Geçtiğimiz kış mevsiminde yaşanan aşırı soğuklar nedeniyle , etkili olan don olayı sonrası bölgenin en büyük tarımsal geçim kaynağı olan zeytin ağaçlarının büyük bir kısmı yanarak zarar gördü. Üreticiler tarafından yapılan talepler üzerine başlatılan hasar tespit çalışmaları sona ererken yaklaşan yeni hasat dönemi öncesi zeytin ağaçları yanan üretici kendileri için henüz bir destek açıklamasının yapılmamasına tepkili.
Bursa‘nın ağırlıklı olarak Orhangazi, Gemlik, Mudanya ve İznik ilçelerinde zeytin ağaçları geçtiğimiz kış döneminde soğukların eksi 11 dereceyi bulmasıyla yandı. Bilhassa en kaliteli sofralık zeytinlerin yetiştirildiği Orhangazi’de hasar yüzde 70’leri bulmuştu.
En büyük geçim kaynakları zeytincilik olan Orhangazi’deki üreticiler, yanan ağaçlarından 3 yıl mahsul alamayacak. Görülen aşırı soğuktan dolayı yüzlerce yıllık zeytin ağaçları “sanki fırına konulmuş” gibi yandı. Yandığı için yaprakları kuruyan ağaçların yaprakları dökülüp tekrar yeşermesi 3 yılı bulacak. Orhangazi’de bu denli afet en son 40 yıl önce görülmüştü. En büyük geçim kaynağı zeytincilik olan Orhangazi’de ise çiftçiler talepler üzerine yapılan hasar tespit çalışmalarının ardından henüz bir destek açıklaması yapılmaması üzerine tepkilerini dile getirirlerken Orhangazili üretici afet sonrası devletten gelecek yardımı bekliyor.
En son 1985 yılında böyle bir durumla karşılaşan ve yıllarca ağaçlarından mahsul alamayan üreticiler , destek olunmazsa yeni hasat döneminde ciddi maddi sorunlar ile karşılaşacaklarını dile getirdiler. En büyük hasarın gerçekleştiği Orhangazi ,Gemlik ve Mudanya’da üreticiler tekrar üretim yapabilmek için devletten gelecek desteği dört gözle bekliyor.
3 YIL BOYUNCA GELİR ELDE EDEMEYECEKLER
3 yıl mahsul alamayacak köylüler, 3 sene boyunca hiçbir gelir elde edemeyecek. 3 yıl sonra da mahsul alabilmek için zeytin ağaçlarına çok iyi bakmaları gerekiyor. Köylüler tekrar zeytin üretebilmek için devletten vadeli ve faizsiz kredi istiyor.
“YETKİLİLER SESİMİZİ DUYSUNLAR”
En büyük geçim kaynaklarının zeytin üretimi olduğunu ifade eden Orhangazili üreticiler “Yaşanan dondan dolayı Orhangazi ve çevresinde zeytin ağaçları yandı. Böyle bir durumla 1985 yılında karşılaşmıştık. Zeytin ağaçları yapraklarını dökmüş, 3-5 yıl mahsul alamamıştık. Zeytin ağacının bakımı çok masraflı. Biz 3 yıl hiç para kazamayacağız. Bir de 3 yıl sonunda ürün alabilmemiz için ağaçlara iyi bakmamız lazım. Bu da masraf demek, devletimiz bize destek olmazsa aç kalırız. Tekrar üretim yapabilmemiz için destek bekliyoruz. Bu bölgede dünyanın en kaliteli sofralık zeytinlerini üretiyoruz. Durumumuz çok kötü, yetkililer sesimizi duysunlar” dedi.
Ziraat Odası ‘Açıklama Bekliyoruz’’
Orhangazi ziraat odası başkanı Hasan Cevizlidere konu ile ilgili yaptığı açıklamada ‘’ geçtğimiz kış yaşanan don olayı sonrası üreticilerimiz zeytin ağaçları yandığı için ciddi anlamda kayıp yaşadı.Konu ile ilgili girişimlerimiz oldu ,yapılan hasar tespit çalışmalarının raporlarını Ankara’ya sunduk bu konuda üreticilerimizin kaybını karşılayacak şekilde bir destek bekliyoruz. Dedi.