Değerli okurlar bu haftaki yazım yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın oy kullanmasıyla ilgili olacak.
Yasal hakları olmasına rağmen oy kullanmalarını pek adil bulmuyorum. Ayrıca hangi partiye oy verdikleri ile de hiç ilgilenmiyorum. Benim anlatmak istediğim yurt dışındaki yaklaşık 4 milyon seçmenin sandığa giderek Türkiye’deki yönetimin belirlenmesinde hiç de küçümsenmeyecek şekilde rol almaları. Daha önce yalnızca havalimanlarında ve gümrük kapılarındaki sandıklarda tanınan oy kullanma hakkı, 2012 yılında yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları için de kanunen tanındı. İlk kez 2014 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanan yurt dışı seçmeninin oy hakkı, hemen hemen her süreçte tartışma konusu olmuştur. Eleştiren kesime bakacak olursak yurt dışında yaşayanların daha iyi yaşam şartlarına sahip olduğu, kazanıp biriktirdikleri dövizi Türk lirasına çevirerek aradaki farktan maddi kazanç elde ettikleri için objektif olamayacakları. Türkiye’nin iç siyasetinden ve hayat şartlarından etkilenmedikleri. Bunu eleştirmekle beraber bu demokratik hakkını kullananlara da saygı duyuyorum. Bununla beraber eşit şartlarda olmadığımızı da belirtmek isterim. Aranızda illaki vatandaşı olduğunuz ülkenin seçiminde söz sahibi olmalıyız diye düşünenler olacaktır. Bir şartta kabul ederim, benim ve senin ülkende olan bitenden tam anlamıyla haberdar isen olaylara hakim isen EVET sen oy kullan kardeşim. Fakat Türkiye’de bir yıl dahi yaşamamış, sadece tatilden tatile gelip 100 doları bozdurup 2.000 TL’ye çevirerek ülkemi cennet sanan arkadaşlara sesleniyorum. Madem Türkiye’m cennet, yurtdışı daha kötü gelin o zaman kardeşim neden çile çekiyorsunuz yaban ellerde. Kapımız size her daim açık. Bunun açıklaması şu, sen eğer yurt dışında çalışıyor orada bir ayda kazandığınla Türkiye’de bir yıl yaşayabiliyorsan senin için Türkiye cennet. Biz buna bizim için sefalet diyoruz. Size çevremden örnek vermek istiyorum, yurt dışında yaşayan bir arkadaşım dolar ve euro çıkıyor diye seviniyor. Gerekçesiyse tatile geldiğinde daha fazla Türk lirası bozdurup yiyip içip gezmek. Şimdi bu arkadaşımın vereceği oy kendisi için olacaktır, benim ülkeme bir faydası olmayacaktır. Bir örnek de akrabamdan vereyim, 22 yıldır yurt dışında yaşıyor yıllık izin dahil bir kere bile Türkiye ye gelmedi. Şimdi bu vatandaşların kullandığı oylar ne kadar samimi olacaktır. Vermiş oldukları oy kendilerini değil, Türkiye’de yaşayan bizleri etkiliyor.
Ben şunu demek istiyorum; herhangi bir gurbetçimiz yaşamadığı bir ülkede tam olarak ne olduğunu ne bittiğini takip etmek isterse, sadece haberlerden görebileceği ve öğrenebileceğinden dolayı insanlar yaşadığı ülkede oy kullanabilmeli düşüncesindeyim.
Özetlemek gerekirse ben nasıl ki Orhangazi’de oturup Yalova için oy kullanamıyorsam, Yalova’da yaşayan seçmenlerin buna karar vermesi gerekiyor ise Türkiye’yi ilgilendiren bu seçimde de Türkiye’de yaşayanların karar vermesi gerekiyor düşüncesindeyim. Kalın sağlıcakla.