Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İznik gölü kenarında Kağıt fabrikasına karşı eylem!

Başta kuraklık olmak üzere bir çok sebepten dolayı her yıl daha çok çekilen İznik gölünün Orhangazi sahiline yakın bir noktada yapılması planlanan kağıt fabrikası için Cumhurbaşkanlığı kararı ile özel izin çıkmasına tepkiler devam ederken, bugün ise göl kenarında Bursa  Doğayı Çevreyi Koruma Derneğinin organize ettiği ve çok sayıda sivil toplum kuruluşları ile bazı siyasi partilerin katılımıyla eylem yapıldı. Yapılan eylemde,  kurulması planlanan fabrikanın İznik gölüne zarar verileceği ifade edilirken, karardan vazgeçilmesi istendi.

Başta kuraklık olmak üzere

Türkiye’nin 5. Marmara bölgesinin ise en büyük gölü olan İznik gölünde yaşanan çekilme ülke gündeminde ki yerini korurken, bu çekilmenin önemli sebeplerinden biride gölden uzun zamandır su kullanan Gemlik gübre başta olmak üzere diğer işletmeler olarak gösteriliyor.

İznik gölü ile ilgili süren tüm bu tartışmalar devam ederken, bu kez geçtiğimiz günlerde göle yakın bir noktada kurulması planlanan kağıt fabrikası için Cumhurbaşkanlığı kararı ile o bölge özel endrüsti alanı olarak ilan edildi.

Bu alınan karara, başta  bazı siyasi partiler olmak üzere STK ve çevreciler tarafından tepkiler verilirken, bugün DOĞADER Bursa’nın Organizasyonu ile göl kenarında bir araya gelen çok sayıda kişi İznik gölü için eylem yaparak, yapılması planlanan kağıt fabrikasına tepki verdiler.

Kağıt fabrikasının kurulması planlanan arazi önünde yapılan eyleme DOĞADER başkanı Murat Demir ve üyelerinin yanı sıra,  CHP il başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Bursa milletvekilleri Orhan Sarıbal, Hasan Öztürk, İYİ Parti Bursa milletvekili Selçuk Türkoğlu, CHP Orhangazi, Gemlik ve İznik ilçe başkanları ile yöneticileri, İYİ Parti Orhangazi ilçe başkanı Yasin Bektaş ve yönetimi,  Bursa baro başkanı, avukatlar, ADD Orhangazi yönetimi diğer doğa dernekleri yönetimi ile vatandaşlar katıldı.

TESİSLER GÖLÜ BESLEYEN KAYNAKLARI SÖMÜRÜYOR

Eylem etkinliğini düzenleyen DOĞADER Bursa başkanı Murat Demir yaptığı konuşmada gölün çevresinde yapılan tesislerin zararlarına değinerek şunları söyledi ;

İznik Gölü koruma bölgesi yılar içinde sanayi bölgesi oldu onlarca tesis ya gölden su çekiyor yada gölü besleyen su kaynaklarını sömürüyor. Gemlikte kurulu gübre yılda 10 milyon m3 su çekiyor. Protokolde DSİ garanti de vermemiş. Şu anda Sentinel uydu versine göre göl minumum işletme kotu 83,30 m altında 83,11 de. Hemen şurada gölün kıyısında kurulan cargil fabrikada ülkemizin hukuğu adına kara bir leke olarak duruyor mahkeme kararları hiçe sayılıyor. Yine geçtiğimiz yıl Döktaş fabrikasının kurulu olduğu alan özel endüstri bölgesi ilan edildi ve bizler süreci yargıya taşıdık o yetmiyormuş gibi şimdi de yine bir yandaş şirkete imtiyaz geçerek koruma kuralları ihlal ediliyor ve cumhurbaşkanlığı eliyle özel endüstri bölgesi ilan ediliyor. Bizler bu talana müsade etmiyoruz ve İznik gölümüzü savunuyoruz Bügün gölümüzü savunmaya geldik’ dedi.

Eylemde söz alan CHP Bursa il başkanı Nihat Yeşiltaş, Bursa milletvekilleri ile İYİ Parti Bursa milletvekili CHP Orhangazi ilçe başkanı Berna İL, yaptıkları ortak açıklamalar ile kurulması planlanan kağıt fabrikasının İznik gölü ile çevresine zarar vereceğini ifade ettiler ve fabrikanın kurulmasının hukuk dışı olduğunu vurguladılar.

Katılımcılardan Avukat Erol Çiçek yaptığı basın açıklamasında konu ile ilgili şunları söyledi.

Albayarak Holding 2013’de bu alana kağıt fabrikası kurmak için kendine özel plan değişikliği yaptırmış ve ÇED olumlu kararı alınmıştı. Bursa Barosu ve tarafımdan açılan davalarla hem plan değişikliği hem de ÇED olumlu kararı iptal edilmişti.

Şimdi de Albayarak Grubundan Varaka Kağıt oluklu mukavva fabrikası kurmak istiyor. Bu tesis için verilen “ÇED gerekli değildir” kararına karşı açılan davda bilirkişi incelemesi yapıldı, rapor bekleniyor. Bursa İl Toprak Kurulu’nun “Tarımdışı kullanım iznine karşı açılan dava ise, kararın icrai olmadığı gerekçesiyle apar topar reddedildi; şu anda istinaf aşamasında.

Cumhurbaykanlığı kararıyla burunanın özel endüstri bölgesi ilanı bu davalara müdahale anlamını da taşıyor. Daha önce Döktaş ÇED kapsam dışı kararına karşı açılan davada da aynı şeyi yapmışlardı.

İktidar yandaşlarına rant dağıtmaya, bunu yaparken de, doğa yağma, talanı ve katliamına devam ediyor. Hatta, stratejik su kaynağı ilan ettikleri İznik Gölü’ne…

Önce iktidar yandaşı Güriş’e ait Asil Çelik fabrikası  ve Döktaş fabrikası özel endüstri bölgesi ilan edildi. Şimdi de, Albayrak Holding şirketlerinden Varaka Kağıt’ın İznik Gölü’ne 350m. uzaklıkta kurmayı planladığı oluklu mukavva tesisi  özel endüstri bölgesi ilan edildi.

Bunlar yapılırken,

5403 sayılı Toprak Koruma Ve Arazi Kullanımı Kanunu,

Bursa 1/100.000 ölçekli Stratejik Plan hükümleri,

İznik Gölü 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı (NİP) hükümleri ve

İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmelik hükümleri pas pas edilmiştir. Sanki, bölge sulak alan tampon bölgesi değil, organize sanayi bölgesi…

            Sulak Alanların Korunması Yönetmeliğine göre tesisin kurulması planlanan yer, İznik Gölü Salak Alanı tampon bölgesinde (2500m.) Yönetmeliğe göre, tampon bölgede kağıt endüstrisi yasak edilen faaliyetler içinde sayılmıştır.

            1/100.000 ölçekli plana göre, buradaki mevcut tesislerin bölgeden uzaklaştırılması gerekiyor ve yeni sanayi tesisi kurulamaz.

            İznik Gölü 1/25.000 ölçekli (NİP) yakın mesafe koruma alanında kalmaktadır. Bu bölgede mevcut yapılar dondurulmuş ve yeni sanayi tesisi yapılamaz.

 

            İznik Gölü su seviyesi minumum işletme kotu olan 83,30m altına düştü. Sentinel uydusu verilerine göre 83,11.

            Su azalasından daha tehlikeli bir husus ise, göl suyunun hızla kirlenmesi. Kirlenme böyle sürdüğü taktirde göl suyu tarımda bile kullanılamaz hale gelebilir.

            Bir başka tehlike, YAS sahası olan Orhangazi ovasında yearaltı su miktarının da azalması. Bu gölün beslenmesine de etkili.

 

İl Toprak Koruma Kurulu, fabrika kurulması planlanan alanın 5403 sayılı kanun kapsamından çıkarılmasına ilişkin teklifi, söz konusu parsellerin “Büyük Ova Koruma Alanında, sulu, mutlak ve verimli tarım arazisi olduğundan, sulak alan tampon bölgesinde kalmasından ve alanın bütünlük arz etmesinden dolayı” reddetmişti. Sonra ne olduysa oldu, ilgisiz DSİ yazısına atıf yaparak kararından döndü.

Bazı bilim insanları da firmaya özel rapor düzenleyip; buradaki toprağın işe yaramaz olduğunu ispata çalışıyorlar.

          

Sayın Erdoğan, “Hukukun dışına çıkanın gözünün yaşına bakmayız.” diyor. 8839 Sayılı Cumhurbaşkanlığı kararını siz imzalamadınz mı? Bu karar aynı zamanda, bundan sonraki işlerin Ankara’dan halledileceği ve kurulması planlanan fabrika ile yetinilmeyeceği anlamına gelmektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, “Türkiye, iklim değişikliği nedeniyle su stresi yaşayan ülkeler arasında yer alıyor. (…) Gerekli politikaların ve stratejilerin belirlenmesinin yanı sıra güçlü mevzuatlar ile de suyun korunması amaçlanıyor.”

Yapılan yönetmelik değişiklikleriyle İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmeliğin koruma alanlarına ilişkin hükümleri, içme ve kullanma suyu olarak kullanılmayan, planlanmamış ve programa alınmamış, diğer su kaynaklarında uygulanmıyor. Buna İznik Gölü’de dahil.

İklim krizi ve kuraklığın ülke genelinde tüm şiddetiyle hissedildiği ve daha da kötüye gideceğinin bilimsel olarak ortaya konulduğu günümüzde, Nisan 2021 tarihli toplantıda TBMM’de komisyona bilgi veren Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Lütfi AKCA; “(…) sularımızın sadece %37’si temiz, %23’ü kirli, %40’ı çok kirli olduğunu; ifade edilmiştir.

Ülkenin içme suyu ve gıda güvenliği ciddi tehlike altındadır. Tüm yurttaşlarımıza duyurulur.