Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

DOĞADER Başkanı Demir: ”Göl korumacılığı ihlal ediliyor”

Resmî Gazete’de yayımlanan kararla Bursa’nın Orhangazi ilçesinde bulunan ve İznik Gölü’ne yakınlığıyla bilinen bölge, özel endüstri alan ilan edilerek Varaka Kâğıt Fabrikası’na verildi. Konuya dair DOĞADER Başkanı Murat Demir ve Bursa Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyesi Avukat Erol Çiçek Bursada Bugün’e konuştu. Demir, “Artık gölden kimsenin su kullanmaması lazım. Yerel yönetimlerin ve belirleyici karar vericilerin acil olarak gölü koruyacak eylem planları yapması gerekiyor” dedi.

Resmî Gazete'de yayımlanan kararla

Bursa’nın Orhangazi İlçesinde İznik Gölü‘nün çevresine kurulan sanayi endüstrileri yaydığı çevre kirliliği ve suyu tüketmesinden kaynaklı uzun zamandır tartışma konusu olmakta. Geçtiğimiz günlerde Resmî Gazete’de yayımlanan kararla ÇED raporu verilmeyen ve dava sürecinde olunan Varaka Kâğıt Fabrikası için onay verildi. DOĞADER Başkanı Murat Demir alınan kararı yanlış bulduğunu belirterek Bursa ve çevredeki diğer iller için İznik Gölü’nün önemli olduğunu ifade etti. Demir, “Suyun etrafında olmaması gereken birçok sanayi kuruluşu var. Koruma altında olunan bir göl olmasına rağmen özel planlarla göl korumacılığı ihlal ediliyor” dedi.

“ARTIK GÖLDEN KİMSENİN SU KULLANMAMASI LAZIM”

 İznik Gölü’nün etrafında bulunan sanayi kuruluşlarının suya dayalı çalıştığını ve gölden ciddi bir şekilde su çektiğini söyleyen Demir, “Kurulacak olan tesiste gölden su kullanacak. Geçen yıl yaptığımız tespitlerde İznik Gölü’nün minimum kullanma kotu 83,30 m altına 83,11 m düşmüş. Artık gölden kimsenin su kullanmaması lazım. Yerel yönetimlerin ve belirleyici karar vericilerin acil olarak gölü koruyacak eylem planları yapması gerekiyor. Hatta etrafında bulunan sanayi kuruluşlarının da başka yerlere gitmesi için planlar yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

“MEVZUATA GÖRE BÖLGEDEKİ TESİSLERİN TAŞINMASI GEREKİYOR”

Bursa Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyesi Avukat Erol Çiçek, hukuksal süreç devam ederken alanın özel endüstri ilan edilmesinin davalara da dolaylı müdahale anlamına geldiğini düşündüğünü ifade etti. Çiçek, “Sulak alanlar yönetmeliğine göre iki buçuk kilo metrelik tampon bölgede kâğıt endüstrisi kurulması yasak. Bunun yanında 1/100.000’lik plan, 1/25.000’lik çevre düzeni planı ve diğer mevzuata göre de bu bölgedeki tesislerin bölgeden taşınması gerekirken yeni endüstri bölgelerin kurulması tamamen iktidarın yandaşlarına verildiğini düşünüyorum” dedi.