Kasım ayında online alışveriş siteleri ve mağazalarda başlayan indirim çılgınlığı, dolandırıcıları harekete geçirdi. “Efsane Cuma, Şahane Cuma, Muhteşem Kasım” adıyla başlayan büyük indirim dönemlerinde alışverişin yoğunlaşması, özellikle internet üzerinden yapılan işlemlerle siber dolandırıcılar için fırsatlar yaratıyor. Kasım ayının 11’inde Bekarlar Günü ile başlayacak indirimli alışveriş dönemi ise 29 Kasım Black Friday ile devam edecek.
SAHTE SİTELER
Haber Global’den Sibel Gülersöyler’in haberine göre, Dolandırıcılar ise bu dönemde tüketicilerin yoğun ilgi gösterdiği kampanyalar ve indirim fırsatları üzerinden onları tuzağa düşürmek için farklı taktikler kullanıyor. En yaygın dolandırıcılık yöntemlerinden biri, sahte web siteleri oluşturarak kullanıcıları bu sitelere yönlendirmek. Genellikle popüler markaların ya da büyük e-ticaret sitelerinin adını taklit eden bu siteler, gerçekçi görüntüleri ile dikkat çekiyor. Kullanıcılar, cazip görünen büyük indirimleri ve kampanyaları kaçırmamak için hızlıca alışveriş yapmaya çalışırken, farkında olmadan kredi kartı veya kişisel bilgilerini bu sahte sitelere girebiliyor.
TUZAĞA DİKKAT!
Vatandaşların güvenli bir şekilde alışveriş yapabilmeleri için dikkat etmesi gerekenleri anlatan Dijital İletişim Araştırmacısı Prof. Dr. Ali Murat Kırık ise, sahte e-posta ve sahte SMS’lere dikkat çekerken, şunları söyledi: “Siber dolandırıcılar, kullanıcılara ‘sınırlı süreli indirim’ veya ‘yalnızca size özel fırsat’ gibi başlıklarla mesaj göndererek onları tuzağa çekmeye çalışıyor. Bu mesajlardaki bağlantıya tıklanılması durumunda kullanıcılar sahte bir web sitesine yönlendiriliyor. Siber dolandırıcılar bu dönemde popüler markaların ve büyük e-ticaret sitelerinin adını taklit eden sahte siteler oluşturuyor. Özellikle sitenin adres çubuğunda “https://” ifadesinin olması ve tarayıcının güvenlik simgesi (kilit işareti) ile güvenli bir bağlantı sunduğunun kontrol edilmesi gerekiyor.”
KART LİMİTİ UYARISI
Limitli sanal kredi kartlarının dolandırıcılığa karşı ek güvenlik katmanı sunduğuna da dikkat çeken Kırık, “Bu kartlar, kullanıcıların harcama sınırını düşük tutarak olası dolandırıcılık durumlarında zarar görecek miktarı sınırlı hale getirir. Bir dolandırıcılık girişiminde kart bilgileri ele geçirilse bile, yüksek limitli kartlara kıyasla daha az zarar verme riski taşır” dedi.
SATICILAR DA MAĞDUR OLUYOR
TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Cenk Çiğdemli ise satıcılar için bazı güvenlik uyarılarında bulunarak, şu bilgileri paylaştı: “İndirim dönemlerinde sadece tüketicinin değil, site sahipleri ve satıcıların da dolandırıcılık mağduru olabileceği unutulmamalı. Satıcının sitesinde mutlaka kredi kartıyla yapılan alışverişlerde SMS ile onay verilmesine dayanan 3D Secure kullanması gerek. Bu sistem, tüketici kadar aslında satıcıyı da korumaya yönelik.”
Bazı dolandırıcıların çalıntı kredi kartlarıyla alışveriş yapabildiklerini hatırlatan Çiğdemli, “Kartın gerçek sahibi alışverişe itiraz ettiğinde satıcı parayı bankaya geri ödemek zorunda, banka parayı hemen çekiyor. Satıcı ise ürünü gönderdiğiyle kalıyor, 3D Secure onayı olmadığı için hiçbir hak iddia edemiyor. Bu şekilde mağdur olan çok sayıda şirket var” diye konuştu.
ŞİKAYET KONULARI
Bir şikayet platformu da indirim dönemindeki başlıca şikayet konularını şöyle sıraladı:
-Siparişlerin geç teslimatı veya hiç teslim edilmemesi
-Yanlış veya eksik ürün gönderimi
-İptal edilen siparişler
-Fiyat değişiklikleri ve iade sorunları
-Müşteri hizmetleri ile iletişim sorunları