Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

CHP’li vekil soru önergesi vermişti! Orhangazi’deki maden ocakları ile ilgili bakanlıktan açıklama

CHP’li Bursa milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nun  TBMM’ye Bursa’nın Orhangazi ilçesinde ki maden ocakları ile ilgili sunduğu soru önergesine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından cevap verildi. Kayışoğlu’nun,  ilçe sınırlarında kaç adet maden ocağı olduğu ve yeni başvuru varmı sorularına karşılık verilen cevapta Orhangazi’de işletme izni bulunan 12  maden ocağı,  arama ruhsatı olan 7 ocak ile birlikte  toplamda 19 adet maden ocağının olduğu bildirildi.

CHP'li Bursa milletvekili Nurhayat

Orhangazi ilçesinde faaliyet gösteren ve çevreye verdikleri birden fazla zarar nedeniyle kamuoyunda tartışmalara yine aynı zamanda  ilçe halkının yenilerinin açılmasına tepki vermek amacıyla eylemlere başvurduğu Maden Ocaklarını CHP Bursa milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu,  verdiği soru önergesi ile  TBMM’de gündeme taşımıştı.  Maden ocakları ile ilgili vatandaşlardan sürekli şikayet aldıklarını ifade eden Kayışoğlu, verdiği önergede ki soruları Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın cevaplamasını istemişti.

CHP Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu  tarafından verilen önergede  ; ”Ruhsatlı ve Ruhsatsız Maden Ocakları: Orhangazi’de kaç ruhsatlı maden ocağı vardır? Ruhsatsız çalışan maden ocağı sayısı kaçtır?
Yeni Başvurular: Orhangazi’de yeni maden ocakları açılması için yapılan başvuru var mı? Varsa, sayısı nedir? ” soruları yer aldı.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı o sorulara cevap verdi

Enerij ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından  CHP’li vekilin Orhangazi ilçesinde ki maden ocakları ile ilgili soru önergesine verilen cevapta şu ifadeler yer aldı ;

‘Bursa İlimizin Orhangazi ilçesinde 11’i işletme iznine haiz toplam 12 adet ruhsatı ile 7 adet de arama ruhsatı ile olmak üzere 19 adet maden hursatı bulunmakta olup ilçemiz sınırlarında değerlendirme aşamasında olan herhangi bir ruhsat müracaatı bulunmamaktadır ‘ denildi.

bu ocakların tespiti mülki idare amirlikleri tarafından yapılmaktadır. Yanı sıra konuya ilişkin herhangi bir şikayetin olması halinde bakanlığımızca da yerinde incelemeler yapılarak kaçak olarak çalıştırıldığı tespit edilen ocaklar 3213 sayılı Maden Kanunu kapsamında durdurulmakta olup, ayrıca kaçak üretim faaliyetinde bulunan şahıs yada firmalara ilgili kanun hükümlerine göre idari işlem tesis edilerek konu adli makamlara bildirilmektedir.

Bununla birlikte valiliklere verilen yetki devri çerçevesinde gerekli idari işlemler mülki idare amirlikleri tarafından yapılmaktadır denildi. Açıklamanın devamında şu görüşlere yer verildi; ülkemizde tüm maden sahalarının iş sağlığı ve güvenliği bakımından 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı, madencilik faaliyetleri bakımından 3213 sayılı Maden Kanunu kapsamında bakanlığımız ve çerçeveye olan tekileri bakımından 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından periyodik olarak denetimleri yapılmaktadır.

3213 sayılı Maden kanunu ve ilgili maden yönetmeliği hükümleri kapsamında maden ocaklarına verilen ruhsatlar 4 ayrı gruba ayrılmış olup çok az riskli ruhsatlar 24 ay, az riskli ruhsatlar 12 ay, riskli ruhsatlar 6 ay ve çok riskli ruhsatlar ise 3 ayda bir periyodik olarak denetlenmektedir. Ayrıca bakanlığımız haricinde çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığınca kendi mevzuatları kapsamında denetimler yapılmaktadır.