Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yağış Yetersizliği Zeytinde Kalibre Kaybına Neden Oldu! Toplanan zeytinlerin çoğu yağlık…

Zeytinde hasat sezonu devam ederken, zeytinin gelişim sürecinde mevsimsel kuraklık nedeniyle yağışların yeterli seviyede olmamaması zeytinde önemli derecede kalibre kaybına neden oldu. Durum böyle olunca Bursalı üreticiler topladıkları zeytinlerin büyük bölümünü yağlık olarak değerlendirmek zorunda kalırken, sofralık zeytinde önemli derecede açık yaşanıyor. Buda zorlu şartlarda bakım yaparak dört gözle hasadı bekleyen üreticinin gelir kaybı  yaşadığı anlamına geliyor.

Zeytinde hasat sezonu devam

Sofralık zeytinde ürün hasadı başladı.  Bursa’nın en büyük tarımsal geçim kaynağı olan zeytinde bu sezon genel olarak üretimde yüksek rekolte yaşanırken iri taneli olarak kabul edilen zeytinde arz sorunu yaşanıyor. Piyasada üreticinin  iri taneli zeytin beklentisine karşılık hasadı yapılan mahsülün boyutu,  yağış yetersizliği nedeniyle küçük kaldı.

Yağışların yetersiz seviyede olmasından dolayı zeytinin kalibresinde düşüş yaşanırken, toplanan zeytinlerin çoğu yağlığa gidiyor. Yaşanan bu  durum üreticinin gelir anlamında kazancını olumsuz anlamda etkiliyor.

En yüksek barem fiyatına zeytin bulmak zor

Bu sene üretim anlamında var yılı olarak kabul edilmesine rağmen zeytinin danesi küçük kalınca üreticiler,  Marmarabirlik’in açıkladığı değeri 125 TL olan 180 dane zeytini bulmakta zorlanıyor buda zeytin üreticisi için önemli ölçüde gelir kaybı demek.

“Yağlık zeytin çoğaldı”

Bursa’nın zeytin üretimi konusundaki önemli merkezleri olan Gemlik, Orhangazi, İznik ve Mudanya’da benzer sorunlar baş gösteriyor. Dört ilçedeki üreticiler piyasadaki alım fiyatlarının beklenilenin altında kalması ile birlikte   özellikle kuraklık nedeniyle zeytinin erken buruşmasının önemli bir gelir kaybına neden olduğunu söylüyor.

Yağlık zeytin  kalibresinin daha olduğu hasat sezonunda, sofralık kalibredeki ürünün de yağlık olarak kullanılmasının zeytinyağı üretiminde artış yaşanmasına neden olacağını belirten üreticiler bu farkın piyasaya olan etkisinin de alım döneminin ortasında özellikle ihracatın seyrine göre netleşeceğini belirtiyor.

“Üreticiye kayıp olarak dönüyor”

Bu sene tarladaki ölçümlerde mahsul konusunda geçen yılın yaklaşık iki katına ulaşıldığını belirten üreticiler  “Rekoltede bir artış var ama bununla birlikte kalitede yani büyük boy zeytinde bir düşüş söz konusu. Yaşanan kuraklık, hava durumunun sıcak olması gibi birçok etmen bunu tetikledi. Bu da elbette bizler açısından önemli bir gelir kaybına neden oluyor. şeklinde konuştular.

Konu ile ilgili görüş aldığımız  Orhangazi Ziraat odası başkanı Dinçer Dimrit’te yaptığı açıklamada ;  ‘Her ne kadar zeytinde üretim miktarı geçen yılın üzerinde bile olsa toplanan zeytinler beklenen kalibrenin altında kaldı, tabi bunun en büyük sebebi yağış yetersizliği, durum böyle olunca üreticinin topladığı zeytinler yaklaşık 30 barem kadar geriledi, örneğin bölgemizde 200 ile 230 dane arasında gelen zeytinin kalibresi  270 ile 280 kalibrelere geriledi,   bu durum tabi üretici için gelir kaybı demek, piyasada yaşanan yağlık zeytin artışı nedeniyle yağhanelerde yoğunluk daha fazla ancak buna rağmen sıkım fiyatları üreticiye yüksek geliyor, kısacası nereden bakarsanız bakın zeytin üreticisi bu sezonda umduğunu bulamadı’ dedi.