Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Dünyadaki Gıda Krizi Zeytin Üretimine Yaramalı! ‘’Yeni Yol Haritası Üreticinin Kurtuluşu Olur’’

Hasadına şu günlerde yoğun

Hasadına şu günlerde yoğun bir şekilde devam edilen zeytinde  alım fiyatlarının beklenen rakamlarda olmasına  rağmen üretim maliyetlerinin yüksek olması dikkat çekiyor. Ancak gelecek zamanlarda  Dünya’da etkisini daha da göstermesi beklenen  gıda krizine bağlı olarak Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Dünya’nın zeytin için Türkiye pazarına yönelmesi durumunda ise fiyatların daha da artacağı beklentisi oluşuyor. Yaşanan bu krizi fırsata çevrilmesini isteyen zeytin  üreticileri ise  yetkililerden yeni yol haritasını çizmelerini ve bu durumun zeytin başta olmak üzere bir çok tarım ürünü  için bir fırsat olduğunu söylüyorlar.

Son iki yılda dünyanın en büyük zeytin üreticileri İspanya ve İtalya’da zeytin ve zeytinyağı üretimi yarı yarıya düşmüş durumda. İber yarımadası ve İtalya’daki kuraklık batılı üreticilerin yönünü Yunanistan ve Türkiye’ye çevirmesine neden oldu.

 

Rusya da ambargolar nedeniyle AB ülkelerinden zeytinyağı alamayınca Türkiye dünya pazarının en gözde ülkesi haline geldi. Dengenin henüz oluşmadığı bu piyasada zeytin üreticisi ürünlerini dünya pazarına ucuza kaptırmak istemiyor.

 

Marmarabirlik fiyatları geçen yıla göre yüzde 120 varan oranla artırdı, ancak sadece motorine gelen yıllık zam yüzde 220. Gübre fiyatları ise resmi olmayan rakamlara göre yüzde 300 civarında yükseldi.

 

SOFRALIK ZEYTİN FİYATLARI NEDEN ÖNEMLİ

 

Zeytin üreticisinin büyük çoğunluğu, topladığı zeytini eleklerden geçirerek büyüklüğüne göre ayırır. Büyük olanlar sofralığa giderken daha küçük olanlarından zeytinyağı sıktırır. Zeytini müstahsile peşin paraya verir ve bu parayla hasadını finanse eder.

 

Marmabirlik tarafından Açıklanan 125 liralık tavan fiyat en büyük zeytinler için geçerli. Bu sezon tarladan çıkan ürünün büyük çoğunluğu taban rakamlarına uygun olsa da, zeytin üretimi geçen sezonlara göre oldukça düşük.

 

Yıllık ortalamaya bakınca ise en yüksek verilen fiyata uygun olan zeytin miktarı ortalama   yüzde 10’u kapsıyor.

Dünya Zeytin Piyasasında Türkiye’nin Önemi Büyük

Başta Avrupa olmak üzere Dünya genelinde başta ülkeler arası soğuk ve fiziki savaşlar olmak üzere kuraklık tehlikesi ile birlikte bir gıda krizi durumu gün geçtikçe etkisini artırıyor, buda tarımsal üretimin önemini ortaya çıkarırken, Dünya’da neredeyse tüm tarım ürünlerinin yetiştiği Türkiye’de özellikle yine Dünya gıda piyasasında değeri artan ve Türkiye’nin en değerli tarımsal ürünlerinden biri zeytin için  fırsat anlamında önemli bir durum haline geliyor.

 

Zeytin Üreticisinin Kurtuluşu Olur

Bu sebeplerden dolayı Dünya gıda piyasasında yaşanan dalgalanmalar ve belirsizlikler başta Avrupa olmak üzere bir çok Ülke ülkesinin güvenli ve hızlı tarımsal ürüne ulaşması anlamında Türkiye güvenli bir tercih olduğu gerçeğini ortaya çıkarırken, üretiminin en kalitesinin Bursa’da  yapıldığı zeytin için ortaya bir fırsat çıkmış oluyor. Zeytin üreticisinin artan maliyetlere rağmen üretimlerine devam etme çabasının ve her yıl milyonlarca Gemlik tipi zeytin fidanlarının toprakla buluşması ile ilerleyen zamanlarda Zeytin üretiminin daha da artması beklenirken ,Türkiye’nin Dünyanın zeytin ihtiyacını karşılayacak bir konuma gelmesi yapılacak doğru pazarlama yöntemleri ve üreticinin bu anlamda ileriye dönük projeler ile desteklenmesi ile mümkün hale geliyor. Sonuç olarak gelecek yıllarda Dünyada zeytin ve zeytin yağının daha büyük bir ihtiyaç haline gelecek olması gerçeği,  Türkiye’nin tarımsal anlamda uluslararası piyasada büyümesi  ve  dolayısıyla üreticinin de bu fırsattan her anlamda faydalanması sağlanmış oluyor.