Marmara bölgesinde son yıllarda ki büyümesi ve gelişmesi ile dikkat çeken şehirlerinden ilçemiz Orhangazi’de tarım ve sanayi yatırımları gün geçtikçe daha da büyüyor. Yaklaşık 25 büyük sanayi kuruluşunda on binlerce kişinin istihdam edildiği 83 bin nüfuslu kentte başta zeytin olmak üzere 150.000 dönüm arazide Türkiye’nin en önemli tarım ürünleri yetiştiriliyor. Ayrıca Orhangazi’de son yıllarda artan turizm yatırımları da giderek büyüyor.
Dünyada çeşitli sebebler nedeniyle küresel boyutta yaşanan enerji, gıda ve sanayi krizleri son yıllarda artış göstermesine rağmen yatırımların ve gelişmenin hız kesmeden devam ettiği Türkiye’nin özellikle Marmara bölgesinde ki büyüme rakamlara yansırken , ilçemiz Orhangazi’de büyüme ve gelişme anlamında etrafında bulunan çok sayıda ili geride bırakarak tarımı, sanayisi ve Turizm’i ile yabancı yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor.
‘’En Çok Yetiştirilen Ürün Zeytin’’
Bulunduğu konum itibariyle her türlü sektörün yatırımlarına uygun bir alanda bulunan Orhangazi’nin tarıma elverişli alanlarında başta Türkiye’nin en önemli tarımsal ürünü olan Zeytin olmak üzere çok sayıda tarım ürünü yetiştirilip iç ve dış pazara gönderiliyor. Orhangazi’de Yaklaşık 150 bin dekar alanda yetişen tarım ürünlerinin ise dekar bazında dağılımı şu şekilde ; Zeytin ; 84.957 , Tarla Bitkileri ; 10,452 , Sebze ; 10,875, Meyve ; 12,329 , Kesme Çiçek ;360 , Kavak ; 3,432 ,Zeytin Fidanlıkları ; 500 , Nadas arazisi ; 18.085 toplamda 140.990 dekar. Buradan da anlaşılacağı gibi ilçemizde en önemli geçim kaynağı zeytindir.
‘’Sanayi Ve Tarımda Binlerce Kişi İstihdam Ediliyor’’
Tarımcılığın yanında her geçen gün sanayi ve tarım ürünlerini işleme sektörünün de geliştiği Orhangazi’de dev sanayi kuruluşları ile birlikte faaliyet gösteren yaklaşık 60 işletmede ortalama 30 bin aşkın kişi istihdam ediliyor.
Orhangazi’de ticaret ve sanayi odasının verilerine göre faaliyet gösteren en önemli sanayi ve tarım ürünü işleme kuruluşları ise şu şekilde ;
* Asil Çelik AŞ., 1.200 çalışanıyla, Türkiye’ de kaliteli çelik üretimini başlatan ilk firma özelliğinde sahip olmasının yanı sıra dünyanın sayılı vasıflı çelik üreticisi firmaları arasında olup, sektöründe Türkiye üretiminin yaklaşık olarak % 60’lık kısmı Asil Çelik tarafından gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Asil Çelik’in bulunduğu alan Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmiştir. Yatırımlar devam etmekte olan firma, çalışan sayısını yakın zamanda 1.550 kişiye çıkaracaktır.
* Döktaş Dökümcülük AŞ., Avrupa’ nın alanında ikinci büyük firması olup, 25 ten fazla ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir. 1.400 kişilik çalışanıyla motor gövdeleri ve otomotiv yedek parçaları üretimiyle satışlarının % 81 ini ihraç etmektedir.
* Ormo Yün İplik Sanayi A.Ş. , 1.050 kişilik çalışanıyla, dünyada tek çatı altındaki en büyük yün el örgü ipliği fabrikası olan Ormo Yün İplik Sanayi A.Ş. sektöründe Türkiye üretiminin % 42’sini tek başına karşılamaktadır. Yine üretiminin yaklaşık %70 lik kısmını başta ABD, Avrupa Birliği, Japonya gibi dünyanın en gelişmiş ülkeleri olmak üzere 30 dan fazla ülkeye ihracat yapmaktadır.
* Namsal Dondurulmuş Gıda AŞ., Dondurulmuş meyve ve sebze üretim yapan ve bugün kapasitesi günlük olarak 100 tona ulaşan, Avrupa birliği normlarına göre yılda 20.000 ton üretim yaparak yurt içi ve yurtdışı pazarlarına sunmaktadır.180 kişiye istihdam sağlamaktadır.
* Cargill Gıda AŞ., dünyada 67 ülkede yatırımları bulunan ve toplamda 160.000 çalışanı olan dünyanın en büyük firmalarındandır. Cargill Orhangazi mısırdan nişasta ve nişasta bazlı tatlandırıcılar elde etmektedir. Cargill Orhangazi, 67 ülkede binden fazla tesisi içerisinde en iyi 4 fabrikadan birisi seçilmiştir. 137 kişiye istihdam sağlamaktadır.
* Kırpart Otomotiv A.Ş, dünyada otomotiv sektörüne termostat üretimi yapan 5 firmadan birisidir. Aynı çatı altında döküm, işleme ve komponent üretim birimleriyle, ürün dizayn etme, geliştirme, test ve validasyon kabiliyetleriyle, tam teşekküllü laboratuarlarıyla, tüm gerekli kalite belgeleri ve üretimin her safhasını kontrol altında tutan ERP sistemiyle otomotiv sektöründe lider üretici firmalardandır. Üretiminin %90 ını yurtiçi ve yurt dışı ana sanayi üreticilerine ayırmıştır. 700 kişiye istihdam sağlamaktadır.
* Aka Otomotiv AŞ., tasarım, geliştirme ve üretim faaliyetleri ile otomotiv sanayine güvenlik seviyesi yüksek yakıt deposu, şase parçaları, kokpit parçaları gibi metal bileşenler ve mekanizmalar üretmektedir. 960 çalışanıyla Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu tedarikçisidir.
* Poliflex Faurecia Otomotiv AŞ., dünyada 120 nin üzerinde tesis bulunan ve yine dünyanın alanında en büyük 5 firmasından biri konumundadır. Poliflex Faurecia Orhangazi tüm tesisler içerisinde Türk Yöneticisi olan tek tesis olma özelliğini taşımaktadır. Otomobil yan sanayi alanında koltuk, kokpit, kapı, tampon gibi plastik aksam üretimi yapmaktadır. Otomotivde “interior System Bussines grupta” dünya ve Avrupa lideridir. 797 kişiye istihdam sağlamaktadır.
* Sirena Marine Denizcilik A.Ş, 24 metre üzeri motor yat üretiminde dünya lideri olan yaklaşık 650 çalışanıyla ilçemizde faaliyet göstermektedir. Sirena Marine, deniz aracı üretiminde seri üretim yöntemi ile üretim yapan ilk firma olma özelliğindedir.
* Bamesa Barselona Metal A.Ş, çelik sacdan otomotiv vb. sektörler için preslenmiş, şekillendirilmiş mamul üreticisi firmamız Türkiye pazarının % 15’ine sahip, 190 kişi istihdam eden firmadır.
* Karbonsan Basınçlı Kaplar Sanayi AŞ.; aşırı derecede soğuk, sıvı haldeki gazlar için mobil ve sabit depolama tankları ve buna ait ekipmanlar üretilmektedir. Üretiminin büyük çoğunluğu yurtdışına ihraç edilmektedir. 145 kişiye istihdam sağlamaktadır.
*Mavitec Makine Sanayi AŞ. ; hayvansal (kesimhane / kasap) atıkların işlenmesi amacıyla komple tesisler kurarak, bu tesislerde kullanılan makine ve ekipmanları üretir. Mavitec Endüstriyel makinalarda, yenilikçi teknolojileri ile gıda sektöründe önemli bir yere sahiptir. 97 kişiye istihdam sağlamaktadır.
* Örgün Kalsit, kendisine ait 197 hektarlık ruhsatlı sahasında, mozaik ve Mikronize kalsit üretimi yapmaktadır.
* Efendioğlu Mermer, doğal taş ürünü mermer üretmektedir. Yurtiçi pazarlarına olduğu gibi başta Çin olmak üzere birçok yabancı ülkeye de ihracat gerçekleştirmektedir. 90 kişiye istihdam sağlamaktadır.
* Namsal Dondurulmuş Gıda AŞ., Dondurulmuş meyve ve sebze üretim yapan ve bugün kapasitesi günlük olarak 100 tona ulaşan, Avrupa birliği normlarına göre yılda 20.000 ton üretim yaparak yurt içi ve yurtdışı pazarlarına sunmaktadır. 157 kişiye istihdam sağlamaktadır.
* Zeytursan Gıda AŞ., Türkiye’de ilk standart, pastörize edilmiş kavanoz Turşusunu üreten firmadır. Dünyaca ünlü Fast Food firmalarının turşularını üretmektedir. Bugün Berrak markası Orhangazinin marka haline gelen firmalarından biri olarak yurtiçi ve yurtdışına yılda 8.000 ton ürün sunmaktadır. 360 kişiye istihdam sağlamaktadır. Satışlarının % 50 sini ihraç etmektedir.
* Güngör Elit Zeytincilik AŞ., toplam 21.000 ton zeytin ve 6.000 ton fermente turşu depolama kapasitesi mevcuttur. Üretmiş olduğu ürünleri, Türkiye’nin birçok market ve perakende satış noktalarına ulaştırmaktadır. Ayrıca başta Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri, Rusya ve Avrupa olmak üzere 20’ye yakın ülkeye ürünler ihraç edilmektedir. 233 kişiye istihdam sağlamaktadır.
* AD Tarım A.Ş. , Lisanslı Depo kriterlerine uygun olarak, 12.000 m2 si kapalı olmak üzere 46.000 m2 alan üzerinde 2012 yılında kurulmuştur.2013 yılı sonunda üretime başlayan işletmemiz, bütün zeytin çeşitleri için depolama, işleme ve ambalajlama imkânına sahip olup 10.000 ton depolama,20.000 ton/yıl zeytin işleme kapasitesine göre planlanmıştır.
* Orhangazi Marmarabirlik; 1955 yılında kurulan 189 Sayılı Orhangazi Zeytin Tarım Satış Kooperatifinin, Orhangazi ilçesi sınırları içinde 23, Yalova iline bağlı Çınarcık, Esenköy, Teşvikiye, Şenköy, Kocadere, Koruköy ve Altınova olmak üzere toplam 30 ortaklık merkezi bulunmaktadır. Bu ortaklık merkezlerimizden kayıtlı ortak sayısı 2.469 dur. İlçemiz ve Yalova iline bağlı Ortaklık Merkezlerimizde 1.800.000 Zeytin ağacından ortalama 30.000 Ton civarında üretim yapılmaktadır.
Kooperatif, büro ve depolarında 11 daimi çalışanı, toplam 10.581 tonluk kapasiteye sahip 10 adet depo ve bu depolarda 1412 adet olgunlaştırma havuzları ile faaliyetlerini sürdürmektedir.
*Ekin Zeytincilik Ltd Şti ; Ekin zeytinclik firması ulusal ölçekte faaliyetlerini yürütmektedir. Yaklaşık 146 kişiyi istihdam etmekte ve 104.000.000 TL yılık ciroya sahiptir.
*Bağcı Zeytincilik Ltd. Şti. ; Bağcı Zeytinleri kapalı 5200 m2 açık 8000 m2 lik modern tesisleri ile yurtiçi satışlarının yanında, Almanya, Fransa, İngiltere ve Hollanda pazarlarında da kendine yer bulmakta ve Pazar payını her geçen gün arttırmaktadır. 47 kişiye istihdam sağlamaktadır.
* Marmara Zeytin İşleme Merkezi (MARZİM), 250.000 m2 alan üzerinde 300 m2 lik 358 adet işyerinden oluşan MARZİM Gıda imalat sanayi Marmara bölgesinin en büyük ve en teknolojik imkanlarını kullanarak hijyenik ortamlarda Zeytin, Zeytinyağı, Turşu vb ürünlerle Gıda Sektöründe hizmet vermektedir.
*Orhangazi Zeytin İşleme Merkezi (ORZİM), 42.000 m² kapalı alanda 450 m2 45 adet işyerinden oluşan ORZİM, firma ve kuruluşlarıyla ilçemizde hizmet veren önemli bir merkezdir.
‘’Turizm Şehri Orhangazi’’
Son yıllarda tarım ve sanayi anlamında büyümeye devam eden Orhangazi’de ise yine özellikle pandemi sonrası oluşan doğa turizmine ilginin giderek artması sonucu bu yönde de yatırımlar hız kesmeden devam ediyor. Başta İznik gölü çevresi ile birlikte doğanın içinde yer alan onlarca dış mahalle bu kapsamda yabancı yatımcıların dikkatini çekmeye devam ederken , Orhangazi’nin gelecek yıllarda Turizm anlamında bulunduğu konumu , büyük illere yakınlığından ulaşımının rahat olması dolayısı ile Marmara bölgesinde bir üs olacağı tahmin ediliyor.