Durmuş, esnafların vergi ve hijyen belgeleriyle iş yaptığını, ancak kermeslerde hiçbir denetim olmadığını belirterek “Bir yandan artan kiralar ve primlerle boğuşan esnafımız, bu haksız rekabetle baş edemiyor” dedi.
Durmuş, oda üyesi esnaflardan gelen şikayetlerin artığını ifade ederek, kermeslerin çoğunda hijyen kurallarına uyulmadığını, ürünlerin nasıl ve nerede üretildiğinin bilinmediğini, satılan ürünlerin kayıt dışı gelir sağladığını dile getirdi.
Vergi ve hijyen kurallarına sıkı şekilde uyan yerel esnafın aksine, bu kermeslerde hiçbir belge veya izin olmadan satış yapıldığını savundu.
“Halk Sağlığı Tehlikede”
“Cumhuriyet Alanı başta olmak üzere, ilçemizde kurulan kermeslerde et döner, tavuk döner ve çeşitli yemekler belgeler olmadan, sağlıksız koşullarda satılıyor. Hijyen kurallarına uyulmuyor, denetim yapılmıyor. Esnafımız vergi daireleri tarafından sıkı şekilde denetlenirken, bu kermeslerde fiş fatura kesilmeden ürün satılıyor. Bu durum hem haksız rekabete yol açıyor hem de halk sağlığını tehlikeye atıyor.”
Durmuş, kermeslerin genellikle yardım amacıyla düzenlendiğini ancak bu etkinliklerin ticari faaliyete dönüştüğünü belirterek, “Diyanetin görevi kermes düzenleyip para toplamak değildir. Okullar, kendi bahçelerinde el işi ürünler satabilir ancak gıda satışı ciddi denetim ve belgeler gerektirir. Kantin kiralarının yüksek olduğu bu dönemde bir de dışarıdan gelen kermesler esnafı iyice zorluyor,” dedi.
Yetkililere Çağrı: “Denetim Yapılsın, Kermesler Kaldırılsın”
Açıklamasında yetkili kurum ve kuruluşlara da çağrıda bulunan Durmuş, “Özellikle Cumhuriyet Meydanı ve pazaryeri giriş çıkışlarında düzenlenen bu kermeslere artık izin verilmemelidir. Kayıt dışı, belgesiz satışlara son verilmesini istiyoruz,” diyerek denetim ve yaptırım çağrısında bulundu.