Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

HEKTAŞ’ın yeni projesi Örnekköy’de protesto edildi!

Bursa’nın Orhangazi  ilçesinde faaliyet gösteren  HEKTAŞ A.Ş tarafından İznik gölüne çok yakın bir noktada yapmayı planladığı Tarım İlaçları Etken Madde Üretimi, Tehlikesiz Atıktan Bakır Sülfat Üretimi ve Kimyevi Gübre Üretimi tesisleriyle ilgili  Örnekköy mahallesinde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapıldı. Mahalle meydanına gelen çok sayıda sivil toplum örgütü, zaman zaman gergin anların yaşandığı toplantıda basın açıklaması ve sloganlar ile yeni tesislere karşı olduklarını söylediler. 

Bursa'nın Orhangazi  ilçesinde faaliyet

Orhangazi’de İznik gölü yolu üzerinde faaliyet gösteren HEKTAŞ A.Ş firması tarafından yine mevcut işletmenin hemen yanına ve İznik gölüne ise çok yakın bir noktada kurmayı planladığı Tarım İlaçları Etken Madde Üretimi, Tehlikesiz Atıktan Bakır Sülfat Üretimi ve Kimyevi Gübre Üretim tesislerinin üretiminde ihtiyaç duyacağı suyu İznik gölünden kullanacağı iddiaları son günlerde gündemi meşgul ederken, bugün ise işletmenin bulunduğu ilçeye bağlı Örnekköy mahallesi meydanında  Çevre ve şehircilik bakanlığından gelen yetkililer tarafından Çevresel Etki Değerlendirme ve halkı bilgilendirme  (ÇED) toplantısı yapıldı.

Burada yapılan toplantıda Çevre ve şehircilik bakanlığı yetkilileri süreç hakkında halkı bilgilendirme açıklaması yaparken, başta mahalle halkı olmak üzere Bursa’dan gelen çok sayıda STK ve çevre dernekleri yaptıkları basın açıklamaları ile HEKTAŞ’ı yeni yapılması planlanan tesislerde ki üretimde ihtiyaç duyacağı suyu İznik gölünden kulllanacağı gerekçesi ile protesto etti.

Zaman zaman seslerin yükseldiği ve karşılıklı tartışmaların yaşandığı toplantıya gelen HEKTAŞ yetkilileri ise halkın sorduğu sorulara cevap vermeye çalışsa da tesislere karşı olduğunu söyleyen öfkeli vatandaşlar, firma yetkililerinin üretimde gerekli olan suyun gölden değilde BUSKİ şebekesinden kullanacağız açıklamalarına inanmayıp tepkisini toplantı sonuna kadar sürdürdü.

Orhangazi ilçe Jandarma ve ilçe emniyet müdürlüğü tarafından da geniş güvenlik önlemlerinin alındığı halkı bilgilendirme toplantısında, yeni projeye karşı çıkan STK’ lar tarafından ortak bir basın açıklaması yapıldı.

Ortak yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi ;

Sayın halkımız, değerli basın mensupları, kıymetli çevre ve doğa gönüllüleri, Bugün İznik Gölümüz için buradayız.  Anadolu; Medeniyetlere ev sahipliği yapmış, zenginlikleri acılar ve gözyaşları ile yoğurmuş bereketli toprakların adıdır. Öylesine değerler katmıştır ki insanlık alemine, asırlar geçmesine rağmen izleri silinmeden gelmiştir günümüze.

İznik ise bu bereketli toprakların kalbi gibidir.  Medeniyetler kurulmuş, ihtişamlı dönemlere ayna olmuştur bu verimli topraklar. ”Bu göl İznik gölüdür” diye başlar şair şiirine. Çeşmeden kana kana içilen su İznik’te gölden içilirdi geçmiş zaman içinde. Maneviyatın aynaya yansıması, tarihin buram buram ekmek kokan halidir bu topraklar. Yarınlarımıza bırakmak üzere geçmişten bizlere emanet bırakılan en nadide eserdir İznik Gölü.

Bizler bu değerlerin kaybolmaması için bir araya gelen İznik sevdalılarıyız. İznik Gölü ve doğasını kaybetmemesi için çabalayan bu kentin sakinleri olarak İznik Çevre ve Yaşam Platformu olarak bir araya geldik.

Dünya iklim krizi, kimyasal kirlilik ve biyoçeşitlilik kaybıyla boğuşurken, İznik Gölü, Orhangazi kıyısı, gözü ranttan başka birşey görmeyen, yağmacı ve talancı  siyasi ve yöneticilerin elinde, ikinci Dilovası’na dönüştürülmekte. Türkiye’nin 5. büyük gölü, İznik Gölü su seviyesi minumum işletme kotu olan 83,30 m. altına düştü. Göl, artık ‘SOS’ veriyor. Gölün suyunu çeken Cargill ve Gemlik Gübre fabrikalarının ardından, Varaka Kağıt Oluklu Mukavva Tesisine Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi. Buda yetmezmiş gibi HEKTAŞ kimyasal gübre, zehirli zirai ilaç ve bakır sülfat (göztaşı) üretimi için ÇED başvurusunda bulundu.

Cargill ve Gemlik Gübre’den sonra İznik Gölü’ne bir hançer daha vurulmak isteniyor.

Bütün bileşenlerimiz olarak güçlü bir direniş ile bu projelerin karşısında olacağız. Gölümüzün çevresinde fabrika istemiyoruz,

Bu sesleniş İznik Gölü içindir, değerlerimize, çevremize ve sahip çıkmak adına ve bizden sonraki nesillere yaşanılabilir bir İznik bırakmak hayali üzerinedir. Gelin ses verin sesimize.

İznik gölü’nü atık alanı olarak kullanmaktan vazgeçin.

Daha bundan birkaç gün önce Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı zümrüt Anadolu’yu talan ettik, ağaçlarımızı yok ettik, ormanlarımızı kel bir hale getirdik diye itiraf gibi bir açıklama yapmışken, yaşamsal ekolojik dengeyi sağlayan, billur gibi suyu olan İznik Gölümüz gözümüzün önünde yok edilme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Üzülerek belirtmek isteriz ki , Hektaş Ticaret Türk A.Ş tarafından Orhangazi İlçemizde, İznik Gölü’ne sadece 150 metre mesafede tarım ürünleri etken madde üretimi, bakır sülfat üretimi ve kimyevi gübre üretim tesisi kurulması ve işletilmesi planlanmaktadır.

Bu tesisin kurulup faaliyete geçmesi, bölge için çok önemli olan kaliteli tarım arazilerinin kaybına, bölgenin sürdürülebilir yaşam özelliklerinin tahribine, tehlikeli atık ve hava kirliliği oluşumuna, hatta tarihi değerlerin yok olmasına kadar çeşitli zararlara sebebiyet verecektir.

Bu çerçevede İznik Gölü’ne, tarım alanlarımıza, sulak ve karasal alandaki yaşamsal ekolojik dengeye, 3. derece sit alanı ilan edilen alanlara, tarihi ve kültürel mirasımıza, temiz havaya sahip çıkıyoruz. Tehlikeli atık depolama alanlarına, yıkıma, tahribata, toz ve gaz emisyonuna, zehirli atık üretimi ile yaratılacak geri dönülmez harabiyete, yoğunlaşmış trafiğe karşı duruyoruz.

Tüm çevresel zararlardan korumak için İznik Gölümüze sahip çıkıyor, Firmanın ÇED başvuru dosyasına Darkalı Çevre ve Doğa Gönüllüleri Platformu, İznik Çevre ve Yaşam Platformu, Çocuklar Hepimizin Eğitim ve Öğretimi Destekleme Derneği, İznik Atatürkçü Düşünce Derneği, CHP İznik İlçe Başkanlığı, İznik Ziraat Odası, Bursa Çevre Platformu, Kayın Ormanı Derneği ve çevre halkı olarak onay vermiyoruz, kabul etmiyoruz. Gölümüzün, tarım alanlarımızın yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz.

İznik çevre ve yaşam platformu, Bursa çevre platformu, İznik Atatürkçü Düşünce Derneği, Kayın Ormanları Derneği, Darkalı Çevre ve Doğa Gönüllüleri Platformu ve CHP İznik İlçe Başkanlığı olarak Mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz.