20 yılı aşkın süredir Orhangazi – Yalova arasında süpürgelik bölgesinde bulunan tesislerinde faaliyet gösteren firma, 2025 yılı Aralık ayında konkordato ilan ederek mali krize girdiğini duyurmuş, bu süreçte 50 çalışanını işten çıkarmıştı. Ancak olay, mağdur olan tedarikçilerin ve işçilerin adliyeye giderek firmadan şikayetçi olması ile yeni bir boyut kazandı.
Paravan Şirketler Üzerinden 1 Milyar TL iddiası
Mağdurların avukatı İbrahim Halil Açıkgöz, Yalova Adliyesi önünde yaptığı açıklamada:
“Bugün burada mağdurlarla beraber, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ‘Tosuncuk’ vakasından sonraki en büyük dolandırıcılık olayıyla karşı karşıyayız. 1 milyar liralık bir vurgun söz konusu.”
İddiaya göre firma sahipleri Serdar Y., Nurçin Y. ve Serdar A., kurdukları paravan şirketler üzerinden piyasaya karşılıksız çekler sürerek hem tedarikçileri hem de çalışanlarını mağdur etti.
“Beni Tutuklayacak Hakim Yok” Tehdidi
Süreçten en büyük darbeyi alan tedarikçi firmalardan birinin sahibi olan Murat Açıköz, yaşadığı olayı şöyle anlattı, “Sadece benim firmam paravan şirket çekleriyle 135 milyon lira dolandırıldı.Hala tehdit alıyorum. Bana söyledikleri tek şey ‘Beni bu ülkede tutuklayacak hakim ve savcı yok’ oluyor. Adalet Bakanlığı’ndan acil yardım bekliyoruz.” dedi.
Mağdurlar Adalet Bekliyor
Maaşlarını ve tazminatlarını alamayan 50 işçi ile hayvan tedariki yapan çok sayıda taşeron firma, organize bir şekilde dolandırıldıklarını savunarak yargı sürecinin hızlandırılmasını talep ediyor.
Olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatılırken, gözler firmanın diğer ortaklarına ve paravan şirket ağının detaylarına çevrildi.
