Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
thumbnail-160x600px

Fransız jeologdan İznik gölü için tedirgin eden Deprem açıklaması!  ‘İznik Gölü’nde yeni fay keşfettik, yakın zamanda büyük bir deprem olabilir’

Bursa’da İznik gölü içinde bulunan Bazilika için Fransız yönetmen Pascal Guerin tarafından çekilen uluslararası ödüllü ‘İznik, Batık Gizem (İznik, The Sunken Enigma)’  isimli belgeselin gösterim törenine katılan Fransız jeolog Prof. Dr. Julia de Sigoyer,  burada yaptığı konuşmada İznik gölü içinde keşfedilen Bazilikanın 1065 yılında yaşanan büyük bir depremle yıkıldığını ve verilere göre 900 ila 1000 yıl  arasında büyük depremlerin olduğuna dikkat çekerek ; ‘yakın zamanda İznik’te büyük bir deprem olma ihtimali var. İznik Gölü içinde aktif bir fay hattı keşfettik. ” dedi.

Bursa'da İznik gölü içinde

İznik gölü’nde suların çekilmesi ile 2014 yılında ortaya çıkan ve bu tarihten itibaren yapılan araştırmalar sonucunda 1500 yıllık olduğu tespit edilen bazilika için Fransız yönetmen Pascal Guerin tarafından çekilen ve uluslararası ödüle layık görülen ‘İznik, Batık Gizem (İznik, The Sunken Enigma)’ belgeseli için bir gösterim yapıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi’nin katkılarıyla Gökdere Vadisi Şehir Kütüphanesi Üftade Salonu’nda gerçekleştirilen gösterime Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç, Bursa Uludağ Üniversitesi Arkeloloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Fransız jeolog Prof. Dr. Julia de Sigoyer ile arkeoloji ve tarih severler katıldı.

Gösterime katılanlar arasında bulunan ve İznik gölünde bulunan Bazilika’nın nasıl yıkıldığı ile ilgili kendisine sorular yöneltilen Fransız jeolog Prof. Dr. Julia de Sigoyer konu ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu ve İznik gölünde yeni bir fay keşfedildiğini söyleyip büyük bir deprem için tarihin yaklaştığına dikkat çekti.

jeolog Prof. Dr. Julia de Sigoyer İznik gölü’nde keşfedilen fay hattı ile ilgili ise şunları söyledi ;

“İznik’te meydana gelen depremler hakkında bilgi sahibi olmayı ve hangi depremin bazilikanın yıkılmasına neden olduğunu ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz. Sismik hareketler konusunda önemli keşifler yaptık. Bazilikanın 1065 yılında yaşanan büyük bir deprem sonucu yıkılmış olduğunu keşfettik. Ayrıca 1065 yılından bu yana İznik ve çevresinde büyük bir depremin yaşanmadığını keşfettik. Verilere göre, her 900 ila 1000 yıl arasında büyük bir deprem yaşanıyor. 1065 yılındaki depremi göz önünde alırsak yakın zamanda İznik’te büyük bir deprem olma ihtimali var. İznik Gölü’nde aktif bir fay hattı keşfettik. Bu fay hattı, bölgede gelecekte bir deprem olabileceğinin habercisi olarak karşımıza çıkıyor”