Ticaret Bakanlığı‘nın Ocak-Şubat 2025 dönemi ihracat verileri iller bazında bakıldığında umut verici bir tablo ortaya koydu. Bakanlığın iki aylık toplam ihracat verilerine bakıldığında10 ilin ihracatta milyar dolar seviyesinin üzerinde olduğu görüldü. 34 il ise geçen yılın aynı dönemine oranla ihracatını artırmayı başardı.
Bursa milyar dolar bandını aşan iller arasında
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi;
“2025 yılı Şubat ayında faaliyet illeri bazında ihracatta; İstanbul 4 milyar 340 milyon dolarla 1’inci sırada, Kocaeli 2 milyar 667 milyon dolarla 2’nci sırada, İzmir 1 milyar 875 milyon dolarla 3’üncü sırada, Bursa 1 milyar 447 milyon dolarla 4’üncü sırada, Tekirdağ 1 milyar 32 milyon dolarla 5’inci sırada yer almaktadır. 2025 yılı Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre faaliyet illeri bazında ihracatta en fazla artış incelendiğinde sırasıyla; Çorum 210 milyon dolarlık artışla 1’inci il, Kocaeli 138 milyon dolarlık artışla 2’nci il, Afyonkarahisar 81 milyon dolarlık artışla 3’üncü il, Yalova 26 milyon dolarlık artışla 4’üncü il, Samsun ise 23 milyon dolarlık artışla 5’inci il konumundadır” ifadelerine yer verildi.
KIYMETLİ TAŞLAR ÖNE ÇIKTI
Kıymetli veya yarı kıymetli taşlar faslı, 909 milyon 895 bin dolarla İstanbul’un ihracatında ilk sırada yer aldı. Bu faslı, 427 milyon 560 bin dolarla örme giyim eşyası ve aksesuvar, 402 milyon 5 bin dolarla kazanlar, makineler izledi.
Kocaeli’de ihracatın amiral gemisi 1 milyar 43 milyon dolarla motorlu kara taşıtları olurken İzmir’in ihracatında mineral yakıtlar ve mineral yağlar 542 milyon 755 bin dolarla ilk sırada yer aldı.
BAE’NİN PAYI ARTIYOR
Kentlerin en çok ihracatı hangi ülkelere yaptığına bakıldığında Birleşik Arap Emirlikleri dikkat çekti. İstanbul’un ihracatında 344 milyon 201 bin dolarla Birleşik Arap Emirlikleri ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi 314.5 milyon dolarla Almanya ve 299.8 milyon dolarla ABD izledi. Kocaeli ise en fazla ihracatı 248.9 milyon dolarla Almanya’ya yaptı. İngiltere ve İtalya onu izledi. İzmir’in en fazla ihracat yaptığı ülke 174.9 milyon dolarla Almanya oldu. Bu ülkeyi İtalya ve Hollanda takip etti.