Türkiye Hayvan Hakları Platformu ve Bursa Hayvan Hakları Platformu’nun öncülüğünde düzenlenen basın açıklamasında; sivil toplum kuruluşları, gönüllüler ve çok sayıda vatandaş bir araya geldi. 5 Nisan Avukatlar Günü vesilesiyle hayvanların hukuki haklarına ve yaşam mücadelelerine dikkat çekilen açıklamada, “Adalet herkes için” vurgusu yapıldı.
Bursa özelindeki sorunların dile getirildiği açıklamada, yerel yönetimlere ve ilgili kurumlara çağrıda bulunuldu. Platform sözcüleri tarafından yapılan ortak açıklamada ;“Barınaklardaki kapasite aşımına rağmen neden kalıcı çözümler üretilmiyor? Doğal yaşam alanları neden hâlâ kurulmadı? Barınakların neden kamuya kapalı ve şeffaflıktan uzak olduğunu, toplanan hayvanların akıbetinin neden açıklanmadığını bilmek istiyoruz.” denildi.
Sokaktaki popülasyonun kontrol altına alınması için “Kısırlaştır-Aşılat-Yaşat” modelinin önemine değinilen açıklamada, mevcut hizmetlerin yetersiz kaldığı belirtildi. Yetkililerden mobil ve yaygın kısırlaştırma çalışmalarının acilen başlatılması, barınakların ise mevzuata uygun şekilde bağımsız heyetlerce denetlenmesi talep edildi.
Açıklamada, hayvanlara yönelik şiddetin sadece bir hayvan hakları meselesi olmadığı, bu durumun toplumsal yozlaşmayı ve şiddet sarmalını tetiklediği ifade edildi. Hayvan hakları savunucuları, yaşanan tüm usulsüzlüklerin ve hak ihlallerinin takipçisi olacaklarını, yasal tüm haklarını sonuna kadar kullanacaklarını duyurdu.


