Orhangazi belediyesinde bugün yapılan 2021 yılının ilk toplantısında İyi Partili Nimet Ercan Orhangazi belediye başkanı Bekir Aydın’a bir takım sorular yöneltti. Nimet Ercan bir sorusunda Bekir Aydın’a son günlerde Ülke gündemindeki yerini koruyan Belediyelerdeki asgari ücret rakamları tartışmalarına istinaden Orhangazi belediyesinde asgari ücretin en az 3000 TL olmasını istiyoruz dedi. Bekir Aydın ise Orhangazi belediyesinde en düşük asgari ücretin 3.300 TL olduğunu söyledi.
İyi Partili Nimet Ercan’ın tüm önerge ve soruları Bekir Aydın’nın cevapları haberimizde..
NİMET ERCAN’DAN MECLİSE ASGARİ ÜCRET DİLEKÇESİ
Belediye Meclis Üyesi Nimet Ercan, İyi Parti meclis üyelerinin tamamı ile imzalanan ilk önergesinde belediye personelinin asgari ücret konusunu sordu. AK Partili Osmangazi Belediyesinin de asgari ücret 3 bin TL olara açıkladığını belirten Ercan; “30/12/2020 tarih ve 31350 sayılı Resmî Gazete ile bilindiği üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2021 yılı için geçerli olacak en düşük asgari ücreti net 2.825 TL olarak belirlemiştir. “Emek Kutsaldır” prensibinden hareketle İyi Parti grubu olarak 2021/OCAK ayı itibariyle belediyemizde asgari ücretin net 3.000 TL olarak belirlenmesini talep ediyoruz” diyerek önerge verdi.
”En Düşük Asgari Ücret 3.300 TL ”
Bekir Aydın iyi Partili Nimet Ercan’ın sorusu üzerine , bunun reklamını yapmayı dahi uygun görmediğini ancak sorulan soruya cevap vermek amaçlı söylediğini belirterek ; “İşçilerimize verilen ücret rakamsal olarak bekar evli olmayan da 3300 TL, evli üç çocuklu da 3500 TL bu temizlik işçilerinde 3800 TL’ye kadar çıkıyor” dedi.
ESNAFIN DURUMU SORULDU
Belediye kiracıları ve esnafla ilgili Nimet Ercan, tarafından verilen önergede; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nün 15/12/2020 tarih ve 7118846/010.06.02-268495 sayılı Koronavirüs (Covid 19) önlemleri konulu Genelgesi kapsamında Belediyemize ait iş yerlerinde kiracı olan ve pandemi dolayısıyla olumsuz etkilenen faaliyetlerine ara veren veya iş yerlerini kapatan işletmeler ve esnaflarımız için Ülkemizde bir çok belediyede yapılan “kira” ile ilgili düzenlemeler (indirim, erteleme, taksitlendirme veya süre uzatımı gibi) hususunda Belediyemizin herhangi bir uygulaması söz konusu mudur?” sorusu soruldu.
Başkan Bekir Aydın, kiracılarla ilgili durumda verilen önergeye ise, ilgili yönetmelik çıktığı günden beri kapalı işyerleri ile ilgili kiraların alınmaması ile ilgili uygulamayı yaptıklarını belirtti.
DENETLEME KOMİSYONU GERGİNLİĞİ
Mecliste en büyük tartışma konusu ise komisyonların sayılarının 5’ten 3’e indirilmesi olayı oldu. Meclis komisyonlarının belirlenmesinde yasanın esneklik yaptığına işaret eden Nimet Ercan, komisyon sayısının neden üçe indirildiğini sorarak; “Yasa ortada iken bu tavrınızın neden olduğunuzu anlayamıyoruz. Üye veremeyen partilerin komisyonlara üye veremiyorsa bile meclis kararı ile komisyonlara üye verilebileceği belirtilmiştir. Hepimiz parti rozetlerini bırakarak meclisteyiz. Bir abi, bir kardeş, bir abla olarak özellikle sormak istiyorum ısrarla neden 3’e iniyor, burada ki bu inat neden? Bizler huzur hakkı ya da başka bir şeyde talep etmiyoruz. Bir ücret talebimiz asla yok bu konuda” dedi. Nimet Ercan, tarafından verilen yazılı önergede ise; “Belediye Meclisleri ve Yerel Yönetimler halkın ortak ve yerel gereksinimlerini karşılamak amacıyla oluşturulmuş, siyasi çeşitliliğe sahip karar organlarıdır. Ve takdir edersiniz ki her birimiz halkın takdiriyle seçilmiş bulunmaktayız, ortak paydamız hiç şüphesiz “Orhangazi” yani İlçemizdir. Kuşkusuz yerel yönetimlerde “şeffaflık, katılımcılık ve hesap verebilirlik” en önemli unsurlardır. Ancak, bugüne dek Orhangazi Belediye Meclisi tarihinde Belediye Meclis Çalışma Yönetmeliğinin 21. maddesine dayanılarak oluşturulan meclis komisyonları 5 kişiden oluşturulurken ne hikmetse 2020/NİSAN ayı meclis toplantısından beri 3 kişiye indirilmiştir ve bunda iyi niyet aramak imkansızdır!! İyi Parti grubu olarak meclis komisyonlarının eski yıllarda olduğu gibi “katılımcı, şeffaf ve hesap verebilirlik” ilkelerine uygun olarak 5 kişiden oluşturulmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.
Başkan Aydın’da; “Senenin başında dedik hangi komisyona girmek istiyorsanız sizler buyurun o komisyonlara girin bunun garantisini veriyorum. Ama bizler ne kadar iyi niyetle yaklaşıyorsak karşımızda farklı bir yapı yer alıyor. Bizim tasarrufumuz komisyonların bu şekilde olması yönündedir. Yasal sıkıntı olmayan bir durumu uyguluyoruz” dedi.
ZİNCİR MARKETLER GÜNDEMDE
Karar alınmasına rağmen şuan Orhangazi’de yeni marketlerin açıldığına değinen Nimet Ercan, meclise İyi Parti adına verdiği önergede; “2020/KASIM ayı meclis toplantısı 1. Birleşiminde Zabıta Müdürlüğünce “yeni açılacak zincir (AVM) market ve mağazalar ile ilgili gerekli düzenlemeler yapılacağına” dair meclisimizde bir müzekkere gündeme getirilmiş ve görüşülmek üzere Hukuk Komisyonu ile Ulaştırma Komisyonuna havale edilmişti.
İlçemiz Kapalı Pazar Yeri, Muradiye Camii ve Yunuslu Park bölgesinde olmak üzere üç yeni zincir market açılış hazırlığı yapıldığı hususunda İlçe esnafımız tarafından şikayetler duymaktayız. Konu ile ilgili çalışmaların ne durumda olduğu hakkında meclise ve tarafımıza bilgi verilmesini arz ederiz” dedi.
Bekir Aydın, zincir marketlerle ilgili şikayetlerde Ulaştırma Komisyonunun çalışmasını ve raporunu tamamladığını belirterek her hangi bir yanlışa sebebiyet vermemek için hukuksal açıdan da konunun incelendiğini ifade edip Salı günkü 2. meclis birleşimine geleceğini söyledi.
KIRSAL KALKINMA VE KÖYLERE UYGULAMADA DEĞİŞİKLİK
Mecliste Nimet Ercan, tarafından verilen en önemli önerge ise dış mahallelerden su parası ve emlak vergisi gibi kalemlerin alınmaması ile ilgili önerge oldu. Ercan, tarafından verilen önergede; “16 Ekim 2020 tarih ve 31276 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 10. Maddesinde aynen “10/07/2004 tarih ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununa aşağıdaki ek madde de eklenmiştir.” Denilmektedir.
Bahsi geçen maddenin “EK MADDE 3- Köy veya belde belediyesi iken mahalleye dönüşen ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunup sosyo-ekonomik durumu, şehir merkezine uzaklığı, belediye hizmetlerine erişebilirliği, mevcut yapılaşma durumu ve benzeri hususlar dikkate alınarak ilgili ilçe belediye meclisinin kararı ve teklifi üzerine büyükşehir belediye meclisinin en geç doksan gün içinde alacağı karar ile kırsal yerleşim özelliği taşıdığı tespit edilen mahalleler, kırsal mahalle kabul edilir. Bu belirlemenin mahalle düzeyinde yapılması esastır. Ancak; tamamı kırsal mahalle olarak tespit edilmeyen diğer mahallelerde de on bin metrekareden az olmamak kaydıyla kırsal yerleşik alan belirlenebilir. Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan vasfı bu fıkrada belirtilen usulle kaldırılabilir.”
Hükmü uyarınca, meclisimiz üyelerinden (lüzumunda diğer kamu kuruluşlarından üye davet ederek) kurulacak bir komisyon marifetiyle yapılacak çalışma neticesinde duruma uygun olan yerleşim birimlerinde ikamet eden vatandaşlarımızın daha müreffeh yaşamaları doğrultusunda Kırsal Mahalle veya Kırsal Yerleşik Alan olarak tescil edilmesi hususunu; meclisin bilgisine arz ederiz.
KÖYLERİMİZ KIRSAL MAHALLE STATÜSÜNE GEÇERSE NE OLUR?
1.Emlak vergisinden muaf olacaklardır.
2.İçme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifenin iş yerleri için % 50’sini konutlar için % 25’ini geçmeyecek şekilde belirlenecek.
3.Bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlardan muaf olacaklardır.
5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununa eklenen ek 3.madde ile eski köylerimizin kırsal mahalle statüsüne kavuşmasının önü açılmıştır” ifadelerine yer verildi.
Başkan Bekir Aydın, Büyükşehir yasa düzenlemesi ve yeni çıkan maddelerle ilgili yanlış bir şey ifade etmek istemediğini ve araştırarak ikinci meclis birleşiminde konuyu açıklayacaklarını söyledi.