Orhangazi’de 2013 yılında dönemin belediye başkanı İsmail Tartar’ın ‘’Yüzyılın Projesi bize nasip oldu’’ diyerek başlattığı ve Neşet Çağlayan döneminde son eren 35 MİLYON TL’ye mâl olan alt yapı çalışmaları 2023 yılında sık sık meydana gelen su borusu patlamaları nedeniyle ilçe halkının en çok tepki verdiği olaylardan biri haline geldi. Kentin farklı noktalarında neredeyse her hafta en az 1 kere patlayan ana soru boruları nedeniyle, evler ve işyerleri saatlerce susuz kalırken, kuraklık tehlikesinin yaşandığı zamanda tonlarca suyun boşa gitmesi de tepkilerin diğer nedeni. Peki Orhangazi’de ‘’Yüz Yılın Projesinin’’ bu hale gelmesinin sorumlusu kim ya da kimler? Detaylar haberimizde…
Bursa’nın en büyük ilçelerinden biri olan yaklaşık 85 bin insanın yaşadığı ve her yıl nüfusunun artmaya devam ettiği Orhangazi’de bundan yaklaşık 10 yıl önce dönemin Demokrat Partili belediye başkanı İsmail Tartar’ın ‘’vatandaşlardan sabır bekliyoruz’’ diyerek bütün içme suyu dahil alt yapı su hatları için başlatılan yenileme çalışmaları zamanında bitirilmeyince uzun süre çamura dönen yollar ve caddeler nedeniyle Orhangazi’de halk Orhangazi’nin adını ‘’ÇAMUR GAZİ’’ olarak değiştirdi.
İsmail Tartar’ın görev sürecinde başlatılan ancak yine görev sürecinde iken bitmesinin vaad edildiği Alt yapı çalışmaları 2014 seçimlerinde, AK Partili Neşet Çağlayan’ın seçimi kazanması ile Çağlayan dönemine kaldı ve ilçe hakının ‘’bizi bu çamurdan kurtar 5 yıl başka bir şey istemiyoruz’’ dedikleri alt yapı çalışmaları Çağlayan döneminde sona erdi.
‘’ 35 MİLYONLUK YATIRIM ALARM VERİYOR’’
Orhangazi’de yaklaşık 10 yıl önce başlatılan ve yıllar sonra sona eren alt yapı çalışmalarının bu zamanlarda patlak vermesi Orhangazi kamuoyunu ikiye bölerken, vatandaşlar son günlerde hem evleri susuz bırakan, hem de tonlarca suyun boşa akması ile birlikte, patlama nedeniyle ortaya çıkan asfaltlama işçiliğini büyük zarar olarak yorumluyor.
Yaklaşık 35 Milyon TL gibi büyük bütçelere mâl olan bu alt yapı çalışmalarında ihalelerin kimlere hangi şartlarda verildiği sorusu akıllardan çıkmaz iken ‘’Yüz yılın projesi’’ denilerek 10 yıl bile dayanamayan alt yapı çalışmalarında ihalenin verildiği firmaların iş bilmezliğini bu işi eksik şartlarda, ucuz işçilik ve kullanılan dayanıksız borulardan, kazılan bölgelerin uygunsuz olmasına kadar nasıl eksik yapıldığını gözler önüne seriyor.
İsmail Tartar döneminde ihalelerinin yapılarak başlandığı ve 2014 yılından sonra Neşet Çağlayan döneminde bitirildiği çalışmalar her ne kadar Çağlayan’a artı yazsa da daha sonrasında Orhangazi belediyesi içinde başlayan ve yine belediye bütçesini milyonlarca TL zarara uğratan fatura olayları alt yapı çalışmaları ile birlikte belediye bütçesinin zararını ikiye katlarken, belediyeni borç miktarındaki artış ülke gündemine bile kısa sürede düşmüştü, yine bu süreçte Orhangazi belediyesi çok sayıda çalışanının maaşını veremez hale gelmiş, ilçe gündeminde Orhangazi belediyesi ATM işçileri ile doldu şeklindeki bir çok olumsuzluklar ile çokça konuşulmaya başlanmıştı.
2019 seçimleri sonrasında Orhangazi belediye başkanlığını kazanan Bekir Aydın, ise bir önceki belediye döneminde bir çok sorunların olduğunu bildiği büyük bir yük aldığının farkında olarak göreve başlamıştı, başta belediye personelinin aylarca alamadığı maaşlarını ödeyen ve bu süreçten sonra her ay düzenli olarak ödemeye devam eden Aydın, sonrasında ise belediye kasasından haksız yere dışarı ödendiği iddia edilen paraların önünü kesti. Peki Orhangazi’de bu günlerde sıkça karşımıza çıkan ve vatandaşı adeta isyan ettiren alt yapılarda yaşanan sorunlar, devamında su borularının patlamasının Bekir Aydın dönemi ile ilgisi varmı?
Orhangazi’nin bundan 10 yıl öncesinde İsmail Tartar döneminde başlayan çalışmalar Neşet Çağlayan zamanında bitirildi tabi bitirilen çalışmalara ‘’Yüzyılın projesi’’ denilince vatandaşlarda bir güven duygusu oluştu. Ancak bu milyonlarca TL’ye mâl olan bu proje Bekir Aydın’ın büyük sorunlar ile devraldığı döneme denk gelince Orhangazi Kamuoyunda bu sorunda Aydın’ın yönettiği Orhangazi Belediye’nin bir sorunuymuş gibi kabul gördü.
Ancak bundan 10 yıl öncesine döndüğümüz de bu projenin hangi dönemde, kimlerin araya girmesiyle, kimlere verilen ihaleler ile ve hangi ucuz malzemelerin kullanılması ile hayata geçirildiği gerçeğini görünce mevcut Orhangazi belediye başkanı Bekir Aydın’ın bu olay ile ne kadar ilgisinin olduğu görülmüş oluyor.
5 yıllık görev süresinin bitmesine yaklaşık 6 ay kalan Bekir Aydın ve yönetimini önümüzdeki süreçte Orhangazi’nin başına bela olan bu alt yapı sorunu ile daha da karşı karşıya kalacağı gerçeğini son günlerde meydana sıkça gelen ana su borularının patlamasından anlıyoruz.
Aslına bakacak olursak, Orhangazi’de çoğu insan bu sorunun sebeplerini aslında biliyor ama işin başında kim var ise tabi sorunun kaynağı oymuş gibi görünmesi de bir gerçek, alt yapı sorunları ile bu günlerde aktif bir şekilde mücadele eden BUSKİ çalışanlarına ve Orhangazi belediye yönetiminin bundan sonraki zamanlarda bu soruna nasıl bir çözüm bulacağı ise merak edilen bir diğer konu.