Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
thumbnail-160x600px

Mustafa Bozbey: İznik Bursa ve ülkemiz için önemli bir konuma sahip!

İznik kazıları bilgilendirme toplantısında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, İznik ilçesinin tarihi ile Bursa ile Türkiye için önemli bir konuma sahip olduğunu ve bu bilinç ile İznik için devam eden kazı çalışmalarına büyükşehir belediyesi olarak tüm imkanların sağlandığını söyledi.

İznik kazıları bilgilendirme toplantısında

Bursa‘nın İznik ilçesinde 2014 yılında suların çekilmesi ile ortaya çıkan ve yapılan çalışmalarla  yaklaşık 1.500 yıl öncesine ait olduğu öğrenilen bazilika ile birlikte İznik’te bulunan tarihî eserler için Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey‘in de katılımıyla Bazilika‘nın olduğu alanda kazı çalışmaları bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıya Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey‘in yanı sıra Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Mustafa Şahin, İznik Belediye Başkanı Mehmet Kağan Usta ile kazı çalışmalarında bulunan çok sayıda tarihçi katıldı.

Toplantıda konuşan İznik Belediye Başkanı Mehmet Kağan Usta, İznik ilçesinin binlerce yıl öncesine ait tarihe ışık tutan eserleri ile Hristiyanlık Dünya’sında Bursa için kritik bir konumda olduğunu,  bu kapsamda eserler için yapılan araştırmaların önemine dikkat çekerek başta Bazilika olmak üzere kentte bulunan tüm eserler için yapılan çalışmalarda destekleri için Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile Uludağ Üniversitesi Arkeoloji bölümü başkanlığı öncülüğünde çalışmaları yürüten tüm ekiplere teşekkür etti.

Mehmet Kağan Usta ayrıca, başta Bazilika olmak üzere son yıllarda ortaya çıkarılan eserler ile birlikte İznik’in Turizm anlamında önemli bir ziyaret aldığını bu yüzden ise İznik’te bir kent müzesi yapılması gerektiği söyleyip Büyükşehir belediye başkanı Bozbey’den destek istedi.

Mustafa Bozbey‘in konuşmalarından satır başları şöyle;

Bursalı olmamız hasebiyle İznik’e  ne kadar değerli olduğunu hem bizim için hem Osmanlı için hem de gerçekten daha geriye gittiğimizde Hristiyan dünyası için ne kadar önemli bir konuma sahip olduğunun farkındayız.

Yani öyle bir kent ki hakikaten aslında dünyanın en değerli ve kültürel anlamda da en kıymetli yerlerinden bir tanesindeyiz öyle ki şu anda bile muhtemelen üzerinde durduğumuz alanın altında ne olduğunun farkında değiliz.

8.500 yıllık  geçmiş tarihi olan ve o yılların öncesine dayanan bir kalıntılara rastlandığını biliyoruz nereden biliyoruz,  Nilüfer Belediye Başkanı iken  yine destek verdiğimiz kazılardan biliyoruz, yani Bursa böyle bir şehir ki, ama  zamanın içerisinde maalesef birçok değerinde kaybeden birçok hakikaten korunması gereken yapıları da koruyamadan kaybeden bir kent  aynı zamanda.

Eğer o yapıların önemli bir kısmı kalmış olsaydı belki bugün Bursa hem turizm anlamında hem de turist sayısı anlamında inanılmaz önemli gelire sahip bir kent olacaktı. Ama netice olarak mevcutları dahi korursak  mevcutları daha iyi ayağa kaldırırsak yine o potansiyeli o sayısal potansiyeli ve gelir anlamında da o gelir yakalamamız yine mümkün olacak.

Onun için hep beraber taşın altına elimizi koyacağız,  ilçe belediye başkanımızla ve ilgili bakanlığımızda ilgili üniversitelerimizle,  İl kültür ve turizm müdürlüğümüzde ona destek veren diğer bakanlıklarımızla sürekli olarak bir arada olarak bizim kültürel değerlerimizi ayağa kaldırmak onları insanlığın hizmetine olduğu kadar yine onları bölgemize de gelir getirebilecek potansiyele dönüştürmek zorundayız. O yüzden  ben kazılarda çalışan hocalarımız olmak üzere kazı başkanlarımız olmak üzere orada çalışan herkesin yürekten kutluyorum.

Çok kolay değil bazılarınız belki izlemiştir ya da izliyordur ekipler bu alanda  iğne ile kuyu kazıyorlar ve bu dikkatli  çalışmanın sonucunda O kıymetli eserlere ulaşabiliyorlar.

Antik çağdan bugüne dek kent planını neredeyse bozulmamış şekilde koruyan bu kadim kent İznik,  Hristiyanlık dönemlerinin en önemli olaylarına sahne olmuş Osmanlı’nın ilk kültür ve eğitim merkezlerinden biri olarak da günümüze taşınmıştır.

Roma tiyatrosunda yankılanan geçmişin sesleri Hisardere metropol alanında bir taşın altına saklanmış hatıralar, çini fırınlarında şekil bulmuş sanat ve su altı Bazilika kilisesinin sular altında saplanan kazıları sonrasında ortaya çıkarılanlar,  kentin her köşesinde tarihe açılan ve bugün bu kapılardan geçerek geçmişin ışığını geleceğe taşımak için bir aradayız.

Roma’nın görkemiyle büyüdü Bizans’ın ruhunu taşıdı ve Osmanlı’nın ihtişamıyla harmanlandığı medeniyetlerin kavuştuğu İznik, hepimize geçmişin izinde geleceği inşa etme sorumluluğunu hatırlatıyor.

Bizler Bursa büyükşehir belediyesi olarak İznik’te  yaşayan ve her gün biraz daha büyüyen bir kültürel miras merkezi haline getirmeyi ve sekteye uğrayan UNESCO sürecini yeniden canlandırmayı hedefliyoruz.

Tüm paydaşlarımız ile bu konuyu değerlendirdik bu konuda hem fikiriz inanıyoruz ki UNESCO sürecinde yeniden başlatıp ve bunun da sonuçlarını olumlu bir şekilde alacağız. Biliyoruz ki bu çalışmalar sadece İznik için değil insanlığın ortak hafızası içinde büyük bir önem taşımaktadır.

Roma tiyatrosu ve Dikilitaş gibi eserler Anadolu’da benzersizdir benzeri yoktur kazanç tapınaklarından Osmanlı medreselerine kadar uzanan bu miras kültürel değişimlere rağmen yerin maneviyatını hiç getirmemiştir.

2014 yılının başlarında belediyemizin tarihi kültürel mirası tespit ve havadan fotoğraflama çalışmaları kapsamında Uludağ üniversitesi ve edebiyat fakültesi arkeoloji bölümü Başkanı hocamız profesör doktor Mustafa Şahin tarafından keşfedilen su altı Bazilika  ise inanç tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu gerçekten hepimizin bilmesi gerekiyor.

‘Bursa büyükşehir desteğini sürdürecek’

Tabi ki bu keşif aynı yıl içerisinde Amerika arkeoloji tarafında yayınlanan Arkeoloji Magazin isimli dergi tarafından da 2014 yılının en önemli 10 keşfi arasında da gösterilmiştir.

Bizde Bursa büyükşehir Belediyesi olarak çalışmaların yapıldığı alanda ki ofis  kazı deposu teknik araç ve gereçler gibi altyapı desteklerinin yanı sıra aynı zamanda maddi  desteklerde yine vermeye devam ediyoruz ve çalışmaların devam etmesi için de bundan böyle de katkılarımızı ve birlikte çalışmalarımızı aynı şekilde sürdüreceğiz.

‘2025 yılı İznik ve Bursa için çok önemli’

Desteğiyle belediyemizce hazırlanan çevre düzenleme projesi 1 konsilin kabulünün 1700 yılı olan 2025 yılında ziyaretçilerine kapılarını aralayacaktır biraz önce de sayın başkanımıza söyledi Kağan başkanımız gerçekten 2025 yılı hizmet içinde Bursa içinde çok önemli bir yıldır hepimiz bu konuda hazırlıklı bütün ekiplerimizle eksiklerimize gidererek 2025 yılında hazırlanarak dünyada İznik’i  ve Bursa’nın yerinin son derece önemli olduğu vurgusunu hep beraber oluşturmak zorundayız ve bunu başardığımız takdirde inanıyorum ki ardından turistler daha fazla gelecektir, hedefimizde budur.

‘İznik surları hak ettiğini bulacak’

İznik’te bulunan tarihi surların onarımı ver restorasyonu konusunda da gene hep beraber çalışacağımızı burada da sizlerin önünde söylemek istiyorum, çünkü gerçek anlamda İznik Bizim için de Bursa içinde ülkemiz için de son derece kıymetli bir yerdir bu alandaki yapılacak olan her türlü çalışmaya Bursa büyükşehir belediyesi olarak katkı sunmaya destek olmaya ve bütçe ayırmaya hazır olduğumuzu ifade etmek isterim.

Bursa’nın kültürel ve tarihi derinliğine katkı sunan bu çalışmalar iznin hak ettiği değeri bulması için sadece bir başlangıçtır, İznik  tarihi insanlığın ortak mirasıdır bizler bu mirası yaşatmak onu korumak ve gelecek nesillere aktarmak için çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz katılımlarınızdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum hepinize saygıyla selamlıyorum. ‘dedi.

İznik kazı çalışmaları bilgilendirme toplantısının ardından katılımcılar, tarihi Bazilika’da incelemelerde bulunurken büyükşehir belediye başkanı Bozbey, Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Mustafa Şahin’den su altı çalışmaları hakkında bilgiler aldı.

Mustafa Bozbey bilgilendirme toplantısının ardından, İznik’li vatandaşlar ile buluşmak üzere programın yapıldığı alandan ayrıldı.