Orhangazi Belediyesi tarafından girişine ‘sizler için yenileniyoruz, tadilat dolayısı ile kapalıyız’ yazısı asılarak hizmete kapatılan Bursa’nın şifa deposu ilçeye bağlı Keramet Mahallesinde ki Ilıca’nın daha sonra özel bir şirkete verildiği iddiaları ortaya atılınca başta siyasetçilerin olmak üzere bölge halkının büyük tepkisine neden olmuştu.
Bekir Aydın ; ‘satış değil, yeni tesisleşme’
Ilıca Tesisleri hakkında kamuoyunda gündem olan ‘satıldı ve halkın hizmetine kapatıldı, iddialarına Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın yaptığı bir basın açıklaması ile cevap vermiş, açıklamasında Ilıca Tesislerinin herhangi bir satılma durumu ile karşı karşıya olmadığını ifade ederek ‘Ilıca’nın satılması istense dahi mümkün değil, orada Orhangazi’mize ve Keramet Mahallemize yakışır bir tesis yapmak için proje çalışması yapılmaktadır’ demişti.
Sonrasında Yap-işlet-devret şeklinde özel bir firmaya kiralandığı öğrenilen Ilıca kaplıcasının bulunduğu alana söz konusu firma tarafından yeni bir tesis inşa edilmesi için çalışmaların devam ettiği öğrenilirken, içinde yeni sosyal donatı alanlarının ve konaklama tesislerinin olacağı bildirilen çalışmaların geçen 1 yıla rağmen bitirilmemesi ve Ilıca’nın ne şekilde kimlere hizmete vereceği soruları cevapsız kalmaya devam ediyor.
Peki vatandaşlar nasıl faydalanacak?
Orhangazi belediyesi tarafından tadilat gerekçesi ile1 yıl önce kapatılan sonrasında ise özel bir firma tarafından yeni bir tesisleşmeye gittiği öğrenilen Ilıca kaplıcalarında gerekli çalışmaların sona ermesinin ardından daha öncesinde olduğu gibi vatandaşlara uygun fiyatlar ile açık olacak mı ? sorusu cevapsız kalırken, yine ortaya atılan yeni iddialara göre halkın bu hizmetten faydalanmak için yüksek rakamlarda ücret ödeyeceği gelen bilgiler arasında.
Keramet Ilıcası neden önemli?
60 yerinden su kaynadığı bilinen Ilıca kaplıcası yaklaşık 2 metre derinliğinde bir havuza sahip olurken, kaynaklardan 24 saatte ortalama 6 bin 784 ton sıcaklık derecesi yüksek su kaynıyor ve havuzun dışına taşan su giderler yolu ile İznik gölüne dökülüyor.
Uzmanlar kaplıcanın çeşitli noktalarından sıcak kükürtlü su ve soğuk sodalı su kaynaması nedeniyle ılıcanın sedef ve egzama hastaları için alternatif bir tedavi yöntemi olduğunu söylüyor.
Uzmanlar kaplıcanın tarihinin 1000 yıl öncesine dayandığını, Osmanlı zamanında hastalanan ve yaralanan askerlerin buraya 1 ay boyunca kamp yapmaya ve tedavi edilmeye getirildiğini söylüyor.
Şifalı Keramet Ilıcası halka hizmet verdiği zamanlarda hafta içi günlük 300, hafta sonu ise ortalama 700 ziyaretçi ağırlıyordu.