Yaklaşık 2 yıllık çalışma ile Orhangazi ile ilgili yaptığı çok yönlü çalışmalar sonucunda ‘’Orhangazi’nin dünü bugünü ve yarını’’ ismiyle bir kitap çıkaran Dünya gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt , Deprem ile ilgili Orhangazi için uyarı niteliğinde açıklamalarda bulundu. Bozkurt açıklamasında Orhangazi için olası bir deprem öncesinde çok yönlü çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Orhangazi ile ilgili birçok konu hakkında derin araştırmalar yapan ve çıkardığı ‘’Orhangazi’nin Dünü Bugünü Ve Yarını’’ adlı kitabında Deprem konusuna da değinen Bozkurt ; ‘’ Havza yerleşimleri arasında Orhangazi ilçesi görece daha sağlam zemindedir. Gemlik ve İznik’in ova yerleşimlerine göre daha avantajlıdır. Havzanın tektonik bir alana denk gelmesi, fay hatları ve sismiste varlığı afet yönetimi açısından dikkate alınması gerekenler arasındadır” dedi.
‘’Orhangazi Yakınında 2 Fay Hattı Var’’
Açıklamasında Orhangazi’nin çevre kentlere göre konumu gereği daha sağlam bir zeminde olduğunu ancak , yakın bölgesinde iki farklı ve büyük bir şiddetli deprem yaratma gücü olan fayların olduğunu hatırlatan Bozkurt , Orhangazi’de vatandaşları ve yerel yönetimleri Deprem’e karşı hazırlıklı olmaları konusunda uyarılarda bulundu.
Bozkurt fay hatları konusunda yaptığı açıklamada ;
Orhangazi’ye en yakın iki bölgede fay hattı var biri Hamzalı mahallesi içinden geçen fay hattı diğeri ise İznik gölünün içinden geçerek kuzey’de İznik güney’de ise Gemlik’e giden fay hattı bu iki fayda uzun yıllardır suskun ancak her an deprem yaratabilecek güce sahip faylar o yüzden Orhangazi’yi olası bir depreme karşı hep birlikte yapılacak çalışmalar ile hazırlamamız elzemdir ‘’ dedi.
Orhangazi’de İmar planları yeni bir anlayışla ele alınmalı
Kitabında Orhangazi’de İmar planları değişik etkileşimleriyle değerlendiriliyor; yeni bir anlayışla ele alınması gerektiği üzerinde duruluyor ‘’ diyen Bozkurt yaptığı açıklamada ;
Orhangazi’de Binalar da katlarının yükselmesi, Kentin görünümünde yaratılan kirlilik, Taş Ocakları Nizamnamesine göre işletilen ocakların yarattığı görünüm,Yalova-Orhangazi-Bursa yolunun ova yönünde yapılaşmasının yarattığı alt geçit ihtiyacı, TOKİ evlerinin durumu, Otoyolun etkileri, Arsa değerlerindeki aşırı artışın yarattığı sorunlar,
Kırsal mahallerde imar planı eksiklerinin yarattığı sorunlar, Kentin gelişme alanlarında arazi durumu ve zemin araştırmalarının titizlikle yapılmasının önemi, Parsel-odaklı inşaat yapılmasının oda-odaklıya dönüştürülmesinin önemi, İmar aflarının olumsuz etkileri, İmar uygulamalarının ödünsüz gözetim ve denetim ihtiyacı, Yetkilerinin imar alanları, yapı ve diğer alanlarda net bilgi sahibi olması gibi konularda kent halkının ve yerel yöneticilerin ilkeli ve kurallı yaklaşmalarının önemi üzerinde durulması gerekiyor ‘’ dedi.
Kitabın yazarı Rüştü Bozkurt,çalışmalarla ilgili değerlendirme yapılması istendiğinde “Bu kitap bir durum değerlendirmesi çalışması. Doğruları olabileceği gibi, eksikleri ve yanlışları da olabilir. Önemli olan kitabın kendisinin de, ele aldığı konularında sistametik sorgulanmasıdır. Sadece sorgulamakla da yetinmemek gerekir. Örgütlenerek İznik Gölü başta olmak üzere zeytin üretimi, imar planları, turizm alanları ve gelecek için önerilen yaşlı bakım ve çocuk rehabilitasyon köyleri gibi konular sistemli biçimde gözlenmeli, izlenmeli, kamoyu bilgilendirilmelidir. Açık ve kapsayıcı bir tutumla sorunların üstesinden gelinebilir. Orhangazi’de herkesin bu ortak, siyaset üstü ve ideolojik niteliği olmayan sorunlara sahip çıkmaları gerekir,” ifadelerini kullandı.