Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
thumbnail-120x600

Zeytin Üretiminde Bu yıl 3 Kat Artış Bekleniyor, Üretici Yeni Hasat Döneminden Umutlu

Bursa’nın en büyük tarımsal geçim kaynaklarından olan zeytinde bu yıl beklenen rekolte geçtiğimiz yıla göre en az 3 katı fazla olarak tahmin ediliyor. Üretimin en çok yapıldığı ilçelerden biri olan Orhangazi ilçesinde ise geçtiğimiz yıl ortalama 20 bin TON zeytin üretimi yapılırken bu sezon ki beklenti  yaklaşık 60 bin TON.

Bursa’nın en büyük tarımsal

Orhangazi İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası tarafından yapılan incelemelere göre bu yıl Orhangazi bölgesinde beklenen zeytin rekoltesinin 55 ile 60 bin TON arasında olması bekleniyor.

Geçen yıla göre bölgede bu yıl zeytin hasadın da Artış beklenirken,  Orhangazi’de geçtiğimiz sezon  20 bin TON zeytin elde edilmişti.

İlçe Tarım ve Ziraat Odası’ndan araştırma

2022 yılında  Orhangazi Bölgesinde 2 milyon 250 bin zeytin ağacından tüm zamanların en yüksek  rekor rekoltesi elde edilmiş ve yaklaşık 65 bin TON üretim sağlanmıştı. Geçtiğimiz yıl ise bu sayı çeşitli nedenlerden dolayı 20 BİN tona kadar düşmüş, zeytin üretiminin az olmasından dolayı ise yüksek maliyetlerde üretim yapan çiftçiler zor bir sezon geçirmişti.

2023- 2024  kış döneminde beklenen kar yağışı  olmasa da yağmurların yeterli miktarda yağması nedeniyle  2024 zeytin hasat döneminde Orhangazi bölgesinde toplamda 60 BİN  ton zeytin rekoltesi bekleniyor.

Bu yıl yağlık zeytin çoğunluklu bekleniyor

Geçen yılın üretim miktarının çoğunluğunu sofralık zeytin oluştururken, yağlık zeytinde düşüş yaşanmış buda fiyatların artmasına neden olmuştur.

Orhangazi’de bu yıl üretim miktarının yüksek beklendiğinden dolayı yağlık zeytinde de artış bekleniyor.

Eylül ayında zeytin rekolteleri netleşecek

İlçe Tarım Müdürlüğünün yapmış olduğu araştırmalar neticesinde zeytinde bu rakamlar tahmin rekoltesi olarak beklenirken, Eylül ayın da beklenen yağışlar sonrasında ağaçlardaki danelerin daha belirgin olacağını ve zeytin hasadının daha verimli olup olmayacağı konusunun netlik kazanacağı belirtildi.

Zeytinde Bu yıl var yılı olarak bekleniyor

Zeytin üretiminde var yılı ve yok yılı olarak adlandırılan dönemlere göre bu yıl var sezonu olarak gözleniyor. İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odasının yaptığı ön araştırma raporlarına göre Orhangazi bölgesinde bu yıl zeytin rekoltesinde geçtiğimiz yıla göre bu yıl  3 kat artış  gerçekleşmesi bekleniyor.