Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Bursa Şubesi, Coğrafi Bilgi Sistemleri Günü kapsamında düzenlediği “Bursa Ulaşımında Akıllı Sistemler ve Gelecek Vizyonu” paneliyle hem bugünün ulaşım sorunlarını hem de kentin gelecek senaryolarını masaya yatırdı. Panelde, akıllı ulaşım teknolojilerinden otonom araçlara, yeni çevre yolu önerisinden uçan hava taşıtlarının şehir planlamasındaki yerine kadar birçok başlık kamuoyuyla paylaşıldı.

AKILLI ULAŞIM ARTIK BİR TERCİH DEĞİL, ZORUNLULUK
Panelin açılış konuşmasını yapan HKMO Bursa Şube Başkanı İlker Tokdemir, Bursa gibi hızla büyüyen ve dinamik bir şehirde akıllı ulaşım sistemlerine geçişin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
Tokdemir, gerçek zamanlı veri yönetimi, sensör teknolojileri, coğrafi tabanlı analizler ve yapay zekâ destekli trafik tahminlerinin artık şehirlerin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini belirterek,
“Akıllı ulaşım sistemleri yalnızca günlük yaşamı kolaylaştırmıyor; belediyelerin daha hızlı, etkin ve veriye dayalı karar almasını da sağlıyor” dedi.
1.100.000 NÜFUS ULUDAĞ ETEKLERİNDE: YENİ GÜNEY ÇEVRE YOLU ÖNERİSİ
Tokdemir, Bursa’nın Ankara-İzmir yolu aksında 10 km eninde, 60 km uzunluğunda lineer bir gelişim gösterdiğine dikkat çekerek özellikle yolun üst kısmında yaşayan nüfusun oluşturduğu trafik baskısına vurgu yaptı.
Ankara-İzmir yolunun üst kesimlerinde yaşayan 1 milyon 100 bin kişinin yoğunluğu artırdığını söyleyen Tokdemir, yeni çevre yolu önerisini,
“Uludağ eteklerinde yaşayan 500 bin kişinin ana yola inmesine gerek kalmadan transferini sağlayacak, 32 km uzunluğunda bir Güney Çevre Yolu öneriyoruz. 2050 Bursa Çevre Düzeni Planı’na işlenmesini talep ediyoruz” sözleriyle açıkladı.

OTONOM ARAÇLARA GÖRE YENİ ŞEHİR PLANLAMASI
Tokdemir, otonom araç teknolojilerinin artık geleceğin değil, bugünün gerçeği olduğuna dikkat çekerek TOGG ve Tesla örneklerini paylaştı.
UÇAN ARABALAR İÇİN ŞEHİR NASIL HAZIRLANACAK?
Tokdemir, uçan hava taşıtlarının artık bilim kurgu olmadığını vurgulayarak ABD ve Çin’deki binlerce ön satışa dikkat çekti.
Türkiye’de Baykar ve Aircar’ın çalışmalarını hatırlatan Tokdemir, “Beş yıl sonra Büyükşehir Belediyesi’nin kapısı çalınıp ‘Uçan arabamı nereye park edeceğim?’ diye soracaklar” dedi.
Planlamada ele alınması gereken başlıklar arasında, “Güvenli uçuş yüksekliği, binalara yaklaşma mesafesi, 5 bin – 50 bin metrekare arasında değişebilecek iniş-kalkış alanları, kamu binaları, oteller, AVM’lerde hava aracı park alanları” yer aldı.
BURSA’NIN 2050 ULAŞIM AĞI İÇİN SOMUT ÖNERİLER
Panelde Bursa’nın uzun vadeli ulaşım stratejisine ilişkin dikkat çeken öneriler sıralandı:
Kestel-İnegöl metro hattı
Kestel-Yenişehir Havalimanı metro/banliyö hattı
Görükle-Teknosab-Karacabey metro veya hafif raylı sistem
İnegöl-Yenişehir hızlı tren bağlantısı
İnegöl-Domaniç karayolu tüneli
2050 Çevre Düzeni Planı’na yeni yol koridorlarının işlenmesi
Tokdemir, yol koridorlarının zamanında planlanmaması halinde yüksek kamulaştırma ve yıkım maliyetlerinin ortaya çıktığını belirterek erken planlamanın önemini vurguladı.
SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR YOL HARİTASI HEDEFİ
Tokdemir, panelin yalnızca mevcut ulaşım sorunlarını tartışmak için değil, aynı zamanda Bursa’nın geleceği için ortak akıl oluşturmak amacıyla düzenlendiğini ifade ederek konuşmasını tamamladı.

