Edinilen bilgilere göre, ilkokul ve ortaokul düzeyindeki 6 öğrencinin devamsızlığının “sürekli ve kesintisiz” bir hal aldığı okul yönetimleri tarafından raporlandı. 2026 yılının başından itibaren Gemlik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sosyal Hizmetler ekipleri, söz konusu 3 aileyle defalarca iletişime geçti.
Yapılan ev ziyaretlerinde ve resmi yazışmalarda, eğitimin yasal bir zorunluluk olduğu vurgulanmasına rağmen ailelerin tutumunda bir değişiklik yaşanmadı.
Çocukların eğitim hakkının ihlal edilmesi üzerine dosya, Gemlik Kaymakamlığı’na taşındı. İlgili birimlerin koordinasyonunda yapılan değerlendirme neticesinde, çocukların geleceği ve “üstün yararı” gözetilerek ailelerinden alınmaları kararlaştırıldı.
6 çocuk, Bursa’daki Sosyal Hizmetler’e bağlı çocuk yuvalarına yerleştirilmesi için çalışma başlatıldı. Çocukların yarım kalan eğitim hayatlarının aksamaması için özel bir ders planlaması yapılacağı öğrenildi.
Kaymakam Canbaba’dan Sert Uyarı: “Hapis ve El Koyma Dahil Tüm Yaptırımlar Masada”
Konuyla ilgili açıklama yapan Gemlik Kaymakamı Osman Aslan Canbaba, kanuni hakların sonuna kadar kullanılacağını belirtti. Canbaba açıklamasında, “Gemlik’te zorunlu eğitim çağında olup da okula gitmeyen tek bir çocuk dahi bırakmayacağız. Önce rehberlik ve uyarı mekanizmalarımızı işletiyoruz, ancak sonuç alamadığımız noktada para cezası, hapis ve çocukların devlet korumasına alınması gibi en ağır yaptırımları uygulamaktan çekinmeyeceğiz.” dedi.
