Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İlhan Erdem yazdı… Türk Tarih Tezi, Etiler M. Kemal Atatürk ve Bozkurt

Aslında bu yazı genel

Aslında bu yazı genel duruma göre oluştu. Avusturya Türkiye millî maçında Merih Demiral’ın sevincini Bozkurt işareti yaparak yansıtması bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Baştan söyleyelim Bozkurt Yüce Türk ulusunun Adriyatik’ten Çin seddine kadar yaşayan Dünya Türklerinin milli sembolüdür. Eufa çetniklerin işaretini siyasi bulmaz iken Türklerin Bozkurt işaretine yasak getirmesi Avrupa’nın çifte standartıdır.

 

TÜRK TARİH TEZİ

Gelelim asıl konumuza Türk tarih tezi nedir?

“Türk Tarih Tezi, 1930’lu yıllarda, Mustafa Kemal Atatürk’ün teşvikiyle oluşturulan tarih yorumu. 1930 yılında yüz adet basılan Türk Tarihinin Ana Hatları isimli eser Türk Tarih Tezi’nin bildirgesi sayılır. Bu eser doğrultusunda hazırlanan ve 1931-1941 yılları arasında liselerde okutulan dört ciltlik ders kitabı da Türk Tarih Tezi’nin temel metinlerindendir. İslam ve Hristiyan çatışmasına dayalı Osmanlı tarihi tezine ve Türkler aleyhinde yazılan Batılı tarih tezlerine tepki olarak ortaya konmuştur.”

Hakkında bir çok eleştiri olan Türk Tarih tezi hakkında Türkoloji alanında Fuat Köprülü başta olmak üzere Zeki Velidi Togan, Hüseyin Nihâl Atsız gibi fikir adamları başka başka başlıklarda itirazlarda bulundular, Ancak Alacahöyük başta olmak üzere bir çok yerde bizzat cebinden masrafları üstlenen Mustafa Kemal Atatürk’ü tarih haklı çıkarmaya devam ediyor, vefatından sonra apar topar Türk tarih tezi müfredattan çıkarıldı.

 

TÜRK TARİH TEZİ MÜFREDATTAN NEDEN ÇIKARILDI?

 

Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatından sonra Cumhurbaşkanı seçilen İsmet İnönü hükümetinin ilk milli eğitim bakanı Hasan Ali Yücel’in ekibiyle beraber yaptığı çalışmalar sonucunda Atatürk döneminde hazırlanan bu okul tarih kitapları, İnönü döneminde, Fulbright ile ikili anlaşma imzalanan 1949 yılında değil; çok daha önce ilk üç cildi 1942, dördüncü cildi de 1945 yılında müfredattan kaldırılmıştır. O dönem paraların üzerinden resimleri kaldırılan Atatürk’ün bazı yerlerde heykelleride yıkılmıştır.

Oysa ömrünü milletine vakfeden Kurucu liderimiz ve Başkomutanımız Atatürk’e yapılan vefasızlıklar günümüzde bile kısmende olsa devam etmektedir. Stadlardan, sokaklardan silinme girişimleri acıda olsa görmekteyiz. Bilim dünyasına yaptığı araştırmalar yapmak için Meksika gibi ülkelere elçiler göndererek Türk tarihine yapılan hizmetleri bugün Mustafa Kemal Atatürk’ün ne kadar haklı olduğunu bugün bile ortaya koymaktadır.

 

ETİ KELİMESİ NEDEN YASAKLANDI?

 

Eti kelimesi Atatürk’ün vefatından sonra Sözlüklerden çıkarılması hiç tesadüf değil, Ankara’nın göbeğinde Etimesgut İstanbul’da ise Etiler gibi semtlere verilen bu isim neden unutturulmak isteniyor?

Eski Ahit’te ki Hititler ve Hatti kelimeleri yaygınlaşırken Eti kelimesi ve arkasında ki sır perdesi yavaş yavaş aydınlanıyor, Mustafa Selçuk Ar hoca Türk tarih tezini o yıllarda ateşli bir şekilde en son bilimsel savunucularından kayda geçmiştir. Genç Cumhuriyetimizin yetiştirdiği ender bilim adamlarından biridir.

Gelin görün ki Hocamızın kitapları hayatı sansüre maruz kalmıştır. Hayatı hakkında hiç bir bilgi bulunmamaktadır. Sanki gizemli bir el tarafından karartılmıştır.

Almanların, Fransızların baskıları sonucunda devlet politikalarında değişikliğe gidilmesi sonucunu doğurmuştur. Tevrat’ta ki Hatti kelimesine dayandırılan Hititler literatüre sonradan geçmesine rağmen heryerde işlenmeye başladı. Sözlüklerden ve Litaratürden apar topar kaldırılan Eti kelimesi neden Avrupalıları ürküttü. Altında ne gibi gizemler vardı? Prof dr Güngör Karaoğuz bey ile Turgay Türfekçioğlu hocanın Tarih sohbetinde gündeme gelen konuları bu hafta ki köşeme taşıma gereği duydum. Halkımızın ve Değerli okurlarımın konu hakkında bilgi sahibi olmasını istedim. Ankara’da gerekli araştırmalar için temaslarım oldu. İlerleyen günlerde oluşacak bilgi akışı hakkında tekrar bilgiler sunacağım.

 

BOZKURT SEMBOLÜ

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sağlığında Bozkurt lokomatifini görmüşsünüzdür. Hatta Basılan paraların pulların üzerinde ki Bozkurt resimlerini bastıran irade Türklük vurgusunu Bozkurt üzerinden yapmıştır. KahramanMaraş şehrine bayrak tutan Bozkurt heykeli inşa ettiren irade Bozkut’u ve Türklüğü sahiplenen iradedir. Günümüzde Türklüğe ve Bozkurt’a gösterilen tavır milletimiz nezdinde itibar görmemektedir. Siyaset kirli bir şeydir.

Türklük siyasete alet edilemez. Türk Devlet geleneği ve Töresinde yer alan esaslar itibarı ile diğer bütün milletler nezdinde merhameti, adaleti, cesareti örnek gösterilen milletimiz futbol sahasında kirletilemez. Eğer Bozkurt işareti yasak ise neden Sırp çetnik işareti suç sayılmıyor? Avrupa’nın göbeğinde katliam yapan azılı katillerin işareti futbol sahalarında kullanılıyor? Avrupa’nın çifte standart uygulaması ilk değil, sonda olmayacak…

Bozkurt’a tepki gösteren tatlı su hümanistleri sosyal medyada beşinci kol faaliyetlerini pek güzel yapmaktalar, Merih Demiral’ın aldığı iki maç men cezasına kına yakabilirler….

Bu kişiler hiç tarih kitabı okumadıkları gibi Türk tarihinden de haberleri yok maalesef…

Atamızın adından rahatsız olan Kızılı,Yeşili elbirliği yapan kişilerin eğitimli olan kesimlerinin sosyal medya hesaplarına bakınca okudukları okullar nedense genelde Londra merkezli olduğunu acı şekilde görmekteyiz. Rahmetli Bahtiyar Vahabzade’nin

Ecdâda Borcumuz şiirinin son iki kıtası ile yazıma son verir iken Ilıpınar höyüğü hakkında meclis sunulan önergeye Türk Kazı başkanı ve ekibi çalıştırılmalıdır maddesinin eklenmesi gerektiğini beyan etmek isterim.

“ECDADA BORCUMUZ

Gelin ataları ata sayak biz Ulu mezarlara taş atmayak biz Zaman hükmeyledi, dünya değişti Bizden arkadaki ileri geçti Dünya göz göresi şer atar bize Biz de şer atarız öz dedemize Ulu Atalara yol gösteririz Nerde ayrılsak da burda biz biriz.