Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İlhan Erdem Yazdı… SOSYAL MEDYANIN FAYDA VE ZARARLARI

Şahsen 20-25 yıldır pek televizyon izleyen biri değilim. Daha çok

Şahsen 20-25 yıldır pek televizyon izleyen biri değilim. Daha çok sosyal medya ve boş kalan zamanı yazı yazmak, kitap okumak ve gezmekle,günlük işlerim ile geçirmekteyim.

Televizyon da bir kanal günlük gülistanlık gösterir iken diğeri savaş çıkmış gibi yayınlar yaptığını gördükçe nefret ettim. Siyasetten siyasetçiden olmaz olsun böyle siyaset. Hak ve hakikati aklı ve vijdanı olan herkes görmekte, dedemin bir lafı hep aklımdadır. “Doğru sallanır Yıkılmaz. ”

SOSYAL MEDYANIN FAYDALARI VE ZARARLARI

Sosyal medya, modern yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş durumda ve pek çok faydası bulunuyor. İşte sosyal medyanın bazı önemli yararları:

Bilgi ve farkındalık
Eğitim fırsatları
Sosyal bağlantılar
Topluluk oluşturma
İş ve kariyer fırsatları
Sosyal destek ve dayanışma
Yaratıcılık ve kendi kendine ifade
Pazarlama ve reklamcılık

Sosyal medya, kullanıcıların küresel olaylar, bilim, kültür, sağlık ve daha birçok alanda güncel bilgiler edinmelerini sağlar. Böylece, insanlar dünya çapında yaşanan gelişmelerden hızla haberdar olabilir. Eğitim, Sosyal Çevre, İş ve Kariyer odaklı planlar yapma ve hayata geçirme, toplumsal faaliyetleri takip etme, Pazarlama ve reklâm alanları oluşturma gibi pek çok faydası olduğu gibi zararlarıda çok bunu toplumda gözlemlemekteyim.

SOSYAL MEDYANIN ZARARLARI
Günümüzde neredeyse herkesin bir parçası haline gelen sosyal medya platformları, birçok avantaj sunmasının yanı sıra ciddi fiziksel ve psikolojik sağlık sorunlarına da yol açabiliyor. Peki, sosyal medyanın zararları nelerdir? Hayatımızdan sosyal ilişkilerimize kadar birçok alanı etkileyen bu zararları daha yakından inceleyelim.
Bir misal ile olayı biraz açalım. ; Vakti zamanında sosyal medyada 30 bin takipçim var diye sevinen eski arkadaşımın eşi vefat etti.
Cenazede öve öve bitiremediği kişilerin hiç biri yoktu. Çünkü herkes onun düşündüğü gibi düşünmüyordu. İşte Trilyonluk havanız cenazede söner, Bu arkadaşın durumuna Allah kimseyi düşürmesin. Cenazemizde cemiyetimizde gerçek dostlar ile buluşmak istiyor isek düzgün yaşamak zorundayız.
Bu hasta ruhlu vatandaş durumuna düşmeyin.

Sosyal medya eğitimli insanların buluştuğu araştırma yaptığı bir mecra ama malesef Eğitim seviyesi düşük insanların ve özellikle dolandırıcıların tuzaklandığı bir yer oldu. Bu az evvel bahsettiğim arkadaş gibi sosyal medyada tanıştığımız insanların içinde Eğitim seviyesi gayet iyi olup sosyal medya hastalıklarına yakalananlar da gördüm. Bu hastalıkların bazıları şöyle;
Anksiyete
Depresyon
Stres
Duygusal Tükenmişlik
Öz Saygının Kaybı
Özgüven düşüklüğü
Değersizlik hissi
Mutsuzluk
Uyku problemleri
Sosyal ilişki problemleri
Sosyal medya bağımlılığı
Okul ve iş problemleri
Fiziksel zararlar
Şahsen kendimi bile bazen yokluyorum.Düzenli hastane kontrollerime gidiyorum. Sosyal medya hastalıklarına yakalandığını düşündüğüm pek çok arkadaşım var. Bundan mütevellit lütfen sosyal medyada dikkatli olalım. Hem dolandırıcılık, hem ruh ve akıl sağlığı için müthiş tehlikeler kol gezmekte, az çok insan psikolojisi okuduğum için ne kadar hassas bir yapıya sahip olduğumuzu görmemek için kör olmak gerek. İnsanız elbet Zombi dediğimiz uyuşturucu kullanan insanlar gibi sosyal medyada gezinen bir çok aklını kiraya vermiş bireyler var. Üzülerek görmekteyiz. Sosyal medyada kendini kaf dağında gören iki tatlı cümle ile hayâl dünyasına giren, Bir tatlı cümleye banka şifrelerini veren, Hatta bir gün lokantada oturur iken başka bir müşterinin hareketlerinden huylandım. Lokanta sahibine işaret ettim. Tanıyormusun diye; Evet dedi. Uyar yoksa dolandıralacak dedim. Hemde telefon da ki dolandırıcı imiş. Gün geçmiyor ki bir adli vaka duymayalım. Kimlik bilgilerimizin artık reklam şirketlerine satıldığı bir ortamda ne ne kadar güvenilir tartışılır oldu.

Türkiye’de Devlet böyle olaylarda koruması gerekir iken Hırsızlar karakolda salınmaz ise Adliye’de salınıyor. Vatandaş haklı olarak sitem ediyor, Savcılar neden dolandırıcılara bir şey yapmıyor? Devletin dini adalettir. Adalet ölür ise devlette ölür. Rahmetli Teoman Alili Yugoslavya dersleri kitabında dediği gibi Yugoslavya dağılır iken ne taktikler uygulanıyor ise şuan Türkiye’de o taktikler uygulanıyor. Maalesef Teknolojiyi iyi kullanmak zorundayız.

Görsel zekası yüksek olan toplumumuzda uyarılarımı ciddiye alan dostlarım var. Dostlarıma karşı Koruma iç güdüsü ile hareket ettiğim doğrudur. Huyumdan vazgeçemiyorum. Bazen fevri davranabiliyorum. İnsan kendini bildiği sürece insandır.

SON SÖZ
Yazımı hazırlar iken Büyük sanatçı Volkan Konak’ın vefat haberini aldım. Hayat bu işte bir nefes ya varsın, ya yoksun. Hayatta kimsenin kalbini kırmaya değmiyor, Hepimizin sevdiği sevmediği şeyler var. Bayram Günü üç cenaze ile kapattık. Mekanları cennet olsun. Tatilcilere Tatil dönüşünde trafikte dikkat etmelerini tavsiye ederim. Özellikle yağmur mevsiminde olmamız kaza riskini yükseltiyor. Bu vesile ile ne kadar bayram diyebiliriz bilmem ama Ramazan Bayramınızı tebrik eder hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sosyal medya zararları ve faydaları yazımızda aklımıza gelenleri yazmaya çalıştık. Sürçü lisan eyledi isek affola!!!

Mahlasa gerek yoktur, Ricaül Gayb’ın erenleri işini bilir. Mirasına ve Misyonuna sahip çıkamayan Devlet’te Millet’de ağır terbiyeden geçer.Haftanız ve gününüz güzel Hızır Nebi ve Ricaül Gayb erenleri yoldaşınız olsun…