Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Orhangazili Zaim amca yok Olmaya Yüz Tutmuş Mesleğini 60 Yıldır Hiç Bırakmadı!

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde yaşayan 73  yaşındaki Zaim Kayan unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden olan bıçak bileyicilik mesleğini aralıksız 60 yıldır yapmaya devam ediyor. Mesleğinin zorluklarını gazetemize anlatan Kayan, gelişen teknoloji  ve  marketlerde herşeyin satılıyor olmasına dikkat çekerek küçük esnafların işlerinin bitme noktasına geldiğini ifade etti.

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde yaşayan

İlk olarak 13  yaşında ilk okul eğitimini tamamladıktan sonra Bursa’da bir bıçak bileyici ustasının yanına giren , Kayan uzun yıllar ustasının yanında işi öğrendikten sonra 30 yıl önce Orhangazi’ye yerleşerek açtığı küçük işyerinde tüm zorluklara rağmen mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

İlçede ilk bileyici dükkanlarından birini açtığını söyleyen bıçak bileme ustası 73 yaşındaki  Kayan “ teknoloji gelişti, devir değişti dükkanını yürütemeyen ekmek teknesini kapattı gitti. Biz hala unutulmaya yüz tutan mesleğimiz için buradayız” diyerek , emeğe ve sanata sahip çıkmanın önemine dikkat çekti.

“Bileme işi dışarıdan görüldüğü kadar kolay değil”

 73 yaşında işini hala ilk gün ki severek yaptığını söyleyen bıçak bileyici ustası Zaim Kayan “ İşimi severek yapıyorum.  Yaptığım iş artık ülkede azaldı. Orhangazi’de de bir iki dükkan kaldık. Yeni nesiller son teknoloji malzemeleri kullanıyor. Bizim zamanımız da teknoloji yoktu. Bıçakları tek tek ellerimizle biliyor sonra onları kağıtları incecik keseseye kadar test ediyorduk. Dışarıdan bileme işi görüldüğü kadar kolay değil. Ben senelerimi verdim bu işe, bir sürü ustaların elinden geçtim, çok ter döktüm” dedi.

“Eskiden bayramda bıçakçıların önü kuyruk olurdu”

Yıllarını bıçak bileme mesleğine veren Zaim Kayan işlerinin en çok kurban bayramda olduğunu söylerken “ seneler önce kurban bayramlarında bıçakçıların önünde kuyruklar olurdu. Onlarca bıçaklar birikirdi dükkanımızda. Onları yetiştirmek için arife gününe kadar gece mesaileri yapardık. Şimdi insanlar bıçakları körelince çöpe atıyor yenisi alıyor,  Malına değer vermiyor’ dedi.

“Süper marketler açıldı işlerimiz azaldı”

 İşlerimiz eskiden yoğun ve keyifliydi. Şimdi devir değişti süper marketler açıldı. Etler marketlerde satılmaya başladı. kurbanlar makinelerle parçalanmaya başladı.  Bıçak bileyicilerin işlerini kesata çevirdi. Hatırlatmak isterim ki kurbanın kanı kesildiği kişinin alnına sürülmeden o kurban kabul olmaz. Süper marketleri çok kınıyorum. Küçük esnaflarımızın işlerini ellerinden aldı. Kimse onlara baş kaldıramıyor” dedi.

“Herkes okursa esnaflıkları kim yapacak”

Eskimeye yüz tutmuş mesleklerden bahsederken esnaflığın önemini vurgulayan Zaim Kayan “ İnsanlarımız yeni devire ayak uydururken eskiye geçmişine örfüne adetine sahip çıkmıyor. Batılılaşmış hayatı daha çok tercih ediyor. Sokaklarda bir sürü senelerce mürekkep yutmuş işsiz gençlerimiz var. Esnaflığı küçümseyip ben o işi yapmam bunca zaman esnaf olmak için mi okudum diyen gençler nedeniyle küçük esnaflarımız gün geçtikçe yok oluyor.  Herkes okuyacak diye bir şey yok. Kiminin el becerisi vardır derslere kendini veremiyordur. Kimilerinin el becerisi yoktur derslerde daha başarılıdır. Şimdi ben yanıma çırak almak istesem kimi bulacağım. Çalıştıracak insan yok.  Maalesef ki esnaflarımızın geleceğini göremiyorum” diyerek insanların ve devletin küçük esnaflara özellikle unutulmaya yüz tutmuş mesleklere sahip çıkmasını gerektiğini belirtti.