Türk Kızılay Orhangazi Temsilcisi Müjdat Gürsoy, Merhamet Çınarı Türk Kızılay’ın 153. Kuruluş yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Müjdat Gürsoy yayınladığı mesajında, Türk Kızılay’ın hayırseverlerimizin her geçen gün artan destek ve güvenleri ile ihtiyaç sahiplerinin umutlarını yeşertmeye devam ettiğini belirterek; “KIZILAY, SAVAŞ ALANINDA YARALANAN YA DA HASTALANAN ASKERLERE HİÇBİR AYRIM GÖZETMEKSİZİN YARDIM ETMEK ARZUSUNDAN DOĞMUŞTUR. 11 Haziran 1868 tarihinde “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti” adıyla kurulan Kızılay, 1877’de “Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti”,
1923’de “Türkiye Hilali ahmer Cemiyeti”, 1935’te “Türkiye Kızılay Cemiyeti” ve
1947’de “Türkiye Kızılay Derneği” adını almıştır. Kuruluşa “KIZILAY” adını büyük önder Atatürk vermiştir” dedi.
11 Haziran 1868’de dört idealist doktor tarafından kurularak günümüzde bölgesinin en güçlü ve dünyadaki sayılı yardım kuruluşlarından olan Türk Kızılay’ın, kurulduğu ilk günden bu yana bilgi, deneyim ve operasyonel güç bakımından kendini donatan, insani yardım serüveninde baş aktör olarak yer aldığını vurgulayan Müjdat Gürsoy, Türk Kızılay’ın bugün 8 Bölge Afet Yönetim ve Lojistik Merkezi, 22 Yerel Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi, Acil Haberleşme Sistemleri, tam donanımlı haberleşme araçları ile olası bir afete en geç 2 saat içinde ulaşma kabiliyeti, 500.000 kişiye acil barınma ve beslenme imkânı verebilecek kapasiteye ulaştığını belirtti.
KAN HİZMETLERİNDE ÖNCÜ
1957 yılında kan merkezlerini kurmaya başlayan Türk Kızılay’ın, 2005 yılında Güvenli Kan Temini programını hayata geçirdiğini belirten Orhangazi Temsilcisi Müjdat Gürsoy, Türk Kızılay’ın o günden bu güne kan bağış oranını %654 oranında artırarak, 2018 yılı sonu itibariyle 2.581.482 ünite kan bağışına ulaştığını ifade etti.
Orhangazi Temsilcisi Müjdat Gürsoy; “Ülke geneline yayılmış 18 Bölge Kan Merkezi bünyesinde toplam 85 hizmet birimde 3 bin 500 personel ile 300 noktada hizmetlerini sürdüren Türk Kızılay, Türkiye’nin yıllık kan ihtiyacı olan tamamını gönüllü ve güvenli kan bağışçılarından sağlamayı hedeflemektedir. İlik nakli ve kök hücre tedavisi bekleyen hastalar için Sağlık Bakanlığımız ve Türk Kızılay arasında imzalanan anlaşma ile “Kök Hücre Projesine” başlandı. Türkök Projesi kapsamında 500 bini aşkın gönüllü Kök Hücre Vericisi kaydı oluşturuldu. İnsan plazması hammadde olarak kullanılarak birçok hastalığın tedavisinde kullanılacak plazma ürünleri elde edilmesine ilişkin projenin hazırlık çalışmaları devam ediyor. Plazma ürünlerinin üretilebilmesine ilişkin çalışmaların hayata geçirilmesi neticesinde yerli üretimin gerçekleştirilmesi ve hatta ihraç edilmesi mümkün olacak” ifadelerini kullandı.
MERHAMET ELİ DÜNYAYA UZANIYOR
Toplumsal dayanışmayı sağlamak, sosyal refahın gelişmesine katkıda bulunmak, yoksul ve muhtaç insanlara barınma, beslenme ve sağlık yardımı ulaştırmak gibi önemli görevler üstlenen ve birçok konuda da öncü olan Türk Kızılay’ın sağlık, sosyal yardım, gençlik ve eğitim alanlarında da hizmetler verdiğini belirten Orhangazi Temsilcisi Müjdat Gürsoy sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Kızılay, yardım elini ülke sınırlarının dışına da uzatıyor. Balkanlar’dan Orta Asya’ya, Orta Doğu’dan Afrika’ya, Güney Asya’dan Kafkaslar’a kadar dünyanın neresinde bir insan acısı varsa onu dindirmek için çaba gösteriyor. 153 yıllık tarihinde 153 farklı ülkede ihtiyaç anında Türk Kızılay vardı. Uluslararası arenada gerçekleştirilen bu yardım çalışmaları Türkiye’nin tanıtılmasına da kuşkusuz büyük katkı sağladı. Suriye’de, Irak’ta, Somali’de, Endonezya’da, Yemen’de, Gazze’de ve daha birçok ülkede başarılı insani yardım operasyonu yürüten Türk Kızılay, ülke sınırları içinde ise her yıl milyonlarca insana yardım eli uzatmayı sürdürüyor. Ülke genelindeki şubeleri, temsilcilikleri, yüz binlerce üyesi ve gönüllüsü ile Türk Kızılay, tüm bu çalışmaları yardımsever halkımızdan aldığı güç ile gerçekleştirdi ve gerçekleştirmeye devam ediyor.”