Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İznik Gölü’nde neler oluyor? Yapılanlar kanuni mi?

Olay Yazarı Yaman Kaya,

Olay Yazarı Yaman Kaya, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy’un dikkat çeken sözlerini bugünkü köşesine taşıdı.

Bursa’da 29 Eylül-2 Ekim tarihlerinde düzenlenecek 4. Dünya Göçebe Oyunlarıİznik Gölü’nün çevresinde yapılacak.

Bu kapsamda sazlık yerlerin doldurulduğu ve engebeli alanların tıraşlandığı iddiası akademik odaların gündemine taşındı.

 

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, yaptığımız görüşmede, Aralık 2021’den Temmuz 2022’ye kadar geçen süreçte İznik Gölü’nün çevresindeki değişimi gözler önüne seren çarpıcı uydu görüntülerini paylaştı.

Yapılan işlemlerin İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmelik’e aykırı olduğu kaydediliyor.

Ertuğrul Hoca, şunları söylüyor:

“Daha önce Uzaktan Algılama ve CBS merkezimizde  hazırladığımız haziran ayı görüntüsünü güncelledim. Temmuz ayı görüntüsü bazı yapıların inşa edildiğinialanın biraz daha genişlediğini, bazı bölümlerde de İznik Gölü’ne kadar inildiğini gösteriyor. Bu faaliyetler kanuna ve yönetmeliğe aykırı. Kim yaparsa yapsın. Göl kıyısında kesin bir mutlak koruma sahası var, sürekli ihlal edilen. Bu kez devletin kendisi ihlal ediyor, hem de alenen. Gölü doldurmuyoruz, sazlıkları yok etmiyoruz diyebilirler ancak görüntü ortada. İznik Gölü mutlak koruma alanında (Su seviyesinden 300 metre mesafe mutlak koruma alanı yönetmelik madde 9) içme ve kullanma suyu kullanımı amaçlanan doğal göllerde, göletlerde barajlarda uygulanan yönetmelik ortada ve görüntüler gördüğünüz gibi. Devlet veya belediyeler bunu yaparsa diğer insanlara nasıl dur dersiniz. Nasıl kanun var, yönetmelik var dersiniz.

İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmelik’in 9. maddesi aynen şöyle:

“Mutlak koruma alanı, içme-kullanma suyu temin edilen veya edilmesi planlanan tabii göl, baraj gölü ve göletlerin, maksimum su seviyesinden itibaren yatayda 300 metre genişliğindeki kara alanıdır.”

Şimdi sormak gerekiyor:

İznik Gölü’nde neler oluyor?

Yapılan uygulamalar kanuni mi?

Sazlık yerler dolduruldu mu?

Engebeli alanlar tıraşlandı mı?

Yapılaşma neden arttı?

Bursa sahipsiz değilse bu soruların yanıt bulması elzemdir.

Senelerdir dengesi bozulan İznik Gölü ve çevresindeki tahribatın artık önüne geçilmelidir.