Değerli okurlar;
Son günlerde özellikle Orhangazi özelinde söylemek isterim ki, sosyal medya ve toplu sohbetlerde konu dönüp dolaşıp anlamsızca Orhangazi’nin yerlisi ve Anadolu’dan gelenlere dayanıyor. Bu tutum, davranıştan ve ayrıştırmadan birçok insan gibi ben de mustaribim. Anlayamıyorum neye göre yerli kime göre Anadolulu. Kardeşim biz bu vatan için bu ülke için hep beraber Şehitler, Gaziler ve birçok vebal ödemedik mi? O zaman bizler neyin kavgasını yapıyoruz? Sen Orhangazi’de doğmuşsun, ben Orhangazi’de doğmamışım. Ama 30 yılımı vermişim, sen de Orhangazi’ye hizmet ediyorsun, ben de Orhangazi’ye hizmet ediyorum. Bizim bayrağımız ve dinimiz bir değil mi? O zaman bu insanları ayrıştırmaya çalışmak neden?
Mikro milliyetçilik; milliyetçiliğin en büyük düşmanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarihsel süreçte en son hatırladığımız, Yugoslavya’nın parçalanması olayında gördüğümüz gibi, “mikro milliyetçilik” akımları, ulusal devleti aşan ve onu daha küçük parçalar halinde algılayan bir yapıya sahiptir.
Milliyetçilik kavramının; toplayıcı, genişletici, koruyucu özelliklerine karşı mikro milliyetçilik daha dar anlamda bölgeci, (biraz) kavmiyetçi, toparlayıcı ve kucaklaştırıcı olmaktan öte dışlayıcı özellikleriyle karşımıza çıkmaktadır. Mikro milliyetçiler, kendilerini bir milletin bünyesinde bulunmalarına rağmen o milletin asli unsuru olarak kabul etmek yerine akraba topluluğu veya hak ettikleri bölgede ev sahibi topluluk olarak vasıflandırırlar.
Mikro milliyetçilik kavramı son zamanlarda ortaya çıkan ve “milli biz” yerine daha küçük planda “biz” düşüncesini öne çıkaran kavramdır. Kavramsal olarak yeni ortaya çıkmış olmasına rağmen özünde ırkçılığı barındıran bir düşüncedir. Nitekim birçok müfessire göre ilk olarak Şeytanın Hz. Âdem’e secde etmeyerek sergilediği ırkçılık düşüncesi tarihsel süreç içerisinde faşizm, asabiyet, kavmiyetçilik, holiganizm, mikro milliyetçilik vb. değişik isimler alarak ve değişik formlara bürünerek günümüze kadar ulaşmıştır.
Özellikle küreselleşme ve bilgi çağının ortaya çıkardığı veya yeniden yorumlanmasını sağladığı ırkçılık ve yeni adıyla mikro-milliyetçilik olgusu, gerek İslam âleminin gerek devletlerin gerekse de tüm insanlığın toplumsal huzur ve barışını tehdit edecek nitelikte bir olgudur. Bu konuda yapılması gerek en önemli şey, öncelikle bu olgunun ilahi beyanlara göre tam olarak tespit edilmesi, yine ilahi beyanlarda verilen çözüm önerilerinin yerine getirilmesidir.
Nitekim Allah’ın ırkçılık ve benzeri hastalıklı düşüncelerin toplumdan uzaklaştırılması için önerdiği en önemli çözüm ümmet anlayışıdır. Ümmet anlayışı, temelde ırkçılık ve benzeri düşünceleri reddederken tüm Müslümanların tek bir vücut gibi olması ve birlikte hareket etmesinin gerekliliği üzerinde şekillenmiştir. İşte bu çalışma ile Kur’an’a göre Müslümanların birliğini tehdit eden unsurlar mikro milliyetçilik özelinde ele alınacak ve bazı uygulama örnekleri ile çözüm olarak İslam’ın getirmiş olduğu ümmet anlayışı üzerinde durulmalıdır.
Kalın sağlıcakla…