Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
thumbnail-120x600

 Yağhaneler üretime başladı!  Yağlık zeytinde yüksek rekolte bekleniyor

Türkiye’nin en kaliteli sofralık zeytinini üreten Bursa’da zeytinyağı fabrikaları yeni hasat sezonunun gelmesi ile makinalarını çalıştırdı. Önümüzdeki haftalarda Bursalı üretici sofralık zeytin hasadı için,  zeytin bahçelerine akın edecek olurken, yüksek verim beklenen yağlık zeytinde ise bu günlerde devam eden hasat ile birlikte zeytinyağ fabrikaları da yoğun mesailerine başlamış oldu.

Türkiye'nin en kaliteli sofralık

2024-2025  yılı zeytin hasadının gelmesi ile birlikte zeytin üreticilerinde hummalı hazırlık sürüyor. Bursa’nın daha çok Gemlik,  İznik, Orhangazi, Mudanya ilçelerinde kaliteli sofralık zeytin üretiminin haricinde yağlık zeytin üretimi de son yıllarda arttı. Durum böyle olunca da bu ilçelerin sınırları içinde ihtiyacı karşılamak adına zeytinyağ sıkım tesisleri de çoğaldı.

Son yıllarda sayıları artan zeytinyağı fabrikaları yağlık zeytin alımına başlarken,  burada soğuk sistem ile sıkımı yapılan zeytinler yağ olarak geri veriliyor.

Fabrikalarında yeni teknoloji cihazlarla üretim yapıldığını belirten işletme sahipleri zeytinyağı üretiminde yoğun bir döneme gireceklerini ve bununla birlikte neredeyse 24 saat çalışacaklarını söylüyorlar.

Hasadın ilk günlerinde yağlık zeytinlerde 4 ile 6  kilodan bir kilo zeytinyağı elde edildiğini söylen zeytinyağ işletmecileri, “Soğukların başlamasına bağlı olarak  zeytinin buruşması ile birlikte artık bu miktar değişiyor,  makinalarda soğuk sıkım işlemlerinin ardından çıkan yağları müşterilere veriyoruz,bölgemiz son yıllarda zeytinyağ üretimi ile dikkat çekiyor, bazı üreticilerimiz ihracat yapıyor, geri kalanı iç pazara dağılıyor, bu senede işlerimiz yoğun olacak çünkü yüksek rekolte zeytin beklentisi var buda yağlık zeytinin çok olacağı anlamına geliyor, tüm üreticilerimize hayırlı bir sezon diliyoruz’ dediler.