Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
thumbnail-160x600px

Orhangazi’nin şifa deposu ‘ILICA’ kime hizmet verecek ?

Bursa’nın Orhangazi ilçesine bağlı kırsal Keramet mahallesinde bulunan ve uzun yıllardır başta bölge halkı olmak üzere Türkiye’nin her yerinden binlerce ziyaretçi ağırlayan Ilıca kaplıcaları, geçtiğimiz Ocak ayında tadilat gerekçesi ile Orhangazi belediyesi tarafından hizmete kapatılmıştı. Ancak sonrasında Ilıca’nın yap –  işlet –  devret modeli ile özel bir şirkete kiralandığı öğrenildi. Peki özel bir şirket tarafından tadilatı yapılan ‘ılıca’ kime hizmet verecek?

Bursa'nın Orhangazi ilçesine bağlı

Orhangazi  Belediyesi tarafından girişine ‘sizler için yenileniyoruz, tadilat dolayısı ile kapalıyız’ yazısı asılarak hizmete kapatılan Bursa’nın şifa deposu Ilıca’nın daha sonra özel bir şirkete verildiği iddiaları ortaya atılınca başta siyasetçilerin olmak üzere bölge halkının büyük tepkisine neden olmuştu.

Bekir Aydın ; ‘satış değil, yeni tesisleşme’

Ilıca Tesisleri hakkında kamuoyunda gündem olan ‘satıldı’ iddialarına Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın yaptığı bir basın açıklaması ile cevap vermiş,  açıklamasında Ilıca Tesislerinin herhangi bir satılma durumu ile karşı karşıya olmadığını ifade ederek ‘Ilıca’nın satılması istense dahi mümkün değil, orada Orhangazi’mize ve Keramet Mahallemize yakışır bir tesis yapmak için proje çalışması yapılmaktadır’ demişti.

Sonrasında Yap-işlet-devret şeklinde  özel bir firmaya kiralandığı öğrenilen Ilıca kaplıcasının bulunduğu alana söz konusu firma tarafından yeni bir tesis inşa edilmesi için çalışmaların devam ettiği öğrenilirken, içinde yeni sosyal donatı alanlarının ve konaklama tesislerinin olacağı bildirilen çalışmaların yıl sonuna kadar biteceği öğrenildi.

Peki vatandaşlar nasıl faydalanacak?

Orhangazi belediyesi tarafından tadilat gerekçesi ile kapatıldığı söylenen ve sonrasında ise özel bir firma tarafından yeni bir tesisleşmeye gittiği öğrenilen Ilıca kaplıcalarında gerekli çalışmaların sona ermesinin ardından daha öncesinde olduğu gibi vatandaşlara uygun fiyatlar ile açık olacak mı ? sorusu cevapsız kalırken, yine ortaya atılan yeni iddialara göre halkın bu hizmetten faydalanmak için yüksek rakamlarda ücret ödeyeceği gelen bilgiler arasında.

Keramet Ilıcası neden önemli?

60 yerinden su kaynadığı bilinen Ilıca kaplıcası yaklaşık 2 metre derinliğinde bir havuza sahip olurken, kaynaklardan  24 saatte ortalama 6 bin 784 ton sıcaklık derecesi yüksek su kaynıyor ve havuzun dışına taşan su giderler yolu ile İznik gölüne dökülüyor.

Uzmanlar kaplıcanın çeşitli noktalarından sıcak kükürtlü su ve soğuk sodalı su kaynaması nedeniyle ılıcanın sedef ve egzama hastaları için alternatif bir tedavi yöntemi olduğunu söylüyor.

Uzmanlar kaplıcanın tarihinin 1000 yıl öncesine dayandığını, Osmanlı zamanında hastalanan ve yaralanan askerlerin buraya 1 ay boyunca kamp yapmaya ve tedavi edilmeye getirildiğini söylüyor.

Şifalı Keramet Ilıcası hafta içi günlük 300, hafta sonu ise ortalama 700 ziyaretçi ağırlıyor. Devamlı ziyaretçilerimiz yörenin temiz havasını sevdiğinden burada çadırları ve karavanlarıyla konaklayabiliyor.