Ülkemizde özellikle çocuklar ve gençler arasında yaygın olarak karşılaşılan akran zorbalığı, duygusal gelişimi oldukça olumsuz etkilemektedir. Çocukların çaresizlik, kızgınlık, yalnızlık gibi duyguları yaşamasına ve düşük öz-benlik saygısı geliştirmelerine sebep olabilir. Küçük yaşlarda daha çok fiziksel zarar verme (vurma, itme vb.) ile kendini gösteren akran zorbalığı yaş arttıkça sosyal zorbalık (diğer insanların önünde utandırmak, alay etmek vb.), siber zorbalık (rahatsız edici mesajlar göndermek, sohbet uygulamaları üzerinden kişiyi tehdit etmek vb.), cinsel zorbalık (cinsel içerikli söylentiler yaymak, uygunsuz cinsel yorum ve şakalar yapmak vb.) formlarında da kendisini göstermektedir.
Çocuğumun akran zorbalığına uğradığını nasıl anlayabilirim?
Akran zorbalığı çocuklar için paylaşması zorlu deneyimlerden biridir. Aşağıdaki belirtiler çocukların kesinlikle zorbalığa uğradığı anlamına gelmemekle birlikte bu konuda bizler için yol gösterici olmaktadır:
1-Okula gitmekten kaçınma
Çocuklarda okula gitmemek için sık sık fiziksel rahatsızlıkları bahane etme durumu gözlemlenebilir.
2-Kaygı
Zorbalığa maruz kalan çocuklarda kaygılı hissetme yaygın olarak gözlemlenir. Yukarıda bahsettiğimiz fiziksel rahatsızlıklar (karın ağrısı, baş ağrısı, mide bulanması vb.) da bu kaygıya eşlik edebilir.
3-Davranış Değişikliği
Zorbalığa uğrayan çocukların sosyal ve akademik hayatında bir sebebe dayanmayan ani değişiklik ve düşüşler gözlemlenebilmektedir.
Bunların dışında bizler için yol gösterici diğer belirtilere örnek olarak düşük öz güven, yeme bozukluğu, konsantrasyon eksikliği, sosyal aktivitelere ilgi kaybı, uyku bozuklukları verilebilir.
Akran zorbalığının önlenmesi için neler yapılabilir?
-Akran zorbalığının önlenmesinde en önemli adım bu konuda farkındalık yaratılmasıdır. Öğrencilerin zorbalığın ne olduğunu, nasıl olduğunu anlaması konusunda farkındalık çok önemlidir.
Öğrenci, öğretmen ve ebeveynlere zorbalık hakkında eğitim verilmesi bu konuda destek sağlayacaktır.
-Öğrencilerin duygularını rahatça ifade edebilecekleri güvenli bir iletişim ortamı sağlanmalıdır. Çocuklar başından geçenleri paylaştığında “Hep kendini bu şekilde ezdiriyorsun!” gibi ifadeler kullanmadan empati kurarak dinleme önemlidir.
-Eğitimciler ve ebeveynlerin bu konuda çocuklara saygı ve empati yaklaşımıyla rol model olması ve çocukları farklılıklar konusunda bilgilendirmeleri de oldukça önemlidir.
Bu bilgiler ışığında herkese huzur dolu günler diliyorum…