Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
thumbnail-160x600px

İlhan Erdem Yazdı… ‘BURSA VE KÜLTÜREL VARLIKLARI’

BURSA VE KÜLTÜREL VARLIKLARI

BURSA VE KÜLTÜREL VARLIKLARI

Bursa Ulu Camii ve Yeşil Camii başta olmak üzere bir çok tarihi anıt yapılar yıllardır soygun yiyor, Yeşil Camii’nde patlayan yardım sandığı hiç haber dahi yapılmadı. Tarihi yapıların içinde çekim yaparak hedef olmasını sağlayanlar bu soygundan sorumludurlar. Bursa Hakimiyet gazetesinde o dönem gazeteciler Uğur Gür ve Rıdvan Tümenoğlu dostlarım Molla fenari türbesinde ki restorasyon rezaletini haber yapmışlardı. O gece sosyal medya üzerinden tehdit dahi edildiğimi dün gibi hatırlıyorum.

MOLLA FENARİ KABİRLERİ

Molla Fenari Osmanlı’nın ilk şeyhülislam makamına getirdiği kerametleri ile maruf bir alimdir. Ancak gelin görün ki Restorasyon sürecinde Caminin girişinde içeride üç kabir vardı. Ancak Mahalle sakinlerinin beyanı ile sabit bir kabir kayboldu. Dışarıya nakledilen kabir ile birlikte sadece bir kabir çıkarıldı. Üç kabirden üçüncüsü maalesef kayıp.
Kayıp kabir Recep Altepe döneminde kayboldu. O kabirde ne vardı? Niçin kayboldu?
Restorasyon sürecinde yaşanan rezalatleri haber yaptırmış idik, Arşivde bulabilirsiniz.
Mezar taşlarının halini gören Rıdvan ve Uğur bey dayanamadılar haber yaptılar, bende Bursa’yı gezmeye gelen misafilerimi Somuncu Baba dergahı ve Molla Fenari türbesine götürmem ile olay meydana çıkmış idi.
Sonra ki yıllarda Bursa’da büyük soygunlar olduğu ortaya çıktı. Haber yapıldı.
Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yayınlanan arşiv videosu ile tekrar gündeme geldi.

ULU CAMİİ HAT TABLOLARI VE KABE ÖRTÜSÜ

Ulu camii içinde çekimler yapan turist rehberleri ve fenomen adayları bu soyguna önayak olmuyor mu? Ülkemizde sosyal medyanın yaygınlaşması ile birlikte böyle bir tehlike ortaya çıktı. Şahsen hedef gösterilen anıt yapılarda yaşanılan hırsızlıklar ve saldırılar aldı başını gidiyor, kültür bakanlığı sadece izliyor. Anıt yapılara yapılan saldırılar maalesef cezasız kalıyor, oysa yurtdışında böyle bir şey olması imkansız olsada asla cezasız kalmaz.
Kabe örtüsünün altın püskülleri kayıp halen bir çalışma var mı? Yetkililer neden suskun, Türk İslâm eserleri müzesinde ki Memlüklü Kuran-ı kerimlerini Cimere sorduk. İnebey yazma eserler kurumunda restore ediliyor diye cevap geldi. Bir daha görme şansımız olmadı. Rahmetli Halil İnalcık hocamız talebelik yıllarında Bursa’da yaptığı çalışmalardan öğrenmiştim. Bursa’da ki eserleri gelin görün ki o eserlerden elimizde kalan nedir bileniniz var mı?

ORHANGAZİ MURADİYE CAMİİ

90’lı yıllarda yapılan restorasyon sürecinde camii minaresinden çıkan Osmanlı Türkçesi tuğlalar Caminin gerçek yaşını ortaya çıkaracak iken bir iki aklı evvelin elinde yok olduğunu üzülerek öğrendim. Şimdi camiye yeni bir dön biçmeye kalkan tarihçi nüsfetteleri bu gerçeği bilmezler.
Masa başında tarih yazmaya alışmış, batının devşirmesi bu tipleri her yerde görebilirsiniz.
Ermeni diasporası bunları kaynak gösterir.
Bizim belediyeler bunları onur konuğu yapar, Heryerde bu tarihi kendi menfaatleri ile örtüşenleri görebilirsiniz. Oysa tarih bu gerçekleri ortaya dökmeye devam ediyor.

SÖZLÜ TARİH VE KÜLTÜR ENVANTERİ SAHA ÇALIŞMAMIZ

Saha çalışmamızda önemli bir kısmını aştık, Bir kaç sene içinde yayına hazır hale gelecek olan eserimizde bizden önce yapılmamış pek çok konuya değiniyoruz. Bir tarihçi gözü ve titizliği ile ince eleyip sık dokuyoruz. Hiç bir ayrıntıyı atlamadan, masa başında değil, bizzat sahada emek vererek devam ediyoruz. Uzmanlardan görüş alıyoruz. Akademik bir eser oluşturmanın haklı gururu ile karşınıza çıkacağımız o günü sabırsızlıkla bekliyorum.
Kaynaklardan faydalanır iken uzmanların desteği beni çok mutlu ediyor. Bölgemizde ortaya çıkan yeni keşifler ışığında bazı yalanlarıda düzeltiyoruz. Yıllar yılı türlü yalanlar ile milletin aklını bulandıranlar bakalım Türk milletinden özür dileyecekler mi? Halen kitaplarında ki yanlış ve yalanlara bir düzeltme yapmayanlar, kendilerine istedikleri donları biçebilirler…
Tarih çöplüğünde kimler var biliyorsunuz.
Tarih kendisine ihanet edenleri asla unutmaz.
Tarih tekerrürden ibarettir. İlçemizin Folklörü, bandosu, düğünleri, fotoğrafları bir bir yok edilir iken biz buna göz yummuyor ve tekrar ihya etmenin derdindeyiz. İlçemize kazandırdığımız tarihi evrak, vesika, belge, kitap vs ile katkı sunmaya devam ediyoruz. Yerel yönetimler ise bir etkinlik yapacağına gidip yabancı gruplara konser parası saçmaya devam ediyor.

ORHANGAZİ KİTAP GÜNLERİ

Sahi Orhangazi Kitap günlerinde ne büyük bir salon hazırlamışsınız öyle ortaya da bir tarikata vermişsiniz. Aferin size MaşAllah.
Okulları tarikat kafalı zihniyete peşkeş mi çekiyorsunuz? Kırtasiye mağazasının dışarıda dükkanı var. Saydım 6,7 stand var. Biri ve en büyüğü meşhur tarikatın Orhangazi şubesi, bu sizin kitaba eğitime verdiğiniz önemin resmidir.
Geleceğimiz olan çocukları görünce zihinlerine yerleştirilenleri görünce üzülmemek elde değil, yeni nesiller Allah’a emanet olun. Vay halimize diyorum.
Mahlasa gerek yoktur, Ricaül Gayb’ın erenleri işini bilir. Mirasına ve Misyonuna sahip çıkamayan Devlet’te Millet’de ağır terbiyeden geçer.Haftanız ve gününüz güzel Hızır Nebi ve Ricaül Gayb erenleri yoldaşınız olsun…