Çetin Çoklar’ın proje basamaklarından ikincisi ‘Yaşanabilir Bir Orhangazi’ projesinin konuları, ‘Engelsiz Taksi’, ‘Dostluk Evleri ve Dernekler Yerleşkesi’, ‘İmece Evleri’, ‘Kent Gündemi ve Mimarisi Komisyonu’, ‘Özgür Hayvan Parkı’, ‘Atık Değil Katık’, ‘Şehir İçin Trafik Düzenlemeleri’, ‘Kentsel Dönüşüm Hamlesi’, ‘Oyun Pazarı’ ve ‘Or-Kart’ başlıkları altında Orhangazililere sunuldu.
‘Hizmet alamıyorum diyen kimse kalmayacak’
Engelli vatandaşların Orhangazi’de ulaşım alanında yaşadıkları sorunlara ilişkin hazırladıkları bu projenin, engelli vatandaşları tüm Orhangazililer ile eşit şartlarda hizmet alabilir seviyeye getireceğini belirten Çetin Çoklar, “‘Engelsiz Taksi’ engelli ve 85 yaş üzeri vatandaşlarımızın sağlık alanında çektiği zorluklara karşı, çözüm getirmek ve sosyal yaşama katılımlarını sağlamak için görev alacak. Bu gruptaki Orhangazili hemşerilerimizin öncelikle hastane, resmi kurumlara ulaşım ve sosyal faaliyetlere katılmasında yardımcı olmak için hizmet verecek. Orhangazi’de belediyeden hizmet alamıyorum diyen kimse kalmayacak ” dedi.
‘Orhangazi’nin her bir rengini muhafaza etmeyi hedefliyoruz’
Derneklerin Orhangazi’nin kozmopolit yapısına sağladığı katma değeri daha verimli hale getirebilmek için projelerini hayata sunacaklarını belirten Çetin Çoklar, “Doğru altyapı yatırımları ile sivil toplum kuruluşlarına ve yöre/hemşeri derneklerimize bir alan tahsis edeceğiz. Merkezi yapıda olacak bu yerleşkede tüm dostluk evleri ve derneklerin temel giderleri belediye tarafından karşılanacak. Ayrıca sağlanacak proje destekleri ile kendi öz kaynakları üzerinden faaliyet gösterebilmelerini hedefliyoruz. Orhangazi’nin her bir rengini muhafaza etmeyi ve korumayı bu proje sayesinde başaracağız” dedi.
‘İmece kültürünü yeniden canlandıracağız’
Türk kültürünün ana temalarından biri olan imece kültürünü yeniden canlandıracaklarını belirten Belediye Başkan Adayı Çetin Çoklar,“Eski imece kültürünü yeniden canlandıracak, vatandaşımızın hem adetlerinden hem de ekonomik gerekçelerinden sürdürdüğü ekmek, salça, reçel gibi üretimlerini yapabilecekleri imece evleri her dış mahallede kurulacak. İhtiyaçlar dahilinde bu imece evleri mevlit, nişan ve düğün gibi faaliyetlerde de vatandaşımızın toplu yemek merasimlerine hizmet edecek” dedi.
‘Katılımcı bir yönetim getireceğiz’
Kent Gündemi ve Mimarisi Komisyonu projesi ile ‘Orhangazi’yi birlikte yönetme’ projelerini hayata geçireceklerini belirten Çetin Çoklar, “Biz; Orhangazi’yi 81.000 Orhangazili ile birlikte yönetmek istiyoruz. Kent Gündemi ve Mimarisi ile ilişkili meslek odası temsilcileri, sivil toplum kuruluşu liderleri, akademisyenler ve muhtarlarımızdan bir komisyon oluşturarak Belediye Meclis gündeminin vatandaş talepleri ile şekillendiği katılımcı bir yönetim getireceğiz” dedi.
‘Özgür hayvan parklarımız olacak’
Karşılıksız sevgi ile bizlere bağlanan can dostlar için de koruyucu ve kollayıcı projeler ile geldiklerini belirten Çetin Çoklar, “Hayvan dostlarımız için doğal koşullarda, kafeslere atılmadan ya da sokakta aç bırakılmadan düzenli sağlık ve beslenme imkanları organize edilen şehir merkezi dışında özgür hayvan parkları kurulacak. Ayrıca vatandaşlarımız dilediklerinde bu alanları ziyaret edebilecek ve ilgilenmek veya sahiplenmek istedikleri can dostlarını belirleyebilecekler” dedi.
‘Atıktan katık yapacağız’
Gıda atıklarının çöplerde zayi olmasına müsaade etmeyeceklerini, bu atıkların hayvan dostlar için besin olarak geri döneceğini belirten Çetin Çoklar, “Orhangazi genelinde hizmet veren gıda işletmeleri, manav ve kasapların organik atıkları her gün düzenli bir şekilde toplatılarak bu atıklardan hayvan dostlarımız için katık üretimi gerçekleştirileceğiz. Çevre kirliliği ve sağlık tehdidi oluşturabilen bu atıklar düzenli toplandığında bir değer olan katığa dönüştüreceğiz” dedi.
‘Orhangazi’de trafik çilesi bitecek’
Orhangazi’nin en büyük keşmekeşi olan trafik sorunu için kalıcı çözümler ile düzenleyeceklerini belirten Çetin Çoklar, “Orhangazi ilçe merkezindeki trafik çilesini bitirmek için şehrin planlaması yeniden yapılarak araç trafik akışının yönü ihtiyaca uygun yapılandırılacak. Bu çerçevede ihtiyaç görülecek yeni kaldırım düzenlemeleri, otopark düzenlemeleri ve trafiğe kapatılacak özel nitelikteki alanlar da belirlenecek.
‘Hakkaniyetli bir kentsel dönüşüm yapacağız’
Kimseyi kırmadan, vatandaşın hakkını gözeterek yapılacak bir kentsel dönüşüm ile Orhangazi’nin görünümünü yeniden yaratacaklarını belirten Çetin Çoklar, “Kiptaş, Toki ve Bursa Büyükşehir Belediyesi İştirakleri ile el ele verilerek ilçemizde yapı ömrü dolmuş binaların rezerv konut alanlarında yeni yapılacak binalar ile dönüşümünü gerçekleştireceğiz. Bu noktada, kentsel dönüşüm mağdurları oluşturmamak adına kimseye mevcut metrekaresinden daha düşük bir taşınmaz vermemeyi ve herhangi bir peşinat talep etmemeyi ilke ediniyoruz. Zemin etüdü yapılan sahalarda zemini deprem riskine karşı güçlü olan yerlerde rezerv konut alanları oluşturacağız” dedi.
‘Pazar yeri oyun pazarı olacak’
Orhangazi’de Pazartesi ve Perşembeleri kurulan pazaryerlerinin pazarın kurulduğu günler dışında atıl kaldığını belirten Başkan Çetin Çoklar, bu alanların kullanılmadığı vakitlerde çocukların rahat rahat oyun oynaması için tahsis edileceğini belirterek, “Orhangazi’de yer alan halk pazarlarının pazarın kurulduğu gün ve saatlerin dışında çocuklarımızın oyun oynamasına imkan tanıyacak şekilde donatarak çocuklarımızın keyifli vakit geçirmesini sağlayacağız” dedi.
Yaşlı, engelli ve üniversite öğrencilerine aylık maaş desteği sağlayacağız’
Emekli dul ve yetimin gelişen yüksek enflasyon ile maaşını yettirmekte sıkıntı çektiğini belirten Çetin Çoklar, “Daimi olarak sorumluluk hissettiğimiz yaşlı, engelli, şehit yakını ve gaziler, üniversite öğrencisi hemşerilerimiz için de her geçen gün zorlaşan hayat standartları ile baş edebilmeleri noktasında destek olmak da projelerimizin arasında. Bu kategoride olan tüm vatandaşlarımızın aylık geliri ve geçim şartları baz alınarak aylık 3.000 TL – 7.500 TL aralığında aylık ödeneğin olacağı kart çıkartacağız” dedi.