Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Orhangazi Ziraat Odası Sessizliğini Bozdu!

Tarım sektöründe artan maliyetlere

Tarım sektöründe artan maliyetlere dayalı,  yaşanan üretim krizi için bir araya gelen Orhangazi Ziraat Odası yönetimi, yaptığı yazılı bir açıklama ile başta akaryakıt olmak üzere tarım sektörünün artan maliyetlerine dikkat çekti, çiftçiler için destek istedi. Yetkililerden çiftçilerin üretimlerine devam edebilmesi ve yeni tarım alanlarının oluşturulması için bir düzenleme ve destekler yapılmasını isteyen Orhangazi Ziraat Odası Orhangazi’de tüm toprak üreticilerinin zorlu süreçte olduğunu vurguladı.

 

Geçtiğimiz haftalarda İznik’te Ziraat odası tarafından artan üretim maliyetlerine dikkat çekmek , üreticilerin bir araya gelmesinin ardından , Orhangazi Ziraat odası da yaptığı yazılı bir açıklama ile üreticinin ortak sorunlarını masaya yatırıp yazılı bir açıklama yaptı.

 

 

Oda yönetimi tarafından ortak bir dille yapılan yazılı açıklamada ‘’Çiftçimizi mutlu edemezsek ülkemizi mutlu edemeyiz. Çiftçimiz üretemezse Türkiye aç kalır. Üreticilerimiz geçmiş yıllara nazaran daha az gübre kullandı.

 

 

Böyle bir durum ekimi yapılan bütün ürünleri etkiledi. Buğday arpa vb. hububat ve bakliyat ürünlerinin üretimini olumsuz etkileyecektir. Gübre fiyatları son bir yılda %300 zamlandı. Mazot fiyatları %200 yem fiyatları %130 zamlandı. Böyle bir durumda tarım sektörünün devamı söz konusu değildir.

 

Ülkemizde en büyük enflasyon kalemini gıda oluşturmaktadır. İnsanlar, pahalı olduğu için gıdaya ulaşmakta zorluk çekmektedir. Bu da kıtlık algısı yaratmaktadır. Bu kapsamda hükümetimizden özellikle girdi maliyetlerini azaltacak bir üretim teşvik paketi açıklamasını bekliyoruz. Böyle bir açıklama üreticilerimizin moralini yükselterek toprağına bağlanmasını ve üretimini arttırmasını sağlar. Taşı toprağı ekelim diyorsak bir karış toprak boş kalmasın istiyorsak çiftçimizi desteklemeliyiz.

 

Türkiye tarım potansiyeli yüksek, dünyada yetişmeyen birçok ürünü yetiştiren bir ülkedir. Hedefimiz yüz milyar dolar hasılası olan elli milyar dolar ihracat yapan ve çiftçisinin refahını sağlamış bir tarım sektörü olmalıdır. Bu hedefe ulaşmak için çiftçiyi merkeze alan devlet politikalarına ihtiyaç vardır. Tarım sektöründe uygulanacak devlet politikaları değişen hükümet ve bakan programına göre değil tam devlet politikaları olmalıdır.

 

 

2021 yılı eylül ayından itibaren ülkede değişen tarım girdi maliyetlerinden dolayı 2022 yılı tarım sektörü sürekli küçülmektedir. Hükümet derhal mazot, gübre, ilaç ve sulamadaki maliyetleri düşürmeli ve bu girdilere destek kalemlerini açıklamalıdır. Tarım sektörü hızlı bir şekilde azalıyor gençlerimizi kırsalda tutmamız zorlaştı. Kadın çiftçilerimiz üretimde olmazsa ülkeyi doyuramayız. Gençlerimizin ve kadınlarımızın sosyal güvenlik kurumu primlerinin yarısının devlet tarafından karşılanması sosyal güvenlik sistemimize girmelerini kolaylaştırır.

 

 

Çiftçi kayıt sistemimize iki milyon yüz yetmiş bin çiftçi kayıtlıdır. Çeşitli sebeplerden dolayı da iki milyondan fazla çiftçi kayıt yaptıramamaktadır. Bu nedenle bütün çiftçileri kayıt altına alacak bir sistem kurularak çalışma başlatılmalıdır.

 

Çiftçimizi mutlu edemezsek ülkemizi mutlu edemeyiz. Çiftçi üretemezse Türkiye aç kalır. Tarlaya giderken de hasat yaparken de yüzü gülen çiftçi istiyoruz.’’ Denildi.