Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bursa Uludağ Üniversitesi’nden maymun çiçeği hastalığına dair açıklama

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Akalın maymun çiçeği olarak adlandırılan “M Çiçeği (M-Pox)” hastalığına dair açıklamada bulundu.

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ)

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Akalın, dünya genelinde son günlerde sıkça görülen ve maymun çiçeği olarak adlandırılan “M Çiçeği (M-Pox)” hastalığına dair Temel Bilimler Enfeksiyon Hastalıkları Bölümünde bilgilendirme yaptı.

Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Akalın hastalığa dair ve hastalığın ortaya çıkışı hakkında bilgilendirmede bulundu. Akalın, “Eski ismi Maymun Çiçeği ama biz artık M Çiçeği olarak tanımlıyoruz. Yeni bir hastalık değil aslında. 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde bir bebekte resmi olarak tanımlanmış. Hastalık aslında Orta Arfika ve Batı Afrika ülkelerinde gölen bir hastalık. 2022 Temmuz ayında ilk halk sağlığı açısından küresel acil uyarısı verildi. 2023 yıllarının sonlarından başlayarak özellikle Afrika’da hastaların sayısı artmaya başladı. 14 Ağustos’ta tekrardan acil durum uyarısı verildi. Bunun nedenlerinden bir tanesi soy 1 hastalık olarak bildiğimiz hastalığın yeni bir alt soyun ortaya çıkarması ve diğer ülkelere hızla yayılmasından kaynaklanıyor” dedi.

“ÖZELLİKLE CİNSEL YOLLA BULAŞTIĞINI BELİRTMEK İSTERİM”

Bir virüs hastalığı olduğunu vurgulayan Akalın, “Özellikle hasta kişilerle yakın temas sonucu hastalık geçiyor. Ama şunu da vurgulamak isterim, metroda tutunduğunuz yerlede açık yara yoksa bulaşma olasılığı yok. Özellikle cinsel yolla bulaştığını belirtmek isterim. Ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrılarının olduğu bir dönem var. Bu dönemde ateşin düşmesiyle beraber vücutta döküntüler meydana gelir ve döküntüler kabuklaşır. Lenf bezleri bu hastalıkta büyüyebiliyor” şeklinde konuştu.

“BİR PANDEMİ BEKLEMİYORUM”

Akalın, tedavi için bazı ilaçların olduğunu açıkladı. Akalın, “HDA tarafından onaylanan tedaviler var ama henüz kesin olarak bu hastalık için kullanılan bir ilaç yok. Bir pandemi beklemiyorum. Hastalığın bulaşma yolları yakın temastan sağlanıyor. Ben sayın bakanımızın açıklamalarından Türkiye’nin bu hastalığa hazır olduğunu düşünüyorum” dedi.

“ÇİÇEK AŞISI OLANLARIN YAKALANMA ORANI DAHA DÜŞÜK”

1980’lerde çiçek hastalığının bittiğini söyleyen Akalın, “Çiçek aşısının kısmi bir koruyuculuğu olduğunu görüyoruz. Çiçek aşısı olanların yakalanma oranı daha düşük. Aslında genel olarak baktığımız zaman bu maymun çiçeği virüsü neden tekrar donanıma girdiğini düşündüğümüzde tabii bunların hepsi hipotez; çiçek aşısının kaldırılmasından sonra genel bağışıklıkta bir azalma mı yaşandı diye düşündürüyor. Bu konudaki önemli otoriterler çiçek aşısının kaldırılmasından sonra toplumun daha hassas bir konuma geldiğini dile getiriyorlar ben buna katılıyorum. Bir diğer tarafta yağmur ormanlarının azalmasından ve iklim değişikliğinden kaynaklı ortaya çıktığını dile getirenler var. Bu da bir ihtimal” diye belirtti.