Orhangazi’de Ev ve işyeri kiraları cep yakmaya devam ediyor. Gün geçtikçe göç almaya devam eden Orhangazi’de konut sıkıntısı artarken birde pandemi dolayısı ile birçok vatandaşın ve esnafın sıkıntı yaşamasına karşılık ilçede dükkan ve konut kira fiyatlarının artması ile kirada olan binlerce aileyi zor durumda bırakıyor. pahalılıktan şikâyetçi olduklarını belirten vatandaşlar ev ve işyeri sahiplerine mahcup olmamak için zar zorda olsa kiramızı ödüyoruz ancak sorunumuz gün geçtikçe büyüyor “Bu süreçte hem evde hemde dükkan kiracısı olmak zor” diyorlar.
Orhangazi’de kiralık konut ve işyeri sorunlarına birde vatandaşın kiraları ödeyememe durumu eklendi.Özellikle pandemi dönemide vatandaş kiralık ev ve işyeri bulmanın sıkıntısı bir yada tutulan dükkan ve evlerin kiralarının yüksek olmasından dert yanıyor.
Bu durum ilçedeki emlakçılar da zor durumda bırakırken onlarda işlerinin hiç de kolay olmadığını söylüyorlar. Ev sahiplerinin değerinden yüksek bedelle kira talep etmelerine rağmen, kiracıların itiraz etmeden bu rakamları kabul etmek zorunda kaldıklarını söyleyen Kiracılar, ”ev ve işyeri bulamama” gibi bir korkusunun yanı sıra birde yüksek kiralar belimizi büküyor .Yaklaşık 1 yıldır devam eden corona virüs salgını sürecinde biz kiracılar evleri ve işyerleri kendilerine ait olanlara göre çok daha zor durumdayız diyerek sıkıntılarını ifade ettiler.
‘’KONUT VE DÜKKAN SAHİPLERİ KENDİLERİNİ KİRACI YERİNE KOYMALI”
İlçemizde giriş katındaki bir sobalı bir evin dahi 700 TL’den aşağı kiraya verilmediğini, kiraların yerine göre yükseldiğini belirten kiracılar;”Gayrimenkul her dönemde olduğu gibi değerini korumaya devam ediyor. Ancak kiralar çok aşırı yüksek tutuluyor. Kiracılarda anlamsız bir şekilde ‘ev bulamayacağım’ korkusu mevcut. Ev sahibi de kiracının bu tavrı üzerine istediği fiyatı kabul ettiriyor. Mal sahibi, değerinden çok yükseğe vermesine rağmen yeri geliyor ‘Acaba az mı söyledim’ düşüncesine bile kapılıyor. Oysa fiyatlar oldukça yüksek. Pandemi sürecinde Asgari ücretle çalışan insanları düşünürsek, babadan dededen kalan mal olmadığı takdirde işleri çok zor. Ev sahipleri kendilerini kiracıların yerine koymalı. Bu durumun kesinlikle düzelmesi lazım. Rakamlar kesinlikle çok yüksek, aşağı çekilmeli. Bunda ilçemizde üniversite olmasının da etkisi çok oluyor” diyorlar. Günden güne göç alan Orhangazi’de emlakçılar da zor anlar yaşıyor kimi zaman. Kendilerine yeni yapılan TOKİ Konutlarından ev sahiplerinin kiralık daire getirdiklerini ancak emlakçılar da TOKİ’lere güvenemedikleri için ev sahipleri ile kiracılar arasında aracı olmak istemediklerini belirtiyorlar