Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yakın Doğu Üniversitesi ‘3. Nesil Üniversite’ modeline örnek oldu

Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, Bursa Uludağ Üniversitesi’nin bu yıl altıncısını düzenlediği Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri’ne davetli konuşmacı olarak katıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli

“3. Nesil Üniversite” vizyonundan hareketle Türkiye’nin önemli bilim insanları ile önemli ar-ge çalışmalarını gündeme getiren etkinlikte Doç. Dr. Günsel, Yakın Doğu Üniversitesi’nin ar-ge ve inovasyon çalışmaları hakkında bilgi verirken bu çalışmaların en yeni ürünü olan elektrikli otomobil GÜNSEL’i anlattı.

GÜNSEL’in, Yakın Doğu Üniversitesi İnovasyon Merkezi ve ar-ge ekipleri ile Otomotiv Mühendisliği bölümünün yıllar süren çalışmalar sonucu KKTC’nin ilk yerli otomobili olarak ortaya çıktığını söyleyen Doç. Dr. İrfan Günsel, sözlerine şöyle devam etti:

“3’üncü Nesil Üniversite modeli bilindiği üzere; akademik çalışmaları, araştırmaları ve ar-ge faaliyetleriyle üniversitelerin bütün bilimsel verilerini toplum faydasına dönüştürmeyi esas alan bir modeldir. Kuruluşumuzdan bu yana toplumumuzun gelişimine katkı sağlamayı misyon edinen ve onun da ötesinde daha yaşanılabilir bir dünya için çalışmayı ilke edinen bir eğitim-öğretim kurumu olarak inovasyonu varlığımızın ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz. Bütün çalışmalarımızı bu vizyonla yürütürken Kıbrıs Türkü’nün; adalı kimliği ile kıtalı dünyadan, oradaki tasarım ve üretim gücünden hiçbir eksiği olmadığını; aksine bu sürece yön verebilecek yetenekte ve güçte olduğunu gösterebiliyoruz… Bunun en yeni örneği temiz enerji çalışmalarımız kapsamında ürettiğimiz elektrikli otomobilimiz GÜNSEL oldu. İnovasyon çalışmalarımız sonucu yeni nesil teknolojinin kullanıldığı KKTC’nin ilk yerli otomobili GÜNSEL’i prototipini ürettik. Yüzde 100 elektrikli ve tam 350 km menzile sahip olan GÜNSEL’in seri üretimine de çok yakın bir zamanda geçiyoruz. İlk 1000 otomobilin üretimini yapacağız. Bu sadece üniversitemiz için değil, üniversitemiz vesilesiyle Kıbrıs Türkü’nün kıtalarda iz bırakır hale geldiğinin en büyük ispatı olarak da ayrı bir önem taşıyor”.

Doç. Dr. İrfan Günsel, Kıbrıs Türkü’nün donanımlı, üreten ve geliştiren kimliğine dikkat çekerek “Yeni keşifler ve inovatif ürünlerle doğaya ve insana faydalı ürünler üretme şevkiyle Adalılar olarak kıtalarda iz bırakmaya başladık” dedi.

Yakın Doğu Üniversitesi’nin bilimsel çalışmaları hakkında da bilgi veren Doç. Dr. İrfan Günsel, üniversitenin 2017 yılında desteklediği bilimsel araştırma proje sayısının 142; diğer eğitim ve inovasyon kurumlarıyla birlikte yürüttüğü uluslararası bilimsel proje sayısını ise 114 olduğunu açıkladı.

Yakın Doğu Üniversitesinin sağlık alanındaki yenilikçi çalışmalarına da değinen Günsel şöyle konuştu: “Üniversitemizde bulunan Süper Bilgisayar, CERN ile yapılan parçacık deneyine koyduğu katkının yanı sıra, kanser ve AIDS araştırmalarında da kullanılarak tüm insanlığa şifa üretmeye devam ediyor. Yakın Doğu Üniversitesi -İşbankası -Baymak Makina işbirliğinde ‘giyilebilir sağlık teknolojileri’ ile ‘doku ve organ oluşturma’, ‘yenilikçi organ nakli araştırmaları’ ve “’klonlama’ gibi çok çeşitli projeler yürütüyoruz.”

Doç. Dr. İrfan Günsel, bölgenin en donanımlı hastanesi olan Yakın Doğu Hastanesi ve geleceğin teknolojisi olarak tanımlanan cihazlar ve modern alt yapı ile donatılmış Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ile sağlık alanında büyük hizmetler vermeye devam ettiklerini de sözlerine ekledi.

Yakın Doğu Üniversitesi’nin diğer inovatif çalışmaları hakkında bilgi veren Günsel, “Üniversitemizin ar-ge ekipleri robotik çalışmalar, güneş enerjili araçlar, yenilenebilir enerji alanında çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Hayal olduğu düşünülen birçok projeye –bugüne kadar olduğu gibi- imzamızı atmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.