Geçtiğimiz ocak ayında yaşanan aşırı soğuklar nedeniyle zeytin ağaçlarında oluşan yanığın verdiği hasarın büyüklüğü her geçen gün dahada ortaya çıkarken Orhangazi’li zeytin üreticisi önümüzdeki 3 yıl boyunca verim alamayacağı zeytin ağaçları için yetkililerden destek bekliyor.
Ocak ayında bölgede etkili olan kar yağışı ile birlikte sıcaklıkların sıfırın altına düşmesi ile çok sayıda zeytin ağacında yanık meydana geldi.Yaşanan bu durum sonrası üretici önümüzdeki en az 3 yılki hasat döneminde kayıp yaşanacağını belirtirken ,yetkililerden her hangi bir destek açıklamasının gelmemesi ise Orhangazi’li zeytin üreticisinin tepkisine yol açıyor.
‘’Zeytin Ağaçları Çalılık Oldu’’
Bölgenin en büyük tarımsal geçim kaynağı olan Zeytin’i ocak ayında etkili olan yağışlar ve soğuklar vurdu.Yaşanan yoğun kar yağışı nedeniyle birçok zeytin ağacının dalları kar ağırlığına karşı kırıldı.Yine arkasından yaşanan aşırı soğuklar, zeytin gözlerinde yanığa sebep olurken havaların ısınması ile zeytin dallarındaki yanıklar daha da belirgin hale geldi. Zeytin tarlasına giden üreticiler adeta bir çalı ağacına dönüşen zeytin ağaçlarının durumuna karşı yetkililerden destek bekliyor.
‘’’En Az 3 Yıl Zeytin Yok’’
Yıllardır zeytin üretiminden yüksek maliyetler nedeniyle beklediği verimi bir türlü alamayan zeytin üreticisini bu seferde , yağış ve soğuk nedeniyle meydana gelen yanıklardan dolayı gelecek en az 3 hasat döneminde verim alamayaclarını söylediler, ayrıca yaşanan bu durum zeytin fiyatlarına da olumsuz olarak yansıyacak.
‘’Yüzde 90 Kayıp var’’
Yaşanan don olayı sonrası zeytin ağaçlarında % 90 kayıp olduğunu söyleyen Orhangazili zeytin üreticileri : Bursa’da 8 ilçede ve 200 köyde büyük hasar var. Yanan zeytin ağaçları 3 yıl kendini toparlayamaz. Müstahsil 3 yıl mahsul alamayacak. Biz devletimizden faizsiz kredi imkânı, borç erteleme veya üreticimize destek sunulmasını bekliyoruz. Üreticinin kendisini idâme ettirebilmesi için destek şart. Orhangazi’deki köylerin ana geçim kaynağı zeytin. Çiftçiler 3 yıl mahsul alamayacak, destek olmazsa zeytinliklerini satmak durumunda kalabilir. Hasarın yüzde 90’lara kadar çıktığı yerler var” Devlet büyüklerimizden ve tarım bakanlığımızdan çiftçilerimizin tarımsal kredilerimizin bir yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmesini, Gübre, zirai ilaç, Mazot, Tarımsal Elektrik fiyatlarında indirim bekleyip talep ediyoruz diyerek acil destek beklediklerini ifade ettiler.