Bursa’da ayakkabı tamirciliği yapan esnafların sayısında ki düşüş her geçen gün artarken, gençlerin bu mesleğe ilgi duymadığını söyleyen esnaflar, çırak bulamamaktan şikayetçi.
Durum böyle olunca vatandaşların talebine yetişmekte zorluk yaşadıklarını ancak buna rağmen tek başına çalıştıklarını söyleyen ayakkabı tamircileri, mesleğin göz göre göre yok olacağını söylüyorlar.
30 yıldır Ayakkabı tamirciliği yapıyor
Bursa’nın Orhangazi ilçesinde bulunan ayakkabı tamircisi 48 yaşındaki Fatih Bayram, gençliğinde başladığı mesleğini severek yaptığını ifade ederek, ’30 yıldır başka iş yapmadım, mesleğimi severek yapıyorum ama gençler bizimle aynı düşüncede değil bu yüzden bizim gençliğimizde olan heves şimdiki gençlerde yok.
Talebe yetişemiyoruz, sebebi belli
Bazen gelen işleri geri yolluyoruz, hatta bazı eşyaları kabul etmiyoruz çünkü tek başımıza çalışınca ancak elimizdeki işlerle günü bitiriyoruz, sadece ayakkabı değil, çanta içinde talep fazla ama tek başına olunca yetişmiyor, Yalova’dan ve Gemlik’ten gelen müşteriler var sanırım oralarda ayakkabı tamircisi kalmamış yada çok az, yakında Orhangazi’de de aynı durum ile karşı karşıya kalacağız, çünkü burada bu işi yapan 3 – 5 esnaf kaldı hepside benim gibi yaşı büyük, çocuklarımız bu işe merak etmiyor, o yüzden bu meslek ne yazikki ilerleyen yıllarda yok olacak bir meslek haline gelecek.
Gençler teşvik edilmeli
Her genç okuyup Memur olmak istiyor, ama insanların ihtiyaçlarını karşılayacak bir sürü meslek var kimse ilgi duymuyoru, o yüzden gençleri bu tür mesleklere yöneltecek teşfikler ortaya çıkarılmalı’ dedi.

