Bursada Bugün’de Aysın Komitgan’ın sunduğu Gün’Aysın programının konuğu; Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er oldu. Er, deprem hakkında açıklamalarda bulunarak, “Bursa kendini büyük depremlere hazırlamalı” dedi.
Son zamanlarda sıklıkla depremler meydana geliyor. Engin Er depremlerin bu sıklıkla olmasının sebeplerini anlattı.
1900’lü yıllardan bu zamana kadar depremlerde epey bir artış olduğunu söyleyen Er, “Depremlerin sayısında anormal bir artış var. Türkiye depremsellik anlamda Dünya‘da önemli bir noktada, Ege Bölgesi’de depremsellik anlamında Türkiye’de depremlerin en sık olduğu bölgedir. Olabilecek deprem yeri de Ege bölgesidir. Depremler olacak ve olmaya devam edecek” dedi.
HACER HALICI / BURSADA BUGÜN
Bursa 7 büyüklüğündeki bir depreme hazır olmalı
Bursa fayı üzerinde 3.5 büyüklüğünde deprem olsa Bursa’nın çok sallanacağı söyleyen başkan Er, “Bizim fay hattımız diri bizim fay hattımız canlı. Son bir ay içerisinde Edremit fay hattı üzerinde çok sayıda deprem oldu. Bursa’da deprem riski fazla. Üç fay hattı üzerinde olacak depremleri hissedebiliyoruz. Bursa’nın altından 2 tane önemli fay hattı geçiyor. Bursa orta ve uzun vadede oluşabilecek 7 büyüklüğündeki bir depreme hazır olmalı. Bu deprem geçmişte oldu, gelecekte de olacak! Bursa yarın olacakmış gibi depreme hazır olmalı. Bu konuyla ilgili hükümet bazında değişiklikler yapılması lazım” dedi.
Müsilaj neden oluyor?
Er, “Sanayi bölgelerinin temizlenmemesinin etkisi çok fazla. Bursa’da sanayi ile ilgili su kullanımı, çevre kirliliği, atık suların yer altı sularına deşarjı gibi nedenlerden olabiliyor” dedi
“Yer altı sularının stratejik bir öneme sahip”
Yer altı sularının öneminden bahseden başkan “Yer altı sularının stratejik bir önemli var. Bir savaş olsa yüzey sularına bir şeyler atsalar suları kullanılmaz hale getirebilir. Fakat yer altı sularında bu kadar etkili olma şansı yok” ifadesini kullandı.
“Kar yağışları yer altı sularında ciddi öneme sahip”
Kar yağışlarının öneminden bahseden Er, “Kar yağışlarını toprak yavaş yavaş emdiği için yer altı sularına daha büyük katkısı olabilir. Yüzey suları ile barajlara besleme yapılıyor. Bursa’da da var bu uygulama. Bursa’da Uludağ‘ın eteklerinde var, bir de Yenişehir’de de yapılacak. Yenişehir ovasında yüzey suları ile yer altı suları besleniyor. Şu an da yer altı suları olmasaydı susuz kalmıştık. Kuraklığın olduğu zamanlar biz bu suları kullanıyoruz. Yer altı ve yüzey sularını daha ekonomik ve verimli kullanılması için deprem’de olduğu gibi bütüncül bir plana ihtiyaç vardır” dedi.
“Uludağ milli değerimiz”
Programın sonunda Uludağın öneminden bahseden Engin Er, “Uludağ’da Dünya’da olmayan özellikler var. Uludağ bir değer. Milli parklarla ilgili birçok engel var. Yeni yapılaşmalara meydan verilsin. Uludağın iradesi Bursalılara bırakılmalı” diyerek sözlerini bitirdi.