.
Gerek sahada gerekse Ulusal çapta mağazaların boş olduğu görülmektedir.
Şeyh Edebali’nin dediği gibi “İnsanı Yaşat ki Devlet yaşasın. ” Sözünü defaatle yazdım.
Sosyal adalet dengesi sarsılınca toplumsal hareketler baş gösterir. Bunu kolluk kuvvetleri yerine liderlerin ferasetli tedbirleri engeller. Liyalatin esas olmadığı toplumlar hep geri kalmıştır. Liyakat esasları Devleti ve teşkilatları ayakta tutar. Bundan mütevellit liyakati esas alanlar kazanır.
Fatih Altaylı araştırmasına göre Halk Boykota inanıyor, Fatih Altaylı kendi sitesinde detaylı yazmış 3 Nisan 2025 tarihli yazısını okumanızı tavsiye ederim. İstatistikleri ile birlikte paylaşmış bu şunu gösteriyor ki İletişim başkanlığı üzerinden yapılan dezenformasyon tutmuyor millet artık bir çok kaynaktan yaşamsal gerçekliğe inanıyor ve görüyor…
Mahlasa gerek yoktur, Ricaül Gayb’ın erenleri işini bilir. Mirasına ve Misyonuna sahip çıkamayan Devlet’te Millet’de ağır terbiyeden geçer.Haftanız ve gününüz güzel Hızır Nebi ve Ricaül Gayb erenleri yoldaşınız olsun…