Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bursa susuzluk sınırında! Nilüfer Barajı alarm veriyor…

Bursa’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Nilüfer Barajı kuraklık alarmı veriyor. Barajda ortalama su oranı yüzde 19.47’ye kadar düşmüşken Bursa Kent Konseyi konuya dair basın açıklaması gerçekleştirdi.

Bursa'nın içme suyu ihtiyacını

Küresel ısınma, yakın gelecekte toplumların yaşayacağı kuraklık sorununu fragman niteliğinde bir örneğini Nilüfer Barajı’nda gösteriyor. Bursa’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Nilüfer Barajı’nın ortalama su oranı yüzde 19,47’ye indi. Konuya dair Bursa Kent Konseyi Nilüfer Barajı’nda basın açıklaması yaptı.

Suyun bilinenin aksine sınırlı bir doğal kaynak olduğunu açıklayan Bursa Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Özge Sivrioğlu, bilinenin aksine Türkiye’nin su kaynakları bakımından zengin bir ülke olmadığını belirtti. Sivrioğlu, “Bölgesel su stresini ölçmek için kullanılan su indikatörü Falkenmark indeksi bölgede var olan su kaynaklarının nüfusa oranlaması ile bölgedeki su stresini tespit etmek için kullanılır. Türkiye’de kişi başına düşen su miktarı 2023 yılı hesaplamalarına göre 1313 m3 olup Türkiye su stresi yaşayan ülkeler arasında yer almaktadır. Önlemler alınmazsa yapılan projeksiyonlara göre 2030 yılında Türkiye su fakiri ülkeler arasına girecektir” dedi.

SU KAYNAKLARI TAHRİBATI AZINSANMAYACAK BOYUTTA”
İklim değişikliği’nin kentsel ısı adalarının nedeni olmadığını ancak daha sık ve daha yoğun sıcak hava dalgalarına neden olduğunu ifade eden Sivrioğlu, bu durumun şehirlerde kentsel ısı adası etkisini arttırdığını açıkladı. Sivrioğlu, “Yapılan çalışmalar göstermektedir ki ülkemizde en fazla su kullanımı sulama kaynaklıdır. Ancak akarsu havzalarında işletilen madenlerin, yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarımızı kullanan ve kirleten kontrolsüz sanayileşmenin, bilinçsizce kullanılan tarım ilaçlarının, geleneksel sulama yöntemlerinin su kaynakları üzerindeki tahribatı da azımsanmayacak boyutlardadır. ‘dedi